Банкеръ Daily

Съдби

Елхово дава началото на нов маршрут, който води туристите през Странджа до Ахтопол

През декември миналата година Етногеографско-археологически музей в Елхово отбеляза своя 60-годишен юбилей.

Днешният ден се отбелязва като Празник на град Елхово (така е от 1994 г.). Той се намира в Югоизточна България и е вторият по големина в областта след Ямбол. Градът е на 36 км от ГКПП Лесово-Хамзабейли на българо-турската граница, който свързва Елхово с турския град Лалапаша. С откриването му през юни 2005 г. се откриват нови възможности за развитие на външнотърговски и културни връзки. С новия контролно-пропускателен пункт се облекчава натовареността на основната сухопътна връзка между двете държави - ГКПП Капитал Андреево - Капъкуле, и се създават по-благоприятни условия за обслужване на пътниците и товарните автомобили.

Елхово е разположено на левия бряг на река Тунджа в югоизточната част на Трайкийската низина между Странджа и Сакар сред плодородно поле. Само 38 км го делят от от Ямбол, на 27 км е от Тополовград  и на 339 км югоизточно от София. През 1925 г. с Указ № 86 на Цар Борис ІІІ, подписан на 18 март, Елхово е реабилитиран като град и е преименуван от Казъл-агач на Елхово.

Елховският край е известен с уникалната си природа, архитектурно-историческите забележителности, бит и духовност, изразени чрез предания, фолклор, нрави и обичаи в селищата от общината.

Сред знаковите забележителности в Елхово е Етногеографско-археологически музей, който е част от Стоте национални туристически обекта. През декември миналата година културната институция отбеляза своя 60-годишен юбилей. Началото е поставено през 1958 г. от Иван Желязков - създател и пръв директор на музея. Музеят посреща своят 60-ти рожден ден в основно ремонтирана, санирана и реновирана сграда по проект на Община Елхово. През последните десет години той изцяло поднови материалната си база и използва съвременни технологии в своите експозиции - информациони терминали, аудио гид система, дигитализация на музейните фондове и други.

В музея са събрани и запазени десетки хиляди единици родова памет от края на ХІХ и началото на ХХ век. Съхранени са над 23 000 експоната, отразяващи и документиращи богатото културно-историческо наследство на Елховския край. От тях 15 000 съставляват основните музейни фондове "Етнография" и "Археология". Те представят разнообразното етнографско и археологическо наследство на община Елхово и на голяма част от Странджанско - Сакарския край. В документалния и фотоархива му се пазят десетки хиляди оригинални документи и фотографии, свързани с развитието на този край от Освобождението до днес, както на местното население, така и на българските преселници от Одринска и Беломорска Тракия.

Етнографско-археологически музей в Елхово е една от най-популярните, развити и интересни дестинации в Югоизточна България, особено с участието му в Националните туристически движения "Опознай България - 100 Национални туристически обекта" под № 100 и в Националното движение "Обичам България" под № 201 .

Музеят работи през цялата година без почивни дни.

Нов туристически маршрут в Странджа ще привлича туристи целогодишно. Трасето му е дълго 180 км и ще минава през 17 населени места и вековни гори, като то е обозначено със съответните указателни табели. Маршрутът на "Тур Странджа" започва от кея на река Тунджа в Елхово и завършва на брега на Черно море - в Ахтопол. Целта му е да покаже специфичния бит, съхранен в странджанските села, и запазената архитектура на къщите им. Общо 70 км от маршрута следва течението на река Велека и дава възмжност всеки турист да намери това, което го вълнува и интересува. Целият маршрута може да бъде изминат за 9 дни пеш или за 3-4 дни с колело, отбелязват организаторите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във