Банкеръ Weekly

Съдби

Електрошокова терапия за различните

Преди броени дни в Пекин започна изключително необичаен за Китай процес. Младеж, който се крие под псевдонима Сяо Чжен, даде под съд клиниката, където бил лекуван от хомосексуализъм. Ищецът твърди, че електрошоковата терапия, на която бил подложен в заведението, била болезнена, а самият той е травмиран. Сяо съди не само намиращата се в Чунцин клиника, но и интернет търсачката "Байду", с чиято помощ е намерил адреса на медицинското заведения.


След като чул, че хомосексуализмът се лекува, младият човек започнал да търси информация в интернет. Първият сайт, който му предоставила търсачката, бил на клиниката "Синюй Пяосан". От него младежът научил, че персоналът на това заведение има "потресаващи резултати в коригирането на сексуалната ориентация", а процентът на "излекуваните" пациенти е "изключително висок". Затова решил да се довери на експертите.


Терапията, на която бил подложен, включвала хипноза. Когато по нареждане на лекаря пациентът си представял хомосексуална еротична сцена, медикът пускал ток през тялото му. Целият курс, през който трябвало да премине Сяо, се състоял от пет фази, всяка от които включвала по шест терапевтични сеанса. А на всеки сеанс му се полагали от три до четири електрошока. "Помислих си, че ако премина през всичко това, ще полудея", споделя Сяо пред вестник Global Times. В края на краищата той се обърнал към съда, надявайки се да докаже, че правата му са били нарушени както от клиниката, предоставяща некачествени услуги, така и от търсачката "Байду", разпространяваща реклама за подобни заведения.


От 1997-а хомосексуализмът не се счита за престъпление в Китай. През април 2001 г. той бе официално изключен от списъка на психическите разстройства. Въпреки това в страната продължават да действат центрове, където се опитват да коригират нетрадиционната сексуална ориентация с помощта на електрошок. Не по-малко показателна е историята на младия китаец Лин Яня, който решава да се пребори със склонността си към еднополовата любов. През 2011-а той се обръща за помощ към психологичен консултационен център в Шенжен. Към тази стъпка го подтиква опасението, че родителите му няма да могат да се примирят със сексуалната му ориентация. Така че Лин плаща 1700 долара за тримесечна "конверсивна терапия". По време на лечението му показват хомоеротични снимки и в същото време го провокират да повръща чрез въвеждането на специален препарат. През цялото време психотерапевтът повтаря на пациента, че роднините му никога няма да му простят и че да бъдеш гей е неморално. Лин квалифицира тези действия като "психическо изтезание". Истинските мъчения обаче започват с прилагането на електрошоковата терапия.


Понесените страдания от младежа обаче се оказват напразни. След като харчи за "лечението" всичките си спестявания, той започва да оплешивява, да страда от безсъние и тревожност. В края на краищата Лин признава на родителите си, че е гей. А след известно време те го приемат такъв, какъвто е. Може да се каже, че историята е с щастлив край. Но този финал е по-скоро изключение, отколкото правило. Много пациенти, които се опитват да променят живота си с помощта на "конверсивната терапия", прекъсват лечението, твърдейки, че то вече им е помогнало. Истината е, че просто не издържат болките, причинени в процеса на терапията. След като напуснат подобни клиники, те се завръщат към обичайния си живот, опитвайки се да скрият сексуалната си ориентация от страх да не бъдат дискриминирани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във