Банкеръ Weekly

Съдби

ЕКЗОТИЧНИТЕ БЛИЗНАЦИ НА ЕВРОПА

За мнозина телевизионните репортажи от церемонията която се състоя на 14 юли в резиденция на полските президенти - двореца Белведере, могат да си съперничат със сюжетите на Кафка. В средата на залата си стиснаха ръцете двама мъже - толкова приличащи един на друг, че биха могли да бъдат взети за огледално отражение. В този момент високоговорителят съобщаваше, че президентът Лех Качински поздравява председателя на партията Право и справедливост Ярослав Качински с назначаването му на премиерския пост. А зрителите усещаха, че дори официалните лица, участващи в церемонията, изпитват определена неловкост от невероятната прилика между двамата. Сякаш усещаха, че ако братята близнаци решат на шега да си сменят местата, едва ли някой би могъл да го усети.
Впрочем и преди назначаването на Ярослав Качински на премиерския пост нямаше пълна яснота кой точно управлява страната. Едни твърдят, че от самото начало първа цигулка в полската политика свири братът Ярослав (дошъл на бял свят цели 45 минути по-рано) и припомнят следния епизод: след обявяването на резултатите от изборите победилият в президентската надпревара Лех се изпъна като струна пред брат си и съвсем сериозно му доложи: Господин председател, мисията е изпълнена! Други се уверени, че тъй като братята са напълно идентични, няма никакво значение кой от тях е президент и кой премиер. По-важното е друго - Качински, които в далечното си детство започнаха публичната си кариера със снимки в популярния филм-приказка Двамата, които откраднаха Луната, сега държат изцяло властта в Полша.
Полското махало
По традиция веднъж на четири години посткомунистическа Полша сменя изцяло политическата си ориентация - от дясно на ляво или от ляво на дясно. При това левите правителства по правило провеждат либерална икономическа политика, а правителствата с дясна ориентация се опитват да претворят в живота социалистически лозунги. Дошлата на власт партия Право и справедливост, чиито бащи основатели са братя Качински, спечели убедителна победа, като използва вълната на пълното разочарование на полското общество от либерализма въобще и от либералите в частност. Тази част от Полша, ориентирана към Европа и света, готова да върви към трудни реформи, беше представлявана от Тадеуш Мазовецки, Лешек Балцерович, Адам Михник, Александър Квашневски. Те се противяха на лустрацията и декомунизацията, призоваваха към толерантност, настояваха за европейската интеграция, за равен статут на малцинствата, подкрепяха жените в борбата им за правото на контрол върху раждаемостта, за по-широк достъп до образование, включващо сексуалното възпитание.
На свой ред другата Полша, чиито лидери станаха братята Качински, обедини около себе си католическата традиция, настроена скептично към европейската интеграция. Тя призовава за радикална декомунизация, акцентира вниманието върху традиционната заплаха от страна на Германия и Русия и заклеймява либералните икономически реформи.
Двамата, които откраднаха Луната
Момчетата Лех и Ярослав от рано опознават славата. Филмът Двамата, които откраднаха Луната имаше зашеметяващ успех и дълги години не слизаше от екраните, и то не само в Полша. Статутът им на суперзвезди им дава и популярност, и самоувереност. През 70-те години, веднага след като завършват факултета по право, двамата се оказват сред дисиденти. През 80-те години Качински вече са в елита на полската демократична опозиция. Те са близки приятели на председателя на Солидарност Лех Валенса, а след избирането му за президент заемат високи постове в апарата му. Лех оглавява Бюрото за национална сигурност, а Ярослав - канцеларията на президента. Пазейки ревниво собственото си влияние върху него, Качински бързо се оказаха в центъра на конфликт с останалите хора от близкия му кръг. В резултата на това след две непълни години работа в президенството се наложи двамата братя да си отидат. Днес Валенса не крие мнението си за тях: Те са добри в период на борба, но изобщо не са в състояние да създадат атмосфера на съгласие и взаимно разбиране. Впрочем дали тези разсъждения не са малко прибързани?
Вярно, че като служител в администрацията на президента Ярослав сформира партията Съглашение на центристките сили, но проектът се оказа неудачен. Лех Качински пък с подкрепата на десните беше избран за шеф с петгодишен мандат на Централната одиторска комисия - институция, подобна на българската Сметна палата. В края на 90-те години двамата братя поеха ролята на борци с корупцията и несправедливостта - дейност, която не е съвсем безопасна, но затова пък носи изключителна популярност. Точно тогава стана ясно, че близнаците Качински притежават изключителен политически нюх.
Право и справедливост
По-късно десният премиер Йежи Бузек помогна на Лех Качински, като го назначи за министър на правосъдието. Вярно, че той не се задържа дълго на този пост, но тръгвайки си даде ясен сигнал на обществото, че е могъл да направи много повече, ако не е бил с вързани ръце. През 2002 г. Лех Качински спечели с лекота изборите за кмет на Варшава. Популярността му растеше стремително - престъпността в столицата видимо намаля, а туристите с дебели портфейли се увеличиха.
На свой ред Ярослав пое главната роля в създадената от братята партия Право и справедливост. В избрания тогава парламент двамата успяха да вкарат малко свои хора. Затова пък блеснаха в комисиите, разследващи шумните корупционни скандали. А в хода на парламентарната кампания от есента на миналата година братята успяха да надделеят и над либералната Гражданска платформа. Един от техните телевизионни клипове показваше как от хладилника в дома на средностатистическо семейство под натиска на данъчните реформи продуктите постепенно изчезват .
Лех Качински пък се прочу с това, че като кмет на Варшава преименува един от площадите в столицата и го кръсти Джохар Дудаев. На два пъти той забрани провеждането на гейпаради в града, за което полските журналисти го определиха като загрижен за сексуалните нрави. Нещо повече - Лех Качински превърна подчертаната си хомофобия в политически въпрос. В президентската му предизборна програма озаглавена Морална революция се предвижда възстановяването на текста в полския наказателен кодекс, който предвижда наказание за хомосексуализъм (той беше отменен през 1990 година). Той настоява също в училищата да се забрани преподаването на сексуална култура. Но най-скандалното искане в програмата му е възстановяването на смъртното наказание за няколко престъпления, включително и за корупция. Да напомним, че едно от условията за приемане на Полша в Съвета на Европа беше тъкмо отмяната на тази висша мярка на наказание.
Църквата и популярното католическо Радио Мария активно подкрепиха кандидата Качински. По време на една от съботните служби краковският митрополит Станислав Дзивиш дори заяви, че президентът трябва да бъде баща на нацията. Злите езици веднага заговориха, че в Източна Европа се е появил втори баща на нацията (първият е президентът на Беларус Александър Лукашенко).
Вътрешните приоритети
През зимата на 2005 г. мечтата на братята се сбъдна и пламенният революционер, както Валенса характеризира Лех Качински, пое президентските задължения. Епохата на на предшественика си Квашневски новият баща на нацията определи като бездарно преминало време за страната.
Сега приоритетите на Качински са борбата с безработицата, която днес в Полша е около 20%, с престъпността и корупцията, както и основни промени в работата на специалните служби. Трябва да се признае, че лидерите на Право и справедливост напипаха вярно най-болните точки на полското общество, и то повярва в оздравяването си. Още повече че средствата за лечение не са радикално хирургични, а изцяло народни - създаването на антикорупционен трибунал, осъществяването на проекта Евтина държава, в рамките на който да се намали значително броят на управляващите, приемането на нов наказателен кодекс, предвиждащ увеличаване на наказанията за особено тежки престъпления, построяването на три милиона жилища през близките три години.Така или иначе електоратът на Качински, който се състои предимно от селски жители и хора със средно образование, посрещнаха възторжено идеите им.
Със съмишлениците си във властта Качински също няма да имат проблеми. Първоначалната идея предвиждаше коалицията като най-добър вариант за управлението на страната. Според плана отговорността за нацията трябваше да поеме партията Право и справедливост, а икономиката и финансите да се управляват от експертите на Гражданска платформа. Преговорите обаче бързо попаднаха в задънена улица. Така че всички ключови постове - от премиера до маршалите на Сейма и Сената (двете камари на полския парламент) - бяха заети от от представители на Право и справедливост. Затова допринесоха и представените в новия парламент популистки и крайни националистически групировки като Самоотбрана и Лига на полските семейства, които не без удоволствие се включиха в играта срещу либералната Гражданска платформа. Впрочем днес либерализмът не е на почит в Полша. Така че близнаците Качински, които в очите на интелектуалната част на обществото изглеждат политически парвенюта, далеч не са случайност, а солидарен избор на народа.
Външнополитическите акценти
Какво ще се случи с външната политика на Полша, докато я управляват братята близнаци, заемащи най-високите постове в държавата? Най-грубо казано, схемата изглежда така: Качински не обичат Европейския съюз. И чувствата им са изцяло взаимни. Най-чувствителна е непоносимостта им към Германия. Лех Качински например с гордост заяви, че познанията му за съвременна Германия се ограничават с тоалетните на летището във Франкфурт.Опитите на съседната държава да създаде център на претенциите на изгонените след Втората световна война немци от Полша предизвикват силното раздразнение на новия президент. Той вече се закани, че ако възникне такъв център или се появи дори един иск от изгонените, Полша незабавно ще подаде насрещен иск за разрушената от фашистите Варшава. Братята са уверени също, че Москва използва енергийните доставки за натиск върху Полша.
Друга работа е, когато става въпрос за НАТО. Качински се стремят към най-тясна интеграция с алианса и към участие във всички настъпателни акции за защита на Западната Цивилизация. За тях САЩ е основен стратегически партньор. Макар че и в този случай е трудно да се говори за взаимност. Първото посещение зад граница на президента Качински беше във Вашингтон. Но освен чувство на дълбоко удовлетворение тези контакти практически не носят нищо на Полша. За разлика от връзките й с Европейския съюз, откъдето страната получава значителни средства (1.4 млрд. евро за миналата година).
За стремителния политически възход на братята близнаци изигра роля и друго важно обстоятелство. Според вестник Гардиан Качински са сред малкото политици в Полша, за които противниците им не можаха да изровят никакъв съществен компромат. Братята превърнаха честността си в политически капитал, заявявайки, че в живота си не са откраднали нищо освен Луната. И това, изглежда, е вярно.
Патешката фамилия
Според сюжета на филма-приказка двете момчета хулигани не слушали родителите си и само мечтаели как да мързелуват цял живот. Селският учител пък се чудел как да различава братята близнаци. Тогава той решил да преброи космите на главите им. Оказало се, че единият има 300 косъма повече от другия. Така е във филма, в който са играли Качински като деца. Поостарелите братя могат да бъдат различени само ако човек се вгледа внимателно в по-младия - Лех. Президентът на Полша има бенка на бузата. Другата разлика между двамата е, че Ярослав е ерген, а Лех е женен за икономистката Мария. Съпрузите имат дъщеря Марта и внучка Ева. Освен това те се грижат за взетия от приют котарак Рудолф и за териера Титус. Президентът не е придирчив към храната - обича доматена супа, ястия от пиле и обожава сладкишите. От дълги години Лех колекционира фигурки на патици, подарени по различни поводи.Може би защото фамилията Качински произлиза от от думата качка, която значи патица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във