Банкеръ Weekly

Съдби

ЕКСЦЕНТРИЧНИТЕ БОГАТАШИ

Според легендата, класиците на американската литература Френсис Скот Фицджералд и Ърнест Хемингуей се скарали окончателно, след като кръстосали възгледите си за богатите. Фицджералд твърдял, че хората с големи състояния са много по-различни от останалите. В отговор Хемингуей цинично отбелязал: Разбира се, те имат повече пари. Науката доказа, че Фицджералд е бил по-близо до истината.
Богатството наистина се предава най-вече по наследство. При това далеч не е задължително човек да се роди в семейство Ротшилд. Американски учени са установили, че хората, при които мозъчният център отговарящ за емоциите е увреден, печелят много повече пари от останалите. Причината е, че те изобщо не се страхуват от риска. Елементарната игра с пари, използвана в хода на изследването показала, че дори загубите не са в състояние да ги спрат. Когато техните по-предпазливи конкуренти замирали в нерешителност, те залагали смело и печелели, демонстрирайки поведение, което няма нищо общо с обичайните в такива случаи реакции. Потвърждение за това са екстравагантните милионери като Хауърд Хюз, който с години не се бръснел и не свалял гумените ръкавици от ръцете си, или Хауърд Маршал II, който се оженил за стриптизьорка три пъти по-млада от него и й приписал състоянието си. Едва ли някой би определил тези хора като посредствени. Да не говорим, че някои от богаташите са направо смахнати. Въпреки твърденията на учените обаче мечтаещите да спечелят много пари не намаляват.
Методите за забогатяване са невероятно много. Остап Бендер например е знаел четиристотин относително честни начина за постигането на тази цел. По времето на великия комбинатор обаче не е съществувал ИНТЕРНЕТ. Ако Бендер беше задал в някоя търсачка въпрос от рода на как се става богат, той щеше да получи поне още две препоръки - например да разпространява продукция от типа Хербалайф (доброволци се намират и до ден днешен) или да чете самоучители и инструкции в мрежата, каквито там могат да се намерят в необятни количества.
За тези, които вече са пробвали всичко това и все още вярват на вестниците, има още няколко начина:
1. Да спечелиш на лотария. Впрочем неотдавна в Небраска един щастливец спечелил 365 млн. долара. Там игралните лотарийни автомати са разположени във всеки магазин, закусвалня или бензиностанция. Шансовете да се отгатнат шестте заветни номера са примерно 1:146 милиона. Но хората очевидно вярват в чудеса, защото в игралните апарати попадат средно по 29 монети в секунда.
2. Удачен брак? Защо не? Вече споменахме за Хауърд Маршал II и стриптизьорката Ана Никол Смит. Вярно, че вече 11 години госпожа Смит не може да се добере до наследството си. Синът на милионера се оказа скръндза и продължава да разкарва нещастната вдовица по съдилищата.
3. Откриване на съкровище. Отличителните белези на хората, занимаващи се с издирване на съкровища, са няколкоседмична брада, поглед на подгонено животно и металотърсач в ръцете им. Най-често те могат да бъдат видени в изоставени църкви и опразнени, запуснати стари сгради. Минусите на професията са нечистата сила, охраняваща съкровищата и изгнилите покриви на историческите постройки.
4. Изобретяване на нещо ново. Швейцарският изобретател Жорж де Местрал например измислил залепващото закопчаване. Преди да ощастливи света, той се опитвал цели осем дълги години да повтори структурата на репея и дори не забелязал, че е загубил всичките си приятели.
5. Натрупване на милион чрез спестяване от заплатата. От всичко изброено дотук - това е най-фантастичният начин за забогатяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във