Банкеръ Weekly

Съдби

ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА: КЛАСНАТА В ПАРЛАМЕНТАРНО МЕЖДУЧАСИЕ

Не е ясно кой точно лепна на Екатерина Михайлова прякора класната - журналистите или подопечните й депутати от парламентарната група на СДС в 38-ото Народно събрание. Но той така й пасна, че даже изначално заложената ирония в него някак се разми. И медиите, и депутатите приеха ролята й на наставник, която тя си извоюва не само по силата на пагона (председател на парламентарната група), но и на личния си авторитет. Граден, впрочем, в три събрания с достойна за завиждане праволинейност. Е, някои злословят, че е винаги на печелившата страна, ала кой действително знаеше коя ще е печелившата страна през 1994 г. например? Или при неотдавнашните сътресения в СДС и в парламентарната му група? Все пак политиката не е конно надбягване с купени жокеи, та да знаеш на кой кои да заложиш. Залагай (поне по определение) на това, в което вярваш. Ако печелиш, значи си умен и си знаеш работата.

Екатерина Михайлова пак е водач на синята листа в родния си Пазарджик, а при изборна победа - в която твърди, че вярва - нищо чудно и пак да е класна на сините в НС, освен че е и главен секретар на партията.
Михайлова никога не е крила, че в политиката до голяма степен влиза случайно. До 10 ноември е адвокат в състава на адвокатския колектив в Пазарджик. Започва кариерата си като младши защитник по граждански дела, а през 1980 г. е приета сред по-опитните си колеги. В първите, романтични, шумни и доста объркани месеци на демократични промени тя не е под прожекторите. На изборите през лятото на 1990 г. е сред активистите на Сдружението за честни избори и граждански права и следи доколко те наистина са честни в Пазарджик. На политическата сцена се появява година и нещо по-късно. Направихме добра структура на сдружението, проведохме своите наблюдения на изборните резултати, а през 1991 г. ми предложиха да вляза в изборните листи на СДС - спомня си тя. - Бях поставена на четвърто място в списъка на кандидат-депутатите. Успяхме да вземем точно четири мандата.
Михайлова влиза в Народното събрание от Обединения християндемократически център (ОХДЦ). Още по време на 36-ото НС тя става заместник-председател на парламентарната група на СДС, след като тогавашният председател на групата Александър Йорданов е избран за председател на парламента на мястото на сваления Стефан Савов. Тогава синята организация е коалиция от 15 партии. При изборите за 37-ото и 38-то събрание неизменно оглавява сините листи в Пазарджишкия регион. Кариерата й рязко тръгва нагоре преди четири години, когато СДС се трансформира в партия. Първоначално юристката не е в ръководните структури и това продължава до момента, в който Петър Стоянов започва предизборната си кампания за президент. Михайлова е избрана за заместник-председател на партията по вътрешнополитически и коалиционни въпроси на 9-та Национална конференция през март 1997 година. След скандала Бисеров - три години по-късно, поема функциите на главен секретар, а преди месец последната партийна конференция я избра официално на поста. Но шефка на парламентарна група и класна наставничка на сините Михайлова е от 1997 година.
Сама признава, че политиката не й е детската мечта. В младежките си години по никакъв начин не се виждала общественоактивна. Както обяснява: През тоталитаризма беше напълно немислимо. И през ум не ми е минавало да ставам член на БКП.
Михайлова произхожда от заможен род на пазарджишки земеделци, чиято собственост е иззета в годините след 9-и септември 1944 година. Семейството й съвсем естествено недолюбвало народната власт. А и тя него.
В предишните два парламента Катя Михайлова бе любимка на парламентарните репортери. И без да им издава кой знае какви тайни, все намираше клюки за тях. Ведрият й характер вършеше останалото. И досега с основание смята, че се разбира с медиите. Лесно познава себе си в образа, който печатът, радиото и телевизията й създадоха, и не го намира недоброжелателен. Не се сърди за по-острите статии и репортажи и ги намира за нещо нормално. Във вестникарските оценки напоследък се вижда малко по-строга и сериозна, отколкото е в действителност. Едва ли би могла да се учудва на подобни оценки. Началническото битие предполага добронамерена резервираност, която непредубеденият събеседник уловя в думите й.
Михайлова е наясно, че политиката има своите смешни моменти. Особено когато публичните й лица са извън прожекторите на общественото внимание. Нека другите хора да решават дали съм весел човек, или не. Май медиите ме смятат за по-мрачна, отколкото съм. Ако човек е устроен да приема нещата от веселата им страна, в политиката има немалко възможности за това - уверява тя. - Извън работния ден наистина остава малко време за забавления, но пък работата ги предлага предостатъчно. Въпросът е как гледа човек, а аз предпочитам да виждам комичното в иначе неприятни неща, които политическата гостилница сервира.
Твърди, че като жена трябва да се доказва в политиката повече, отколкото мъжете, и съчувства в това отношение на всички жени. Плюсовете на явлението жена в политиката са по-голямата толерантност на мъжете, които се въздържат от прекалено груби атаки - разсъждава лидерката.- Но за да отстояваш определена позиция, трябва да направиш три пъти повече, отколкото един мъж, за да успееш.
Помни изявление на бившия американски президент Клинтън, че за едно управление е най-важно да състави добър екип и да прави това, което смята за правилно. Казано е простичко, струва ти се дори елементарно като извод, но това наистина е най-важното - съгласна е тя.
Шефката на 137 сини народни представители от 38-то Народно събрание се сеща и за думи на легендарната английска министър-председателка Маргарет Тачър. Запитана как се чувства като жена на политическата арена, тя отговаря: Мога да направя чудеса, ако около мен има седем-осем читави мъже. Проблемът е, че никога нямаш толкова. Михайлова е напълно съгласна с желязната лейди. Сякаш като потвърждение на думите й дойдоха събитията от края на последното Народно събрание, когато синята група намаля до 121 депутати.
Не се опитва да запомня глупостите, които чува от свои колеги и опоненти. Много са и не искам да мъча паметта си с тях. Само да отворя днешната преса и ще попадна на поне десет - категорична е тя. - Политиците са част от обществения пейзаж и носят в себе си добрите и лошите черти на всички останали хора. Те правят и казват глупави неща и след това разчитат на снизходителността на другите.
С името й не са свързани никакви скандали. Известно е, че е сред най-приближените хора на министър-председателя Костов. На нея той довери огорчението си от директора на Нова телевизия Стефан Димитров покрай конкурса за избор на първа частна национална телевизия. Композиторът се бил заклел пред премиера, че сърбинът Дарко Таминджич вече не е собственик на медията, че тя е с изрядни документи и може да получи лиценз. Впоследствие при отварянето на документите се видя, че любителят на печени волове продължава да е основен акционер в телевизията. Тъкмо пред Екатерина Михайлова Костов изрази възмущението си от лъжата на бившия си приятел, а сърдитият му глас бе записан на репортерските ленти. Още през 1997 г. в интервю за БАНКЕРЪ парламентарната шефка призна близките си връзки с Костов: Не минава ден, в който да не разговаряме. Като не успяваме да се видим лично, поне половин час говорим по телефона. Традицията се спазва и до днес.
Според нейни колеги от Народното събрание, голямото й разочарование се нарича Йордан Цонев. Двамата са тандем до разрива между Костов и Бисеров около местните общински избори преди година и половина. Оттогава Михайлова не допуска до себе си бургазлията, дори когато той още беше член на синята парламентарна група и на НИС на СДС.
Доверието сред хората от екипа слага на първо място, когато разсъждава как се поддържа работоспособността на една политическа формация. Държи всеки да си знае задачите и да ги върши, без да прехвърля отговорността на колеги и подчинени.
Няма случай да се е сприятелявала с човек от противникова политическа сила. По принцип е трудно да станеш приятел дори с колега от твоята партия, какво остава за опонент - признава тя. - Все пак сме се събрали да работим, а не да се харесваме. Най-силните чувства, които си позволява, е да уважава и да изпитва респект от някой противник. При разговор с представител на опозицията задължително се опитва най-напред трезво да прецени силните му страни като политик. Съвсем доскоро отговарях в ОДС точно за това (вътрешна политика и връзки с коалиционни партньори) - допълва Михайлова. - Това предполага да познавам депутатите от опозицията, да знам някои техни навици и извън пленарната зала. През всичките тези години не ми е минавало през ум да ставам приятелка с някой от тях. Дори го намирам за нежелателно.
Колегите й от парламентарната група се учудват защо държи да я наричат госпожица и защо не прави нищо, за да промени фактическото положение. Не е мъжемразка или със затворен характер, допълват те, но вероятно просто не изпитва нужда от брак.
Не съжалява и не иска да върне назад нито един момент от досегашния си живот. Продължава да има политически амбиции за бъдещето. Ако един политик няма амбиции, не е политик - обобщава Михайлова. - Това е част от неговата работа. В противен случай е ясно, че не си за тази професия и че си спрял да се развиваш. Деликатната задача на политика е да не се оставя амбициите да го обсебят, защото те не трябва да са единствен и водещ мотив за работа.
Не иска и да мисли за загуба на предстоящите избори. Политиката не е абстракция, а система от реални лостове за подобряване на живота на хората - мотивира се тя. - Ние минахме най-тежкия първи период на управлението, а при нов мандат можем да завършим започнатото и хората да видят резултата на усилията си, наградата за страданията. Реално е в края му да сме до най-добрите примери измежду бившите социалистически страни - Полша, Унгария, Чехия. Реално е да сме членове на Европейския съюз и НАТО. Реално е да сме повишили доходите и самочувствието на сънародниците ни.
Според нея голямата заплаха при смяна на властта е да спре процеса на евроинтеграция и ориентация към НАТО. Ще бъде пагубно да се върнем на изходни позиции и да тръгнем отново по пътя от последните десет години - убедена е Михайлова. - Това е моето предчувствие за евентуалното управление на Социалистическата партия или на неидентифицирани хора с неясна политическа идея и хазартна политическа мисъл. С много усилия България вече е стабилна държава, която гарантира сигурност не само за себе си, но и за региона. Най-лошото, което може да й случи, е тази нейна роля да бъде поставена под съмнение от подобни политически субекти.
Разтоварва се с четене на трилъри и с туризъм. Обича да пътува и се радва, че е така, защото събота и неделя е постоянно по пътищата на страната. Открих България, защото работата ми ме прати на места, на които никога не бих се сетила да отида - признава шефката на сините. - Обожавам Родопите, невероятната красота на ждрелото до Девин и пещерите около него. Обичам нереалната красота на морето край Шабла.
Свободното си време предпочита да прекарва с хора извън политиката, но в последните години те драстично намаляват, оплаква се тя. Не се примирява, защото е ясно, че много от заобикалящите я са започнали да гледат на нея като на човек, който трябва да решава проблемите им.
Денят й започва на бързи обороти и най-важното след събуждането е да се сети кой ден от седмицата е и какво има да се прави през него. Излиза от дома си рано сутрин и влиза късно вечер, като почти не посещава кухнята. Не намира нищо особено в това и смята, че така живеят всички българи, които правят кариера. Аз просто съм един от хората, чийто работен ден е 12 часа - отчита синята наставничка. - Те вече не са никак малко в България. Това е една от промените, които настъпиха в нашето общество. Вече отминаха времената, когато човек държеше стриктно на осемчасовия си работен ден. И аз като политик, и хората на бизнеса, и професионалисти от най-различни сфери отдавна живеем на други обороти, както в страните, към които се стремим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във