Банкеръ Daily

Съдби

Ефективен метод за обучение на деца с когнитивни затруднения навлиза в България

Над 40 когнитивни умения като памет, фокус, концентрация и обработка на информация успешно подобряват образователните платформи за деца и възрастни Neuro Therapy и Neuro English, съобщиха от Европейския център по невронауки. Първата система е за терапия за деца, страдащи от аутизъм, дислексия, хиперактивност с дефицит на вниманието и разстройство на слуховата обработка, а втората е метод за бързо и ефективно обучение по английски език. Те представляват интерактивна онлайн компютърна анимационна игра, която вече се използва в България от две години, а днес беше представена в Международното висше бизнес училище (МВБУ).

На събитието под надслов “Възможност за всяко дете да разгърне пълния си потенциал” беше показана методиката, в която се използва работен модел за промяна на невронните връзки в мозъка. Чрез специфични упражнения се активират неактивни зони в мозъка, като в началото се набляга на чуване и обработване на звуци и фонеми, обработка на информацията и подобряване на способността за учене.

Програмите са базирани на науката невропластика, известна като мозъчна или невронна пластичност. Тя разглежда възможностите за трайна промяна в мозъка по време на живота ни, дори и в зряла възраст чрез изграждане на нови невронни връзки. Поведението, стимулите от външната среда, мисълта и емоциите могат също да бъдат причина за мозъчна пластичност, зависима от дейността. Това има значителни последици за здравословното развитие, ученето и възстановяването след увреждане на мозъка.

„Системата е създадена преди 30 години от четирима професори от университетите Кеймбридж, Рутгърс и Портланд. Водещ сред тях е неврологът проф. д-р Майкъл Мерзеник“, обясни Мирослав Начев, представител на американската фирма, създател на продуктите,  Scientific Learning Corp. Той допълни, че платформата се използва повече от 25 години в държави като САЩ, Канада, Австралия, Англия, Германия, Китай, Полша, Чехия, Холандия, Русия и съответства на ключовите компетентности в Европейската референтна рамка и националните приоритети в образованието и науката. Убеден е, че благодарение на нея българската образователна система ще се доближи до иновативните училища и ще се постигне подобряване на качеството на образованието у нас.

Програмите Neuro Therapy и Neuro English се градят на игри и модели - естественият начин на учене при човека от раждането му. „Тук няма лоши и добри оценки, защото “лошите” резултати ни стимулират да се развиваме, а “добрите” резултати ни мотивират да продължаваме“, обясни г-н Начев. Експертът допълни, че обучението е онлайн и може да се използва по всяко време от всяка точка, където има интернет. Освен това по думите му терапията е приложима при езиков и речев дефицит на деца, живеещи в условия на билингвизъм. Той изтъкна, че според проф. д-р Марта Бърнс при деца със слухови, речеви и езикови затруднения е желателно терапията да се започне след 7-годишна възраст, защото до тогава в мозъка се изграждат основите на майчиния език.

„Изключително важно е да има партньорството между терапевтите - логопеди, психолози, лекари, и специалистите, които развиват нови технологии в работата с деца с проблеми в развитието“, обясни доц. д-р Маргарита Станкова, преподавател в департамент „Здравеопазване и социална работа“ в НБУ.

Тя е категорична, че трябва да има взаимодействие между тези сектори, за да могат иновативните методи да бъдат внедрени и така да се постигат по-добри и бързи резултати. По думите й новите платформи са много подходящи за работа с такива деца. Те могат да бъдат използвани, за да се осъществи по-лесно контакт с тях и за проверка на умения, придобити в терапевтичния процес. „За да е ефективно, е изключително важно е да има и забавление, смях и удоволствие“, убедена е още д-р Станкова.

В България от общо недоразвитие на езиковата и речева компетентност в предучилищна възраст страдат 6,5% от децата. Артикулаторни нарушения имат 27,8% от децата в предучилищна и начална училищна възраст. Тези данни изнесе проф. д-р Виолета Боянова, преподавател в НБУ, която се занимава с устройството и функциите на човешкия мозък, речева патология, невропсихология, хиперактивност, дефицит на вниманието и др.

Тя допълни, че единични прояви на езиков дефицит, дори в начална училищна възраст, имат 18,4 на сто. От аутизъм страдат 1,8 - 2 % от децата в предучилищна възраст, пак толкова  заекват. Тези с церебрална парализа са 0,8 -1,8 %. Проф. Боянова смята, че за да се помогне на тези деца, трябва да се подхожда отговорно и последователно, защото решения има.

На събитието присъстваха представители на Министерството на образованието и науката, сред които д-р Бояна Алексов, старши експерт в дирекция „Приобщаващо образование“, настоящи и бъдещи потребители, родители, преподаватели, терапевти и учители.

Бяха представени резултатите на учениците в двете платформи – Neuro Therapy и Neuro English, които се включиха в Коледната промоция, предоставена на Европейския център по невропластика. Завършилите съответните степени на обучението получиха своите международни сертификати, а тези с най-добри резултати получиха награди.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във