Банкеръ Weekly

Адашите на Ленин:

Един президент и двама затворници

Ленин Морено
S 250 6b925344 67a5 48c3 81cd b9c57e7e24a6

На 22 април се навърши поредната годишнина от раждането на Ленин. Съветският съюз отдавна не съществува, а революцията от 1917-а все по-често се нарича по друг начин. Все по-настойчиви са и призивите Ленин най-после да бъде погребан. Има обаче държави, където това име продължава да е популярно.

На 24 май ще встъпи в длъжност новият президент на Еквадор - 64-годишният Ленин Морено. На изборите на 4 април той събра 2.3 на сто повече гласове от съперника си - бившия банкер Гилермо Ласо. Любопитно е, че в неговата страна мъжкото име Ленин е много по-популярно от традиционното местно Гилермо. От 1950-а до 2015-а в Еквадор са регистрирани 18 464 момчета с името Ленин и само 16 088 Гилермовци.

Ленин Волтер Морено Гарсес е роден през 1953-а в бедно семейство в малко еквадорско градче. Баща му, който бил учител, дал на сина си две имена - Ленин, в памет на лидера на световния пролетариат, и Волтер, в чест на френския философ и просветител. След като завършва факултета по психология, Ленин Морено работи като държавен служител в сферата на туризма. През януари 1988-а животът му рязко се преобръща. Докато една вечер чакал в колата си своята съпруга, която влязла в магазина да купи хляб, Морено бил нападнат от въоръжени бандити. Те му поискали портфейла и го получили. Въпреки това го простреляли в гърба, преди да избягат. Ленин Морено оцелява, но е парализиран и прекарва четири години на легло. След това се увлича от смехотерапията, научава се да се движи с инвалидна количка и на практика се връща към живота. Започва да чете лекции по лично самоусъвършенстване и написва няколко книги, включително и "Теория и практика на хумора", "Да бъдеш щастлив е лесно и вълнуващо", "Смей се, не боледувай".

През 2007-а го избират за вицепрезидент на Еквадор и заема длъжността два мандата - до 2013-а. Основател е на няколко благотворителни фонда в помощ на инвалиди, а през 2012-а е номиниран за Нобелова награда за мир. Тазгодишната му успешна кампания за президентския пост премина под лозунга "Усмихвай се, Еквадор!".

Още двама Лениновци от Латинска Америка записват името си в историята.

Владимиро Ленин Монтесинос Торес е роден през 1946-а в семейството на комунисти в градче в южната част на Перу. Но левите идеи изобщо не го интересували. Завършва военно училище, а по-късно прекарва две години зад решетките по обвинение в шпионаж в полза на САЩ. После става адвокат и защитава наркобарони в съда. През 1990-а помогнал на инженер Алберто Фухимори да фалшифицира свидетелството си за раждане. Това позволява на етническия японец, дошъл на бял свят на кораб, преди да стигне до териториалните води на Перу, да се кандидатира за президент, а после неочаквано и да спечели изборите. При неговото управление Монтесинос става шеф на националното разузнаване и успява да смачка левите въстаници от движението "Сендеро Луминосо". През 1997-а се справя и с други въстаници - от движението "Тупак Амару". Тогава отряд от 20 души проникват на приема в чест на рождения ден на император Акихито в японското посолство в Лима и взимат 490 заложници. Сред тях са 40 посланици и дипломати от 26 държави, много министри, както и братът на Фухимори. Кризата със заложниците продължава четири месеца. На 22 април 1997-а специалните служби на Перу извършват мълниеносна операция с характерната за Монтесинос 100-процентна ефективност - въстаниците били избити до крак.

Монтесинос се проваля заради склонността си към тотален контрол и шантаж. Той грижливо записвал на видео срещите си с политически лидери в сградата на разузнаването, включително и моменти, в които им предавал пликове с пари. През септември 2000 г. един от записите станал обществено достояние, довеждайки до бягството на Монтесинос и предсрочната оставка на Фухимори. По-късно Венецуела го предава на Перу, където го осъждат на 25 години затвор за убийства и отвличания на хора.

Илич Рамирес Санчес, по-известен като Карлос Чакала, е роден през 1949-а в Каракас. Баща му, убеден марксист-ленинист, кръщава тримата си синове на вожда на руската революция - Владимир, Илич и Ленин. Когато родителите им се развеждат, майката ги отвежда в Лондон. Там Илич завършва Stafford House College в Кенсингтън, а после постъпва в London School of Economics. През 1968-а баща му го изпраща да учи в Университета на дружбата на народите в Москва. Две години по-късно се присъединява към Народния фронт за освобождение на Палестина, преминавайки подготовка в лагери в Близкия изток.

В 1973 -а Чакала организира неуспешен опит за покушение в Лондон срещу собственика на магазините Marks & Spencer Джозеф Шиф. Следва дълъг списък от престъпления, организиране на взривове, взимане на заложници, отвличане на самолети. На 21 декември 1975-а  бойци от групата "Фракция Червена армия", начело с Карлос Чакала, извършват въоръжено нападение на щаб-квартирата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена и взимат над 70 заложници, включително и 11 министри. След преговори терористите успяват да получат самолет от властите и да избягат със заложниците, които по-късно са освободени срещу паричен откуп.

През 1982-ра, при опит за терористичен акт в Париж, е арестувана жената на Карлос - Магдалена Коп. За да я освободи, Чакала организира взривове в мюнхенските офиси на радиостанциите "Свобода", "Свободна Европа" и във влаковете по линията Париж - Тулон. През 1994-а е арестуван от специалните служби на Судан и предаден на Франция, където и досега излежава доживотна присъда в затвора Клерво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във