Банкеръ Weekly

Съдби

ЕДИ СЕ ВГЛЕЖДА В СЕБЕ СИ

В рамките на програмата Партньори в изкуството, съвместна инициатива на Евробанк АД, Пиреос банк и Съюза на художниците, в Националния изложбен център за съвременно изкуство (ул.Шипка 6) е подредена изложбата Непоказвано от Едмонд. Тя продължава до 19 април и представя ранни и непознати за широката публика картини, рисунки с темпера, молив и акварел на Едмонд Демирджиян (1951) от периода 1971-1984 година. Експозицията включва и произведения, създадени през зимните месеци на 2006 г., оформяйки по този начин своеобразна панорама на художника и каталог на търсенията му през изминалите 35 години.
Еди е много продаван и продуктивен автор, интересът към който има върхове и спадове, но никога не се спуска под един санитарен минимум. При това той не се срамува да оживява с различни по формат изложби зоните за общуване в градската среда - кафенета, сладкарници, ресторанти, хотели и пр. Сравнително често, през година-две, организира и по-големи експозиции в софийските галерии, поддържайки интереса към своето изкуство сред ценителите и колекционерите. Но Непоказвано от Едмонд е сериозна изненада за публиката, която не познава добре младия, все още студент в Художествената академия живописец, който настойчиво общуваше с изявени вече художници, малко по-възрастни от самия него. И показваше своите търсения, съветваше се с тях, изпитваше влиянията им, беседваше върху съвременното изкуство. Будно момче! Точно тези метаморфози на търсещия творец могат да се проследят в изложбата, подредена на целия четвърти етаж на галерията. И да се правят сравнения, в които личат и живописни заемки, особено от Атанас Яранов-Шаро. Разпознаваеми са и картините, частна собственост, между които и един прекрасен портрет от 1976 г., притежание на Боян Радев.
Еди Демирджиян не е сред евтините художници, макар че житейските криволици са го принуждавали да прави и компромиси. Ценовата листа на изложбата Непоказвано от Едмонд е доста разнообразна и обхваща диапазон от 500 до 3000 евро. Но повечето от 56-те платна и листове се продават на цени средно по 1000-1500 евро. Нормално за художник с такава популярност и уникално с възможността да се придобие негова фигурална композиция с ироничен оттенък, така различна от масово разпространените натюрморти с риби, любим сюжет на Еди в последните години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във