Банкеръ Weekly

Съдби

ДВОРЕЦЪТ КУИРИНАЛЕ ПРИЕМА БЪЛГАРСКИ СЪКРОВИЩА

На 15 февруари, в разгара на зимната Олимпиада в Торино, италианската столица ще приеме експозицията Съкровищата на България от неолита до Средновековието. Тя ще бъде подредена в президентския дворец Куиринале и ще представи пред публиката в Рим 50-ина от най-ценните паметници на културно-историческото ни наследство. Изложбата ще бъде открита от президента Георги Първанов.
Прави впечатление краткият срок, през който римляни и гостите на Рим ще могат да се запознаят безплатно с българската изложба - един месец. Този факт може да се приеме като рязък завой в досегашната ни културна политика, която за дълъг период от време лишаваше музеите ни от най-ценните им експонати, при това без особен финансов ефект. За първи път от много години акцентът не е само върху тракийското злато, а е равномерно разпределен върху различните исторически епохи и обхваща периода и на последните български царе. Въпреки това за посетителите най-интересни ще са археологическите открития в Долината на тракийските царе, между които маската на цар Терес и златният венец от IV в. пр. Хр., открит от проф. Саниела Агре в с. Златиница. Бронзовата глава на Севт III, реставрирана в Италия, също ще е сред експонатите, чийто хронологически край ще оформят Софийският псалтир на цар Иван-Александър от XIV в. и пръстенът на цар Калоян. Впрочем подготовката на Съкровищата на България от неолита до Средновековието е щастливият шанс този пръстен да не попадне сред откраднатите неотдавна от Великотърновския исторически музей предмети.
Успоредно с изложбата ще бъде открит и Българският културен център в Рим, който ще се помещава в любезно предоставената ни бивша монетарница и е резултат от частната инициатива на група българки, живеещи в италианската столица.
При по-голямо въображение, инициативност и координация изложбата сигурно би могла да се вмести и в културната програма на зимната Олимпиада в Торино, където зрителският интерес ще е по-концентриран и по-голям. Пък и чисто финансовият ефект щеше да е по-изразителен. Но, изглежда, че представителната тържественост на подобни експозиции все още е жива от времето, когато преди четири десетилетия българското злато започна да обикаля света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във