Банкеръ Daily

Съдби

Двама българи в класацията на „Форбс” за млади предприемачи

Татяна Миткова СНИМКА: Би Ти Ви

Татяна Миткова и Велизар Шулев са на по 26 години, но вече са в престижната класация на „Форбс” - "30 под 30" за млади предприемачи. 

„Моята рецепта е да харесваш това, което правиш. Да вярваш, че ще се случи, дори когато всичко показва, че шансът да се случи понякога не е много голям”, казва Велизар пред Би Ти Ви. 

Той завършва "Компютърни науки" в Глазгоу, а тя – „Право” в Берлин. Създават софтуер, който обработва искове на пътници за проблеми с полети. Избират да развиват бизнеса си у нас. Успеят ли да вземат обезщетение, удържат комисионна от 25%. Първата година резултатите не са впечатляващи, но те не се отказват. За да развият бизнес, им трябва капитал, а те нямат собствен. Успяват обаче да убедят американски фонд, който инвестира в рискови стартъпи да ги финансира със 150 000 долара. Така започва разрастването на бизнеса. Днес имат 22 служители и годишен оборот от близо 1 милион евро. Казват, че успехът има цена – изисква труд и постоянство.

Другата тайна на успеха е правилната оценка на пазара. Според младите предприемачи годишно 8 млрд. евро трябва да се изплащат като обезщетения за проблемни полети. От тях по-малко от 5% достигат до пътниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във