Банкеръ Daily

Съдби

Два океана мият бреговете на Колумбия

Колумбия е древна земя с огромно разнообразие от красиви пейзажи, традиции и фолклор, която днес гледа към модерното. Страната притежава не само стратегическо географско положение - с брегове на Атлантическия и Тихия океан, но и огромното разнообразие от климати и екосистеми, както и завидното историческо и културно наследство, позволило град Картахена де Индиас, включен в списъка на историческото и културно наследство на човечеството, да бъде избран за Световна столица на туризма през 2007 година.

През 2008 г. Колумбия, която е родина на носителя на Нобелова награда – известния писател Габриел Гарсия Маркес, е посочена от сп. National Geographic като основна световна дестинация за приключенски туризъм.

Колумбия е държава в северозападната част на Южна Америка (четвъртият по площ и пети по население континент). Граничи с Карибско море на север, Венецуела и Бразилия на изток, Еквадор и Перу на юг, Панама и Тихия океан на запад.

Столицата на страната е Богота (на испански: Bogota). Населението й е 7.4 млн. души, което я поставя сред 30-те най-големи града по население в света и четвъртият в Южна Америка след Сао Паоло (в Бразилия), Буенос Айрес (в Аржентина) и Лима (в Перу). Целият метрополен регион около града е населен от 10 млн. души.
От север на юг градът се простира на 40 км, а от изток на запад - на 20 километра. Богота е третата по надморска височина (2 625 м) столица в Южна Америка след Кито и Ла Пас.

Градът е основан на 6 август 1538 година. В столицата има много университети и библиотеки, поради което понякога го наричат "Атина на Южна Америка". През 2007 г. Богота е обявена от ЮНЕСКО за Световна столица на книгата.

Първият досег на европейските колонизатори с Колумбия е в началото на 16 век. През 1525 г. испанците основават първия европейски град на континента – Санта Марта в крайбрежието на Карибско море. Постепенно те добиват по-широк контрол и около 1538-а конкистадорът Гонсало де Кесада навлиза навътре в сушата и основава града Санта Фе де Богота (днес Богота).

Колумбия е единствената на континента, която има брегове както на Тихия, така и на Атлантическия океан (Карибско море). Страната има една от най-разнообразните флора и фауна на планетата.Тук се срещат над 40 000 вида цветни растения,1500 вида птици (от най-малката птичка колибри до най-голямата летяща птица-андски кондор), множество влечуги, сред които гигантските змии питон, боа и анаконда (достигаща дължина 11 м),голям брой крокодили и алигатори, някои от които са дълги над 7 м и с тегло над 1 тон. Голям брой бозайници също се срещат тук - ягуар, пума, оцелот, тапир, капибара, очилата мечка, множество маймуни и други. Сред жабите тук е и най-отровната в света - дървесната кокои.

В литературата най-известното колумбийско име безспорно е Габриел Гарсия Маркес, който с неговия шедьовър "Сто години самота" спечели Нобелова награда през 1982 година. Големи имена в съвременната световна литература са и Фернандо Вайехо, Алваро Мутис и Херман Кастро Кайседо, който е на второ място след Маркес по продадени книги от колумбийски автор.

В музиката Колумбия може да се гордее с три световни звезди - Шакира и Хуанес, и двамата са печелили в кариерата си "Грами", както и J Balvin, който стана по-известен с хита Tranquila.

Facebook logo
Бъдете с нас и във