Банкеръ Daily

Съдби

Дъглас Енгълбърт е изобретил компютърната мишка

На днешния ден през 1925 г. е роден д-р Дъглас К. Енгълбърт (Dr. Douglas C. Engelbart)- американски изобретател, известен като създател на компютърната мишка. Той е носител на наградата "Тюринг" от 1997 г. (присъждана на личност със съществени приноси към компютърната общност), на националния медал на технологиите (National Medal of Technology), наградата на MIT Лемълсън (Lemelson) и много други.

Идеята за мишката се ражда още през 1951 г., а изпълняването на тази задача му отнела около десет години в проучвания.
Енгълбърт е мобилизиран по време на Втората световна война във Филипините, където е радарен техник. През декември 1950 г. Енгълбърт се сгодява. По това време работи в правителствена космическа лаборатория.

През 1968 г. в Станфордския изследователски институт, след дълги експерименти, той изобретява компютърната мишка. Проектът е финансиран от Агенцията за проекти с модерни изследвания (Advanced Research Projects Agency), военновъздушните сили на САЩ и НАСА. За изобретението на мишката получава патент на 17 ноември 1970 г. за "X-Y позиционен индикатор за дисплейна система". Той получава от работодателя си награда от 10 000 щ.д. за своето изобретение. Голямото признание идва чак в края на декември 2000 г., когато той е награден с медал за технологии – най-високото отличие, връчвано от правителството на САЩ. По този начин Белият дом оценява технологичните достижения на Дъглас Енгълбърт.

През 60-те години на 20-я век Енгълбърт участва в разработването на ARPANET - първата в света компютърна мрежа, активирана на 29 октомври 1969 година.

Компютърната мишка за пръв път се появява с компютъра Apple Lisa през 1983 година и има само един бутон. Може би затова до ден днешен компютрите на Apple имат еднобутонни мишки.

Дъглас Енгълбърт почива на 2 юли 2013 г. в дома си в Адъртън в Калифорния, на 88 години.

Градчето, разположено в района на залива на Сан Франциско, е известно като най-голямото населено място в САЩ със среден доход на домакинство от над 200 000 щ.д. на година

Facebook logo
Бъдете с нас и във