Банкеръ Weekly

Съдби

Достатъчно богата на двадесет и осем

Тя използва псевдонима Джей Пи Ливигстън и води собствен блог The Money Habit, в който разказва как от ранна възраст се е научила да управлява финансите си. Когато била само на 12, прочела класическата книга по икономика "Богат баща, беден баща" на Робърт Кийосаки, която предизвикала интереса й към пестенето. Разбрала, че може да икономиса значителна сума, завършвайки колеж за три вместо за четири години и решила да се възползва от тази възможност. По думите й това наистина й помогнало във финансов план - тя спестила парите за едногодишно обучение, като работила през същия период и спечелила общо 150 хил. долара. 

След като завършила колежа, Ливингстън започнала работа в инвестиционна компания, където началната й заплата била 60 хил. долара плюс бонус в края на годината в приблизително същия размер. Само за 12 месеца тя печелела малко над сто хил. долара. През следващите години била повишена няколко пъти и към края на кариерата си Ливингстън взимала около половин млн. долара годишно. В продължение на седем години спестявала над 70 на сто от доходите си и успяла да натрупа 2.25 млн. долара, 40% от които дошли от успешни инвестиции, а 60% - от икономии. Жената преценила, че това е достатъчно, за да се пенсионира на 28-годишна възраст.

Сега Ливингстън живее в Ню Йорк със съпруга си, който все още работи. Двамата харчат по 65 хил. долара годишно. По думите на блогърката, въпреки че печелела солидни суми, в продължение на много години използвала различни стратегии за икономии, включително проследяване на разходите и автоматизиране на спестяванията. Използвала и психологически трик, оценявайки покупките не в долари, а в количеството часове, които трябвало да работи, за да плати за тях. Това й помогнало да икономиса доста пари. 

"За да постигнете висока норма на спестявания, започнете да измервате покупките си във време. Вместо да си кажете, че новият iPhone струва 800 долара, може да направите елементарни пресмятания, за да установите, че това например ще ви струва 60 часа работа или седмица и половина от вашия живот", споделя Ливингстън. Според нея подобен подход неминуемо ще ви накара да се замислите дали покупката си струва похарченото време.

Друг конкретен съвет за увеличаване на спестяванията е да определите кои са най-големите ви разходи и да ги съкратите. Една от най-често срещаните грешки, според младата пенсионерка, е, че когато хората започнат да печелят много, си позволяват безсмислени разхищения и разкош. За да запазят и увеличат доходите си, е най-добре да се опитат да запазят предишния си стандарт на живот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във