Банкеръ Weekly

Съдби

ДОРИ ДА НЕ УСПЕЕМ СЕГА, ЛОГИЧНО Е ДА ПРОДЪЛЖИМ

Г-н Минев, по-спокойно ли е сега в инициативния комитет, след като въпросникът на МОК е попълнен и изпратен?
- Много относително понятие е дали е по-спокойно, или не. Винаги има работа, тепърва трябва да се доогледат и направят много неща, за да се подготвим за следващите стъпки по кандидатурата. През април на сесията на Международния олимпийски комитет в Сеул предстои презентация на градовете кандидати.
Това ще е всъщност последният официален контакт с МОК, преди комитетът да пресее четирите финалиста?
- Точно така, това решение ще се вземе на 22 юни. Да се надяваме, че всичко ще е наред и че ще бъдем сред последните четири. Впрочем те може и да са повече от четири, ако прецени изпълнителното бюро на МОК.
Кандидатурата на София бе обявена преди всички останали, но, по думите на Стефка Костадинова, до миналата есен по нея не е свършено нищо. Успяхте ли да наваксате това изоставане?
- След като документите са попълнени и изпратени, и щом от МОК потвърдиха, че всичко е изрядно, смятам, че сме успели. Между другото въпросникът е изключително обширен, с много сложни въпроси, които изискваха съгласуване с най-различни министерства и хора. Затова наехме KPMG да подготви голяма част от тези отговори.
Въпросникът на Сочи дори вече е публикуван, както и този на Залцбург. А нашият?
- Всичко е възможно. По принцип от МОК казаха, че можем да ги публикуваме след 2 февруари, но все пак трябва да получим и съответното писмо от тях. Просто МОК много стриктно следи какво прави всеки кандидат и дали не нарушава правилата. Много лесно могат да те отстранят - ей така, решават и казват: не си спазил еди-коя си точка, примерно нямаш право да правиш международна реклама в този период.
Може ли да изникне някакво затруднение с допитването до общественото мнение, което бе направено у нас доста след подаването на самата кандидатура в МОК?
- Не, никакъв проблем. Реално се направиха три допитвания, още първото даде 67 процента одобрение.
Вие самият кога решихте да се ангажирате с олимпийската кандидатура?
- Като председател на федерацията по ски нямаше как да не се ангажирам - всички зимни федерации са свързани по някакъв начин с кандидатурата. България трудно би могла да направи лятна олимпиада - не защото няма условия, но просто лятната олимпиада е нещо много голямо и глобално, свързано с много други неща. Докато едни зимни игри са съвсем по нашата мярка, както се казва. Но те си имат свои особености. Една лятна олимпиада не е толкова свързана с природните дадености, там роля играят съвсем други неща. Дали един стадион ще бъде построен в града, или извън него, на кое точно място, няма чак такова значение. Но зимната олимпиада не е олимпиада, която се прави в града.
Имаше много упреци, че се изоставя основният принцип от предишните кандидатури на София - Град в планината, планина в града. Дали такива упреци са логични, е спорно, защото все пак става дума за губещи кандидатури...
- Нали човек трябва да се учи от грешките си...
... от друга страна, има и някаква логика в настояването, че щом се използва името на София, трябва да се използва и планината, която е най-тясно свързана с града - Витоша.
- При нас е същото като в Залцбург. Знаете ли, че там в самия град няма нищо, само залите, всичко друго е във Заалбах, Цел-ам-зее, Радщад - съвсем други курорти.
Понеже очевидно общинският съвет и кметът ще повдигнат този въпрос, възможен ли е все пак някакъв компромис и може ли да се променя концепцията, веднъж вече заявена пред МОК?
- Първо, Витоша не е пренебрегната. Тя участва в кандидатурата - там са всичките шейни, скелетонът, бобслеят. Плюс залите, които са в София. Но аз искам да кажа друго. В момента е безсмислено да говорим по тази тема. Документите са предадени по този начин, МОК ще ги разгледа и ако ги утвърди, ако минем първия етап, оттам нататък вече те ще ни дадат и съответните указания - кое имаме право да променяме и кое - не. Сега няма смисъл да си чешем езиците, защото по този начин само работим за другите кандидатури, като създаваме впечатление за търкания. Нека да изчакаме отговора на МОК и да разберем какви са възможностите. Тогава ще седнем да обсъдим кое може да се размести.
Предишните ни кандидатури бяха направени във време, когато България имаше много силни лобита в световния спорт. Сега дори нямаме представител в МОК, а досега никога страна без представител не е получавала домакинство. Как може да се компенсира това?
- Според мен сега ситуацията е коренно различна, защото е различно ръководството на МОК. То е още съвсем ново, знаете колко продължава по принцип едно председателство на МОК...
Двайсетина години.
... да, а ние имаме нов председател едва от четири години. С нови изисквания и най-вече с нови виждания за развитието на олимпизма. Колкото до изключването на господин Славков и целия скандал, от една страна, това е лошо, разбира се, но, от друга, може да има и положителен ефект - един вид, ето, ние успяхме да оправим нещата, дойдоха нови, млади и амбициозни хора. Горе-долу такива са и индикациите, които получаваме.
Така и не стана ясно сключван ли е изобщо договор с IMS Studio 6, агенцията на Горан Такач.
- Не.
Ще се търси ли все пак агенция, която цялостно да придвижва кандидатурата, или за отделните пера ще се наемат отделни консултанти, както бе с KPMG?
- Това е въпрос на концепция, който вероятно ще се реши веднага щом разберем минаваме ли първия етап. По принцип такава възможност съществува, има много големи международни фирми - американски, швейцарски - които работят по тази тема и са с добри контакти. Аз лично мисля, че имаме възможност и сами да си помогнем. Знаем например какви са позициите на царя - никак не са за пренебрегване.
Имали ли сте контакти с г-н Сакскобургготски по тази тема?
- Да, говорено е. Той е един от хората, които могат страшно много да помогнат.
От Лондонския комитет например бяха наели десетина лобисти години преди избора, които работеха за кандидатурата на най-невероятни места, примерно на футболния шампионат на Африка.
- В това няма нищо лошо, човек трябва да си изгражда лоби. Това и нашата цел, нашето виждане. Всички ние, които сме в зимните федерации и така или иначе имаме контакти с наши колеги по света, работим по въпроса. Тази пролет в Португалия ще е конгресът на Международната ски федерация, много голяма част от хората там или са членове на МОК, или са свързани по някакъв начин с олимпийското движение. Лоби трябва да се изгражда с всички средства. Но най-важното е да се обединим и да работим заедно, защото тази кандидатура е преди всичко на България. Да, София е градът - домакин, но ефектът ще е за цялата държава.
Според вас евентуалното отлагане на членството на България в Европейския съюз как би се отразило на кандидатурата, като се има предвид, че МОК ще направи избора точно в средата на 2007-а?
- Това са различни неща. Въпреки че винаги има и малко политика в тези избори.
Кандидатурата на София обаче зависи изключително много и от съвсем различни, несвързани със спорта проекти, примерно строителството на магистрала Струма, която като че ли не е сред приоритетите на правителството?
- Не е така, има поети ангажименти от Министерството на регионалното развитие. Поне в частта й до Симитли магистралата при всички положения ще е готова до 2010 година. Впрочем така са разделени нещата и във въпросника на МОК: вече съществуващи обекти; неща, които ще се направят независимо дали спечелим домакинството; и накрая неща, които ще се направят само ако спечелим. Магистрала Струма е част от европейския коридор номер 8, тя няма как да не стане. Както и магистрала Люлин, и софийското метро, и аерогарата.
Докато правехме концепцията, се съобразявахме с три фактора: колко ще струва всяко нещо, за да не се товари бюджетът; как да се намалят до минимум вредите за екологията; и как проектът да отговаря на всички изисквания на МОК.
Понеже често се е случвало дори съвършено подготвени кандидатури да не спечелят - Париж е най-пресният пример - предполагам, че сте обмисляли и варианта, при който София ще загуби.
- За мен лично самата кандидатура - фактът, че се шуми за България по света - е вече малка победа. Парите, които ще се похарчат за тази кандидатура, са пренебрежимо малко в сравнение с рекламния ефект. По никакъв друг начин не можем да постигнем толкова повторения на думичките България и София в световните медии.
Едва ли някой би оспорил това, въпросът е дали отсега може да се мисли за още една кандидатура след това?
- Това е задължително. Васко Тончев, шефът на федерацията по биатлон, когато го попитат ще спечелим ли, отговаря винаги: Да! Не знам коя година, но ще спечелим. Дори да не успеем от първи път, логично е да продължим, защото вече ще сме изградили цялата организация. България еднозначно може да спечели олимпиада.
Това предполага и заемането на определена позиция при изборите. Евентуалната победа на Залцбург или Сочи - градовете в нашия регион - не би ли намалила силно нашите шансове за 2018-а?
- Това е много относително. Според мен икономиката има по-голямо отражение върху избора от географията. По принцип светът на зимните спортове са Европа и Северна Америка. Цялата ски-индустрия със своите милиарди обороти е съсредоточена там. Това са големите пазари, плюс донякъде Япония. Но потенциалът на Корея като зимни курорти и като пазар за тази индустрия не е толкова голям. Там няма как да се продадат милиони чифтове ски примерно.
Нашето предимство е, че София е единствената столица сред кандидатите. Тук има отлични възможности да се инвестира, да се строят съоръжения. В Залцбург е прекрасно - но на тях и кошчетата за боклук са им идеални, какво повече може да се прави там? Като цяло и индустрията, и олимпизмът нямат полза от развитието и пренасищането на едно и също място.
Според едно изследване България е предпочитаната дестинация за покупка на ваканционни имоти от англичаните. Тези чуждестранни, макар и на дребно, инвестиции, могат ли да помогнат някак на кандидатурата, или са твърде отдалечени?
- Пряко не. Но покупката на имоти от чужденци е реклама на страната, тя доказва, че това е една нормална, спокойна държава, на която може да се има доверие. Може да ни помогне и фактът, че у нас все още е доста по-евтино от Западна Европа.
Има ли някаква яснота около председателското място в инициативния комитет? Васил Иванов бе обявил, че ще се оттегли след 1 февруари.
- Общо взето, навсякъде по света става така - щом бъде преминат първият етап, комитетът се преструктурира, влизат нови хора. Когато се заехме да задвижим кандидатурата, нямаше шеф на БОК, нямаше кмет, нямаше и правителство. Ние се опитахме да направим нещо при тези условия и се справихме. Сега трябва да приобщим тези хора. Всички те вече обещаха подкрепата си. Ако, дай Боже, минем първия кръг, положително ще има и някакви структурни промени в ръководството. Това са съвсем нормални неща, няма никакви драми.
Според Стефка Костадинова начело на комитета трябва да бъде висш представител или на държавната, или на общинската власт.
- По принцип почти никъде не става така. Мисля, че имаше изискване на МОК, според което председателят не може да заема държавна длъжност. Не съм сигурен. Един такъв човек може да е заместник. Председателят трябва да е обществена фигура. Лондон избра Себастиян Коу - олимпийски шампион, добре приет в обществото, ерудиран човек. Трябва да се ориентираме в тази посока. А отпред като патрон да стои някой като царя.
България напоследък става все по-сериозен център на зимните спортове, но самите спортисти сякаш не смогват на това темпо.
- В ските е като в тениса - за да се изгради един състезател и да пробие на световно ниво, трябват пет-десет години. Във федерацията членуват много клубове, но едва десетина работят. За страна като България това е достатъчно, стига тези десет да работят добре. Затова направихме програми за млади треньори, федерацията плаща на клубовете половината от заплатите им. Надявам се в следващите две-три години да се видят вече първите резултати. Целта ни е един скиор в първа група за Световната купа, още един във втора и една жена в първите трийсет. В сноуборда, както виждате, вече се появи първото птиченце. Александра Жекова има огромен потенциал, много е млада. В Торино тя може да направи нещо, което никой не очаква. Тя е в първите десет в света в може би най-трудната дисциплина. От ерата Попангелов това не се бе случвало. В ски скока Петър Фъртунов се класира на олимпиадата на 15 години. Явно вървим по правилния път. Финансите са осигурени, трябва само време.
А вашата мечта за старт от Световната купа у нас?
- Мисля, че това ще стане съвсем скоро. Догодина ще има старт за Европейската купа, а до две години трябва да бъдем домакини и за Световната. И то в някоя от по-трудните дисциплини, не само в слалома.

Facebook logo
Бъдете с нас и във