Банкеръ Weekly

Съдби

ДОЛТЪН ТРЪМБО - ХОЛИВУДСКИЯТ БУНТАР

На 9 декември се навършиха 100 години от рождението на Долтън Тръмбо, един от най-известните американски писатели и филмови сценаристи, чието име ще остане в историята като синоним на стоицизъм и гражданска доблест, проявени през епохата на т.нар. маккартизъм. Неговата книга Времето на краставите жаби пък е едно от най-ярките свидетелства за този срамен период от историята на САЩ.
За Долтън Тръмбо с пълна сила важи принципът - онова, което не ме убива, ме прави по-силен. Съставителят на сборника 100-те най-влиятелни личности в киното Скот Смит казва за него, че е най-издръжливият от холивудските десетима, върху които особено тежко се стоварват обвиненията в симпатизанство на комунистическите идеи. Инициатор на яростната кампания на охулване и репресии срещу редица интелектуалци с леви убеждения става сенаторът Джоузеф Маккарти, който разколебава вярата на мнозина в американската демокрация.
Далеч преди да бъде принуден да отговаря за своята гражданска позиция пред Комисията за антиамериканска дейност, Долтън Тръмбо си спечелва славата на един от най-значимите и високоплатени сценаристи в Холивуд. Кити Фойл (1940) и 30 секунди над Токио (1944) са сред най-известните филми по негови сценарии от онова време.
Името на Тръмбо нашумява особено много след написването на яркия антивоенен роман Джони нарами пушката (1939).
През 1949 г. десетимата холивудски творци, сред които и Долтън Тръмбо, са признати за виновни и осъдени на едногодишен затвор, но не заради подривна дейност или принадлежност към комунистически организации, каквито били първоначалните обвинения, а заради проявено неуважение към Конгреса на Съединените щати. Според Комисията за антиамериканска дейност само така би могъл да се квалифицира техният категоричен отказ да отговарят на въпросите за политическата им принадлежност. Но истинската причина за предприетите действия именно срещу дейци на филмовата индустрия се съдържа в мнението на съдията от Апелативния съд Бенет С. Кларк. Според него киното играе важна роля в оформянето на общественото мнение и филмите са или могат да се превърнат в силно пропагандно средство и да въздействат на милиони американци.
Впоследствие черният списък на неблагонадеждните творци от областта на киното набъбва до близо 500 имена - актьори, режисьори, сценаристи. В него попадат такива знаменитости като Дашиъл Хамет, Лилиан Хелмън, Клифорд Одетс, Жюл Дасен, Робърт Росен и др. Загубването на възможността да се препитават легално от професията си означавало за някои край на всичко. Едни стигат до самоубийство, други до алкохолизъм или психически срив. Но има и такива като Долтън Тръмбо, които не само намират начини да продължат да печелят от своята работа, но дори и израстват в творческо отношение. Още докато е в затвора Тръмбо започва да пише първия от близо 30-те си сценария, които после успява да пласира, използвайки чужди имена. Така например той получава съгласието на приятеля си Йън Макклелън Хънтър да го подпише като автор на сценария си за филма Римска ваканция (1953), който спечелва три Оскар-а, включително и в категорията за най-добър сценарий.
На церемонията по връчването на академичните награди през 1957 г. пък призовават никому неизвестния Робърт Рич да получи статуетката за сценария на филма Смелият. След като никой не се качва на подиума, тръгва мълвата, че призът всъщност се пада на Долтън Тръмбо, който е истинският автор, скрит зад псевдонима на човек, нямащ нищо общо с филмовата индустрия. В своята книга за най-влиятелните личности в историята на киното Скот Смит пише, че за да се избегнат подобни конфузни ситуации на следващата година, бордът на Американската академия за киноизкуство взема решението всеки, който е признал себе си за комунист или е отказал да свидетелства пред Комисията за антиамериканска дейност, да няма право да получи Оскар.
Две години по-късно режисьорът Ото Преминджър обявява открито, че е гласувал пълно доверие именно на Долтън Тръмбо за написването на сценария на филма Изход (Exodus), а много скоро неговият пример е последван и от Кърк Дъглас, който в качеството си на изпълнителен продуцент на суперпродукцията Спартак посочва Тръмбо за сценарист. Това са и първите пробиви, които поставят началото на края на системата на черните списъци, просъществувала малко повече от десет години в Холивуд.
Междувременно кариерата на Тръмбо продължава своята възходяща линия. Името на големия творец ще остане завинаги свързано и с други забележителни филми от онова време, като Самотни са храбрите (1962), Хавай (1966) и особено Пеперудата (1973), в който блестящо се изявяват Стив Маккуин и Дъстин Хофман. А през 1971-а Тръмбо успешно екранизира собствената си книга Джони нарами пушката и филмът му е отличен с Голямата награда на журито и на ФИПРЕССИ на кинофестивала в Кан. За съжаление той не успява да продължи изявите си като режисьор, защото се разболява от рак на белия дроб. Умира на 10 септември 1976-а. Но година по-рано Американската академия за киноизкуство обявява официално, че Долтън Тръмбо е истинският сценарист на Смелият и му присъжда специален Оскар за изключителен принос във филмовото изкуство. Шестнайсет години след неговата смърт е признато и авторството му на сценария за Римска ваканция, като името на Долтън Тръмбо е изписано допълнително в началните титри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във