Банкеръ Weekly

Съдби

Документалният филм "1989" с премиера в София

Документалната лента на номинирания за "Оскар" датски режисьор Андерс Остергардс и Елизабет Рач "1989" ще направи световната си премиера на 5 ноември в 26 европейски града едновременно. У нас прожекцията й ще се състои в столичния "Дом на киното". Филмът, който е част от селекцията на фестивала в Копенхаген, ще бъде излъчен едновременно в Атина, Белград, Братислава, Брюксел, Букурещ, Дъблин, Единбург, Гьотеборг, Хелзинки, Льоварден, Лондон, Киев, Кристиансан, Москва, Осло, Порто, Прага, Реус, Рига, Салерно, Сараево, София, Санкт Петербург, Хага, Владивосток и Загреб от 20:30 часа българско време.

Той ще бъде представен на живо от Копенхаген от американския икономически и политически съветник Джеръми Рифкин и от италианския журналист и политически анализатор от Лорета Наполеони.
Чрез възстановки и интервюта "1989" проследява последните месеци от живота на Берлинската стена от гледните точки на двама свидетели. Единият е тогавашният новоизбран унгарски премиер Миклош Немет, който решава да се лиши от скъпоструващата гранично-контролна апаратура на затъналата в дългове родина.

От другата страна е Грундула - източногермаска гражданка, която, окуражена от слуховете, че на 19 август границата с Австрия ще бъде отворена за няколко часа, отива с приятеля си на прочутия "Паневропейски пикник" край Шопрон. Там двамата неволно са въвлечени в "политическата игра на властта, която се играе на закрити врати в Източния блок". Мъжът е застрелян, а трагичната му смърт парадоксално ускорява решението на Немет  границите да бъдат отворени, пишат авторите на филма.

На базата на заседателни протоколи, подробни показания и свидетелски разкази филмът пресъздава финалната отчаяна битка между лидерите в бившия социалистически блок, мнозина от които ще се изправят ожесточено срещу плана на Немет.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във