Банкеръ Weekly

Съдби

ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ПЛАЩАТ ВЕРЕСИИТЕ

Футболните страсти преминаха и дойде време за равносметките. Най-малко седем телевизионни програми са нарушили изключителните права на БНТ върху прякото излъчване и допълнителното отразяване на мачовете от Световното първенство по футбол, приключило миналия уикенд в Германия, съобщиха от пресслужбата на телевизията. Оттам отказаха да назоват имената на нарушителите, но уточниха, че става дума както за кабелни, така и за ефирни програми. Съгласно Закона за радио и телевизия картина от спортни събития с голям зрителски интерес от типа на Мондиала, за които закупилите правата за пряко излъчване медии плащат доста сериозни суми, може да се излъчва от конкурентни телевизии само в редовните им новинарски емисии, и то не по-късно от 24 часа след завършването на двубоите. Друго изискване на закона е репортажите да са не по-дълги от 90 секунди. Той не позволява и по никакъв начин видеото да се ползва от коментарни или обзорни предавания.
Както е известно, за правата на Световното първенство в Германия БНТ плати около 2.5 млн. лева. Според ръководството на телевизията част от нарушителите са излъчвали кадри от мачовете без логото на Канал 1, откъдето те единствено би трябвало да свалят картина. Други пък показвали по-дълги репортажи от позволената минута и половина. Трети излъчвали картина от двубоите и след изтичането на първите 24 часа от тяхното приключване. Четвърта група пък показвала кадри от мачовете още докато те вървели наживо по Канал 1.
В момента юридическият ни отдел обмисля следващите стъпки, които БНТ ще предприеме, за да защити правата си - поясни за БАНКЕРЪ пресаташето на държавната медия Яворка Петрова. Тя допълни, че телевизията не е продавала на нито една друга програма в страната право да показва разширени репортажи или картина по-дълго време. Петрова отказа да коментира дали БНТ ще съди медиите, за които ръководството смята, че са нарушили изключителните права за отразяване на Мондиал 2006.
Вероятно най-сериозни ще бъдат претенциите към Нова телевизия заради кадрите, излъчени в предаването Господари на ефира по Нова телевизия. В няколко негови издания водещите Димитър Рачков и Васил Василев - Зуека си направиха майтап с българските коментатори на двубоите в Германия, а един от юнските му броеве бе специално посветен на техните гафове. От БНТ поясниха, че още преди началото на шампионата са изпратили писма до всички телевизии и специално до фирмата - продуцент на Господарите Глобъл вижън, с които са предупредили, че излъчването на кадри ще наруши на медийния закон. Според продуцентската фирма обаче спорният казус е уреден в чл.17 от ЗРТ и в чл. 23 и 24 от Закона за авторското право и сродните му права. Според първия текст, когато в част от предаване е използвано предаване на друг радио- или телевизионен оператор, това трябва да бъде посочено изрично и да е в съответствие с правната уредба в Закона за авторското право и сродните му права, а според цитираните два члена от него пък определена тв информация може да се използва свободно, ако не се пречи на нормалното използване на произведението и не се увреждат законните интереси на носителя на авторското право.
Позоваването на тези членове от двата закона е неуместно в казуса, за който става дума, тъй като световното първенство по футбол е спортно събитие, което не се третира от закона за авторското право - коментира Петрова.
Конфликтите между БНТ и частните медии за правата на спортните състезания са от години. Неотдавна Би Ти Ви спечели съдебно дело срещу държавния канал затова, че камерите й не бяха допускани по българските стадиони по време на двубоите от републиканското първенство по футбол.

ИСКРЕНО И ЛИЧНО
ДОЧАКАХМЕ ПОРНОЗВЕЗДА ПАРИС ХИЛТЪН
Добре е, че докато зрителите са гледали мачовете от световното първенство, в БНТ са си отваряли очите кой краде нещо, за което са харчени държавни пари. И след като дирекция Логистика и контрол е тръгнала да търси кой разхищава средства, инспекторите й би трябвало да се качат и на етажа, на който се намира спортната редакция. Там ще намерят неколцина човека, които през юни и юли имаха дълга и не много ползотворна (според това, което гледахме цял месец на малкия екран) екскурзия до Германия с пари на данъкоплатците.
Ако в края на годината някой в държавата вземе, че направи класация на хора, които в навечерието на присъединяването ни към Европейския съюз заемат места, за които нямат квалификация или просто не стават, челото със сигурност ще бъде окупирано от футболните коментатори на БНТ. Дано обаче техните шефове си представят подреждането в тази листа по-рано. И дано следващия път ни лишат от неприятното задължение да слушаме, вече години, че нарушенията във футбола са непозволени защитни действия, че през 1994 г. България е преживяла едно незабравимо американско лято, че играта може да се води и една идея по-бързо и че накрая все пак футболната логика възтържествува. Както и по-новите - че Саудитска Арабия е в Африка, че един срещу друг играят отборите на Тринидад и Тобаго и че една от собственичките на хотелската верига Хилтън Парис Хилтън е известна порнозвезда.
Много е глупаво след всеки шампионат шефовете на екскурзиантите да молят от страниците на вестниците: Не стреляйте по пианистите, те толкова могат. Щом вашите хора толкова могат, уважаеми редактори, и то вече цяла вечност, щом използват командировките да си търсят и да си купуват евтини коли, вместо да четат справочници и да научават от време на време нещо, което зрителите все още не знаят, направете така, както правят в частните телевизии - наемете си подготвени хора отвън. Кажете например за кой точно канал работи експертът по въпросите на Формула 1 Иван Тенчев. Точно така, правилно - за нито един. Работи за този, който в момента излъчва стартовете. Та нищо не пречи и на вас, вместо да командировате на Мондиала онези, които най-много се подмазват на шефовете, да поканите един-двама бивши национали, които вече са доказали, че не се панират пред микрофона, да им купите билети за самолета и да им кажете: На добър час, братя! Спасявайте положението, защото от година на година ставаме все по-смешни с тези поредни футболни драми!
Знаем, че журналистическата е една от най-стресовите професии и че много от практикуващите я умират млади от инфаркти или инсулти. Не бива обаче да забравяме и че самите журналисти могат да причиняват смърт - особено на хората, които приемат чуждото мнение особено лично. Те, що се отнася до футбола, са адски много.

Facebook logo
Бъдете с нас и във