Банкеръ Weekly

Съдби

Добре охраняван лукс

Резиденциите на мароканския крал са в целогодишна готовност за неговото пристигане.

Позлатена стълба на самолета, хиляда души прислуга, изцяло резервиран хотел Four Seasons - това са част от нещата, с които ще бъде запомнена неотдавнашната първа визита на краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдул Азис ибн Абдурахман ал Сауд  в Русия.

Монархът е известен с това, че обича да пътува в лукс и с размах. През март тази година той направи обиколка в Азия с антураж от от 1500 души. Кралят се придвижваше с 36 самолета с 459 т багаж, две лимузини Mercedes S600 и два позлатени ескалатора, използвани като самолетни стълби. За сигурността му отговаряха над сто телохранители. Монархът е свикнал с разкоша и във всеки хотел за него се постилат скъпи арабски килими, които пътуват в багажа му из цял свят.

Британското кралско семейство

През последните години принц Уйлям и Кейт Мидълтън направиха официални посещения в Нова Зеландия, Австралия, Индия, Бутан и Канада. Членовете на кралското семейство са придружавани от лекар на британските военноморски сили и малка свита от 10-20 човека по време на всичките си пътешествия в чужбина. 

Правилата забраняват в един самолет да пътуват две монаршески особи, например принц Чарлз и кралицата, или принц Чарлз и принц Уилям. Ограниченията са най-вече в името на тяхната сигурност и важат от ранна възраст. Принц Уилям например може да се намира в един самолет със сина си принц Джордж само докато той навърши 12 години.

В навечерието на официалните визити от Бъкингамския дворец се свързват с шеф-готвачи в държавите, където ще пътуват членове на кралското семейство, за да уговорят менюто. Едно от задължителните изисквания е ястията да съдържат минимални количества подправки. Друго правило изключва морските продукти от менюто, защото се развалят бързо и лесно може да се превърнат в отрова. 

Президентът на САЩ

Във всяка държава съществува "борд номер едно", който превозва нейните първи лица. В САЩ това е Boeing VC-25A, на който има работен кабинет за президента и приемна за гости, а апартаментите на държавния глава се намират в самия нос на самолета.  С него може да пътуват удобно над сто човека. Казват, че в самолета на сегашния американски лидер Доналд Тръмп винаги има бутилка с кетчуп, за да може навсякъде да бъде сервиран с любимия му стек. Американският президент винаги е придружен от внушително количество бодигардове, които понякога заемат цял хотел в съответната дестинация, и се придвижва само с брониран автомобил.

Негово светейшество папата

Понтификът винаги пътешества в компанията на чиновници от Ватикана и представители на собствената си пресслужба. Сегашният папа Франциск задължително взима със себе си малка чанта, в която слага своя бревиарий (богослужебна книга с текстове на молитви сандъче), бележник с разписание на предстоящите срещи, книга за четени и прибори за бръснене. Въпреки че е глава на Католическата църква, понтификът пътешества скромно, наемайки обикновен пътнически самолет от авиокомпанията Alitalia. 

Мароканският монарх

Кралят на Мароко Мохамед VI се придвижва из страната с Mercedes, съпровождан от кортежа на охраната, а при визитите си в чужбина използва личния си  Boeing 747 с кинотеатър и билярдна зала на борда. Дванадесетте му дворци са готови да го посрещнат през цялата година, като в тях задължително се поддържа температура от 17 градуса - независимо от сезона. Монархът притежава внушителна колекция от автомобили, включително Aston Martin, Maybach, Rolls-Royce и Ferrari, с които пътува между резиденциите си. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във