Банкеръ Daily

Съдби

Днес е Международният ден за възпоменание на Холокоста

Международният възпоменателен ден на Холокоста е ежегоден международен ден за възпоменание на жертвите. Въведен е на 3 януари 1996 чрез прокламация на германския президент Роман Херцог и е установен на 27 януари – датата, на която през 1945 войниците на Червената армия освобождават оживелите от концлагера Аушвиц (или Освиенцим). В своята прокламация Роман Херцог заявява: "Споменът не трябва да умира. Той трябва да напомня дори и на бъдещите поколения. Затова е важно да се намери такъв подход, който да бъде ефективен и в бъдеще. Той трябва да изразява скръбта от страданието и загубата, да бъде посветен на паметта на жертвите и да предотврати всяка опасност от повторна поява".

Партия ГЕРБ излезе с декларация по повод Международния ден за възпоменание на Холокоста - 27 януари. Декларацията бе прочетена  от парламентарната трибуна от народния представител от ГЕРБ и председател на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

"Почти 80 години след началото на един от най-мрачните и потресаващи периоди в световната история – геноцидът, извършен от нацисткия режим над еврейския народ, това престъпление срещу човечеството, коствало 6 млн. човешки живота, продължава да буди у нас въпроси как омразата намери своя израз в желанието да бъдат безмилостно преследвани и избивани невинни мъже, жени и деца. С избухването на Втората световна война Европа забравя своя културен и цивилизационен принос за световната история и погълната от ужасите на глобалния конфликт, става сцена на безсмислена жестокост като Холокоста. Хитлеристкият режим изпраща на смърт милиони, воден от своята ненавист, нетърпимост и незачитане на различията - расови, етнически, религиозни, а въпросът остава как се стигна дотук и как да не се допуска повторение на тази най-мрачна част от по-новата история. Макар формално съюзник на хитлеристка Германия, през 1943 г. България не позволява над 48 000 свои граждани, евреи, да бъдат изпратени в концентрационните лагери. Натискът на нацистите не се оказва достатъчен, за да пречупи духа на българския народ и да преодолее неговата толерантност. Група народни представители от 25-то Обикновено народно събрание, начело с подпредседателя Димитър Пешев, Българската православна църква, видни общественици и представители на културните среди, се противопоставят решително и осуетяват масовата депортация на десетки хиляди български граждани – евреи, в лагерите на смъртта. Исторически момент, който и до днес – 76 години по-късно, отрежда на страната ни място между праведниците сред народите, сред онези които имат моралното право да бъдат нравствен пример за целия свят. България дава недвусмислен пример по толерантност и уважение към човешката личност, независимо от нейната религиозна или етническа принадлежност.

Историята обаче има печалната способност да се повтаря. Стореното от нашите предци ни задължава да предаваме уроците от миналото. В условията на глобални предизвикателства, когато крайният популизъм и опитите за извличане на всевъзможни политически дивиденти поставят под съмнение демокрацията и нейните достижения, като народни представители трябва да бъдем непримирими пред всеки опит да бъдат потъпквани основни човешки свободи. С тревога отбелязваме, че примери на действия, базирани на омраза, не липсват в нашето съвремие. Свидетели сме на вандалски прояви и посегателства върху паметници и религиозни храмове. Изключително притеснение будят скорошните поругавания срещу Софийската синагога", се казва в декларацията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във