Банкеръ Weekly

Съдби

ДЖОН МЕЙДЖЪР - БАНКЕР НА ХОНОРАР

Бившият министър-председател на Великобритания Джон Мейджър стана главен съветник на инвестиционната банка Креди Суис Фърст Бостън (Credit Suisse First Boston), където ще работи на хонорар. Управителят на поделението на финансовата институция в Европа Джон Нелсън се надява, че Мейджър, който смята да напусне политиката след изборите в началото на юни, ще помогне за привличането на нови клиенти и при консултирането на някои от сегашните. Мандатът на петдесет и осем годишния Джон Мейджър като член на парламента изтече в края на май и той няма да се кандидатира отново в своя избирателен район Хънтингдън.
Това е вторият значим пост в сферата на бизнеса, който бившият английски премиер прие през последните двайсетина дни. В началото на май той съобщи, че постъпва на работа в Карлайл Груп (The Carlyle Group) - най-голямата частна инвестиционна компания на САЩ, като управител на поделението й Карлайл Юръп (Carlyle Europe).
Банките често вербуват публични личности, които им помагат да развиват дейност в държавния сектор и да привличат нови клиенти. Джон Мейджър обаче е необичайно високопоставена фигура. Той бе министър-председател на Великобритания в периода 1990-1997 г., а преди това бе министър на финансите и министър на външните работи. Приемайки да работи в банка, бившият премиер затваря кръга на професионалната си кариера - преди да се посвети на политиката, той е бил изпълнителен директор на английската банкова групировка Стандард Чартърд (Standard Chartered).
Мейджър е член на съвета на консултантите на Карлайл от две години. В качеството си на управител на Карлайл Юръп той ще отговаря за европейските частни фондове на компанията и ще оглавява консултантските им съвети. В задълженията му ще влиза и участие в бордовете на няколкото компании, в които инвестира Карлайл Юръп.
Бившият британски премиер вече е член на борда на Мейфлауър Корпорейшън (Mayflower Corporation) - машиностроителна групировка от Великобритания, и е управител на европейския борд на консултантите на щатската компания Емерсън Илектрик (Emerson Electric).

Facebook logo
Бъдете с нас и във