Банкеръ Daily

Съдби

Джеймс Кук достига до Австралия

На днешния ден през 1770 г. експедицията на Джеймс Кук достига източния бряг на Австралия. Ден по-късно той обявява територията за колония на Англия.

Най-малко 40 000 години преди откриването от европейците в края на 18 век, Австралия е била обитавана от коренните австралийци, които принадлежали към повече от 250 езикови групи. Континентът е открит от холандски изследователи през 1606 година. В документи на Нидерландската източноиндийска компания от 1638-а се използва прилагателното Australische. До края на 18 век, когато придобива днешното си значение, наименованието Австралия се използва в по-широк смисъл и често обхваща всички острови в Южния Тихи океан. През този период най-често използваното име на континента е Нова Холандия.

През 1770 г. източната му половина е обявена за владение на Великобритания. Първоначално на 7 февруари 1788 г. е основана колонията Нов Южен Уелс, заселвана с каторжници. Постепенно населението нараства и през следващите десетилетия континентът е изследван напълно. Създадени са още пет самоуправляващи се колонии.

Името "Австралия" идва от латинската фраза terra australis incognita (тера аустралис инкогнита), което значи "непозната южна земя". Легендите в Европа за Terra Australis Incognita ("Непозната южна земя"), съществуват още от римско време и са широко разпространени през Средновековието, макар че не се основават на конкретни знания.

След откриването на континента Австралия той започва често да бъде наричан Terra Australis. Името Австралия и популяризирано от британския изследовател Матю Флиндърс, който настоява за официалното му приемане още от 1804 година.

През 1824 година британското Адмиралтейство приема, че континентът официално ще се нарича Австралия.

На 1 януари 1901 г. шестте колонии стават федерация и е създаден Австралийският съюз. Австралия поддържа стабилна либерална демократична политическа система в Общността на нациите. Населението на страната днес е 22 милиона души, като около 60% е концентрирано в и около столицата Канбера и големите градове Сидни, Мелбърн, Брисбейн, Пърт и Аделаида.

Австралийският съюз е шестата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент - Австралия. Тя е разположена в южното полукълбо и е най-голямата страна в Австралазия. Австралия включва остров Тасмания, който е австралийски щат и множество по-малки острови в Индийския и Тихия океан.

Съседните страни на Австралия са Нова Зеландия на югоизток и Индонезия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор на север и Соломонови острови, Вануату и Нова Каледония на североизток.

Австралия е просперираща развита държава, тринадесетата по големина икономика в света. Страната се нарежда на високо ниво в степента на човешко развитие, качеството на живот, здравеопазване, продължителност на живота, общественото образование, икономическата свобода и защитата на гражданските свободи и политически права.

Facebook logo
Бъдете с нас и във