Банкеръ Daily

Съдби

Джеф Безос - най-богатият и най-алчният

Amazon.com, най-голямата корпорация в сферата на онлайн търговията и интернет услугите, е позната на всеки американец. Но въпреки изключителните успехи на основателя й - Джеф Безос, далеч не всички служители са доволни от политиката на компанията и състоянието на бизнеса. В средата на юли по улиците на Испания излязоха 1800 недоволни работници на Amazon, протести на хиляди служители се състояха и в Германия.

"Тук, в Мадрид, вярваме, че само с общи усилия можем да постигнем нашите искания", се казва в официалното изявление на организаторите на митинга. Причините за протеста не са една и две - като се започне от ниско заплащане и се стигне до ужасяващите условия за труд. "Служителите на Amazon страдат от изтощение, обезводняване и травми на работното място. Джеф Безос е най-богатият човек в света. Неговите работници заслужават най-доброто", пише в призива за стачката в социалните мрежи. 

Съобщенията за варварските работни условия в офисите и складовете на Amazon датират от 2015-а. Появи се информация, че хора биват уволнявани, ако не успеят да опаковат по два предмета в минута. През месец май 2018-а стана известно, че много работници не рискуват да напуснат работното си място, за да отидат в тоалетната, затова си носят бутилки, в които уринират, а после изливат съдържанието им в боклукчийските кофи.

Наред с това корпоративната култура на компанията поощрява онези, които "донасят" за колегите си, по-точно за техни дребни или по-сериозни нарушения, и разрешава рязката критика на чужди идеи. Шефовете на Amazon обаче отказват да повярват, че нещата са толкова лоши и отричат всичко. "Не смятаме, че подобни изявления отразяват същността на работата в нашите офиси", заяви официален представител на фирмата. Самият Джеф Безос също изрази скептицизъм по повод "слуховете" и отбеляза, че не би работил в такива нечовешки условия с думите: "Лично аз бих напуснал."

От скъперничеството на Безос се оплакват и работещите във вестник The Washington Post, който милиардерът придоби през 2013-а за 250 млн. долара. През юни те поискаха от собственика увеличаване на заплатите и някои добавки. "The Washington Post не е просто търговско предприятие. Молим Ви да покажете на целия свят, че сте способен не само да бъдете най-добрия в трупането на богатство, но и че знаете как да го споделите с тези, които са ви помогнали да го спечелите", се казва в писмото, подписано от 400 редакционни служители.

На него неочаквано реагира американският президент Доналд Тръмп, дори изпреварвайки Безос. "Служителите на Washington Post искат да стачкуват, защото заплатите им са малки. Струва ми се, че дългата стачка е отлична идея. Работниците ще получат повече пари, а ние за известно време ще се отървем от фалшиви новини", написа американският държавен глава в Twitter.

Не е ясно дали Безос е удовлетворил молбата на журналистите. Мнозина се учудват, че със своите 151 млрд. долара той изпреварва значително по богатство основателя на Microsoft Бил Гейтс, чието състояние се оценява на 93.6 милиарда. Но не бива да се забравя, че Гейтс и съпругата му Мелинда са дали за благотворителност около 35 млрд. долара, докато собственикът на Amazon дарява пари твърде неохотно. Според информациите преди две години той е пожертвал 100 млн. долара, след което филантропската му следа изцяло се губи.  Известно е, че Уорън Бъфет и Бил Гейтс са предлагали на Джеф Безос да се присъедини към "The Giving Pledge" (Дарителска клетва), която обединява милиардерите в цял свят. Но шефът на Amazon преценил, че не иска да се разделя с половината си състояние и е отклонил офертата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във