Банкеръ Daily

Съдби

"Дискретният избор" донесе Нобелова награда на Даниъл Макфадън

На днешния ден през 1937 г. в Северна Калорина (САЩ) е роден Даниъл Макфадън (Daniel McFadden), американски икономист, работещ в областта на иконометрията.

През 2000 г. получава, заедно с Джеймс Джоузеф Хекман (James Joseph Heckman), друг американски икономист, който работи в областта на иконометрията и микроикономиката, Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел за своите изследвания в областта на дискретния избор. Отличието се присъжда всяка година за забележителни интелектуални приноси в областта на икономиката и е смятано за една от най-престижните награди за икономически изследвания.

Даниъл Л. МакФадън е отличен за "разработените от него теория и методи за анализиране на дискретния избор", а Джеймс Дж. Хекман - за "разработените от него теория и методи за анализиране на модели за избор". Техните теории и методи в областта на микроикономиката се използват широко в емпиричния анализ на индивидуалното и семейното поведение, както в икономиката, така и в други социални науки.

Иконометрията (английски: econometrics) съчетава в едно икономиката, математиката и статистиката. Това е приложението на математически и статистически методи за анализа на икономическите данни, като тази наука има приложение върху решаването на разнообразни проблеми на икономическото развитие и планиране. Иконометрията датира като дисциплина от 30-те на 20 век, а първата известна употреба на думата "иконометрия" (в сродна на термина форма на думата) е от 1910 г., като се смята, че Рагнар Антон Китил Фриш (норвежки: Ragnar Anton Kittil Frisch) е изковал термина в смисъла, в който се употребява днес.

Норвежкият икономист, работил в областта на иконометрията, през 1969 г. получава, заедно с холандеца Ян Тинберген, първата Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Нобеловата награда за икономика е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.) в деня на нейната 300-годишнина. Въпреки че отличието не присъства в завещанието на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите й се обявяват като Нобелови лауреати на съответната церемония.

Лауреатите по икономика получават своята диплома и златен медал от Кралство Швеция на 10 декември. Всяка година се номинират около 100 човека. По правило най-много трима души могат да си поделят наградата всяка година. Наградата се дава на официална церемония в Стокхолм заедно с парична сума от 10 млн. шведски крони (около 2 млн. лв.).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във