Банкеръ Weekly

Съдби

ДИМИТЪР СТАНЧЕВ: ОСТАВАМ СИ УБЕДЕН ПРИВЪРЖЕНИК НА ЧИСТИЯ БИЗНЕС

Обикновено хората са доволни, когато създаден от тях продукт стане по-прочут от собственото им име. В този смисъл напълно удовлетворен може да се чувства президентът на Такомак груп Димитър Станчев. Той не е сред най-популярните личности, но малцина са забравили емблематичното шоу Невада, което вървеше преди няколко години по Канал 1 на БНТ или пък не са гледали сегашното Такси от ефира на Нова телевизия. И двете предавания са продуцирани от 47-годишния софиянец. По-странното е, че той ги определя като странични занимания малко извън основните му бизнесинтереси. Те са най-публичната страна на моя бизнес, но далеч не са най-важната или доходната - уточнява Станчев. - Хората обаче все пак ме свързват основно с тези две телевизионни игри и аз нямам нищо против.
Офисът на Димитър Станчев е в тихите улици до Орлов мост и прилича повече на старинна библиотека с изящни мебели. По стените има картини, а до входната арка в кабинета, където разговаряме, се издига малък пилон с българското знаме. На бюрото му са струпани документи, а до тях и грамадна лупа. Самият той е в безупречен костюм в идеално съчетание на цветове.
Пътят на Станчев в бизнеса започва преди около двадесет години на хиляди километри от България. През 1980 г. като действащ музикант подписва договор за работа в Швеция, където заминава със съпругата си и малкия им син. Още тогава знае, че напуска България за дълго. Усещат го и неговите близки, и мнозина от тях се опитват да го разубедят. Младият артист не крие плановете си. Казах им, че искам да живея в свободна страна, да се чувствам свободен и да знам, че мога свободно да пътувам, където пожелая - спомня си той. - Мисля, че ме разбраха.
След края на договора в Швеция Станчев напуска Скандинавия, но не за да се завърне в България. Пътят му го отвежда в Канада, семейството му се установява в Торонто и, по думите му, започва да води нелек и самотен емигрантски живот. Около година след пристигането си Станчев се развежда. След най-напрегнатия период на адаптация в Канада се ражда и желанието му да опита нещо по-сериозно в деловата сфера. Българинът основава със спестени средства фирма за търговия и инвестиции в недвижими имоти. В началото купува и препродава терени за строителство, впоследствие се престрашава и сам се впуска в предприемачеството, като постепенно работата му се разраства.
След политическите промени в България Станчев кани на Обетованата земя брат си Николай. Някак естествено в един момент разговорът между двамата братя се насочва и към перспективни инвестиционни ниши в българска икономика. По-големият Димитър решава да пробва с износ в Северна Америка на кюстендилската минерална вода Невестино. През 1991 г. той регистрира в Торонто фирмата Невестино спрингс инкорпорейтид. Тя обединява усилията си с невестинската община за извличане, бутилиране и търговия с Божия дар. Договорът между него и управата на село Невестино е за период от 50 години, но по стар български обичай заверата трае доста по-кратко - около две години.
Аз бях първият, който успя да отвори американския пазар за българската минерална вода - заявява Станчев. - За около две години постигнах огромен ръст. И тогава дойдоха противоречията с хора от общината, които попречиха доброто начало да се развие още повече във времето. Обвиняваха ме, че едва ли не се опитвам да взема извора и да го пренеса в Канада. В Америка водата бе позната като Невестино, но тя се добива в местността Четирци и в определен момент от мен се очакваше да наложа това наименование на тамошния пазар. Представете си как се продава на американец минерална вода с такова име.
През 1993 г. дружеството преустановява дейността си, но Станчев вече е измислил нов бизнес, с който да се занимава у нас. Първоначално идеята се върти около събирането на средства за проблемни деца, само че проектът не успява да се реализира. Вместо това БНТ започва да излъчва Шоу Невада, чийто продуцент е фирмата на Димитър Станчев - Джода интернешънъл. Първото появяване на предаването на синия екран е на пети май 1993 година.
Според Станчев Шоу Невада остава най-успешното телевизионно шоу в българския ефир. Дори и неговите критици не отричат големия му успех сред публиката. В националната телевизия и до днес се говори за навалиците от всички краища на страната пред касите на НДК. Пресата често даваше данни за лидерския рейтинг на Шоу Невада сред рекламодателите, а водещите Гала (сега в Нова телевизия) и Ася станаха знаменитости. Имаше момент, в който планирах да продам лиценза в Щатите - признава продуцентът. - Големият успех на Шоу Невада беше екипът. С част от него продължавам да работя и в Такси. В характера ми е да се доверявам на младите, които имат идеи и енергия да ги осъществяват. Успяхме да създадем атмосфера на доверие помежду ни и това се оказа най-важното. Не че не е имало кризи и трудни моменти. Но точно в тях момчетата и момичетата идваха при мен, за да попитат как да помогнат. Моят девиз в отношенията с хората, с които работя, е: Не казвай, а показвай. Преставам да бъда шеф и ставам партньор и приятел на всеки, който е доказал своята съпричастност и коректност към мен.
Шоуто е на екран три години, след което националната телевизия спира излъчването му. Участници в него не са забравили пословичната щедрост на продуцента си през целия период на съвместната работа с него.
След Невада името на находчивия бизнесмен сякаш слезе от сцената. Съдебните регистри обаче показват, че именно след 1996 г. настъпва неговото истинско активизиране. През август 1997 г. Димитър Станчев изгражда основата на структура от дружества, обединени под шапката Такомак груп. За броени месеци се появяват Такомак уърлд ЕООД, Такомак електроникс ЕООД, Такомак ойл ЕООД и Такомак транс ЕООД. С първото Станчев навлиза в сферата на финансовите операции и услуги, а чрез Такомак ойл се превръща в един от големите играчи на пазара на газ пропан-бутан. В първите дни от съществуването на компанията неин управител е Валери Запрянов, бивш главен редактор на Стандарт от периода на неговите авторитетни години. Заради участието си на газовия пазар Станчев е избран за председател на браншовата асоциация.
Погрешно е схващането, че в този бизнес работят най-вече хора с криминални прояви - коментира той. - В никакъв случай не съм съгласен, че този сектор се намира в сивата икономика. Сещам се и за взаимоотношенията ни с първия представител на гиганта Шел газ в България Арманд Луменс. След пристигането му се срещнахме, за да обсъдим първите му впечатления и намерения. За мое учудване той бе агресивно настроен към българските си колеги и заплаши, че в най-близко бъдеще ще изхвърли всичките си конкуренти от пазара.
Събитията се развиват интересно, но в съвсем различна посока. Оказва се, че с благословията на Луменс бутилките на холандския гигант не се пълнят с обозначения обем, а с по-малко гориво. Асоциацията се надига срещу нелоялната конкуренция, предизвиква проверка и чужденецът бързо напуска страната. После начело на Шел газ застана Джон Толчар и оттогава отношенията между вносителите и дистрибуторите на газ в страната са абсолютно нормални, както е прието между колеги, допълва Станчев.
Любопитен е и разказът му за успеха на Такомак електроникс, която първа внася в България съвременните устройства за пийпълметрични телевизионни изследвания. Те се монтират към телевизорите и отчитат колко зрители гледат определена програма. Дотогава устройствата бяха големи и неудобни за монтиране в приемниците - обяснява бизнесменът. - Хората не бяха съгласни при каквито и да е условия телевизорите им да бъдат отваряни и да им се заваряват огромните кутии. Ето защо с колегите ми от Такомак електроникс предложихме много по-удобно решение и разработката предизвика искрено възхищение дори на британски специалисти.
Според откровенията на Димитър Станчев, през последните четири години той съзнателно се е опитвал да задържи развитието на бизнеса си, а не да го развива: Правех го съвсем умишлено, защото това беше начинът да не вляза в полезрението и периметъра на политическите интереси. От много време съм в деловия живот на България и познавам особеностите му. Досега беше така - всеки успешен бизнес рано или късно се превръщаше в прицел на партийни креатури. В определен момент около теб се появяват някакви лица и директно или индиректно ти искат нещо, за да продължиш да се развиваш - процент от печалбата, дял в компанията, спонсорство... Аз работя в България от първите стъпки на частната итициатива и съм горд, че винаги съм стоял встрани от политиката. Въпреки че до неотдавна това носеше само негативи, си оставам убеден привърженик на чистия бизнес.
Станчев не е сред хората, които броят царските 800 дни. Досега съм гостувал два пъти на Негово величество в Мадрид и съм наясно с неговата обаятелност и готовност да служи на страната си - подчертава той. - Сигурен съм, че за България започват по-добрите времена в нейната най-нова история, но няма да броя дали те наистина ще започнат от осемстотния ден. Толкова бързо нещата могат да станат само с усилията на всички. Според мен, Симеон не говореше как шепа хора ще осигурят успеха на останалите, а призоваваше за колективна работа. Иска ми се да вярвам, че за някакъв разумен период стандартът на живота ще се вдигне. Едва ли някой сериозен бизнесмен не желае да види хората около себе си богати. Всеки делови човек има интерес това да се случи.
След 1989 г. Димитър Станчев прекарва по-голяма част от времето си в постоянно прелитане над континентите, като сега почти окончателно се е установил в България. Голямата почивка през свободното му време е свързана с джет-ските, а ежедневно се занимава и с фитнес. Обича плуването. Но от всичко най-много обичам да съм сред приятелите си - категоричен е бизнесменът. - Често просто нямам търпение да се срещна с тях след някой тежък делови работен ден.
Безспорно се гордее много със сина си и често говори за него. Смята, че 21-годишният младеж се развива като сериозен и отговорен човек и типично по бащински си приписва заслугата за доброто му възпитание. Понякога се изумявам, като виждам как из градинките майки с цигара в уста обясняват на малките си деца, че пушенето е вредно - учудва се той. - Моят син никога не ме е виждал с цигара и никога не ме е виждал пиян. От малък знае, че в компания човек може да си позволи чаша, но не бива да прехвърля мярката. Вече виждам, че се ръководи от добрите поуки, които навремето исках да запомни.
Според мълвата жената до Станчев е водещата на Такси Ася. Със сигурност между двамата съществува приятелство и доверие, защото в различни периоди тя участва в някои от фирмите му.
Признава, че е обиколил света. Впечатлен е и от екзотиката на Индонезия, и от спокойствието на Норвегия, и цивилизационния шок на Париж, и от изживяванията в южноамериканските джунгли... Прави обаче уговорката, че щастието не е в самото пътуване, а в мисълта, че си свободен да го осъществиш.

Facebook logo
Бъдете с нас и във