Банкеръ Weekly

Съдби

ДИКСИЛЕНД... В СТАРА ПЛАНИНА

На фона на изобилието от рок и поп концерти в цялата страна кметовете на Габрово и Тетевен подсказаха на колегите си от малки и големи градове друго решение. В Габрово отбелязаха 25-годишнината на своя Диксиленд парад, който до момента е представил на публиката 22 български и 18 чуждестранни състава от 12 страни. На свой ред Тетевен отпразнува 20-годишнината на местния Диксиленд фестивал, провеждан само в домашен формат и практически незабелязан от централните медии. Концертите, проведени последователно в двата града с почти еднаква програма, събраха достатъчно публика за своеобразието на задокеанската музика.
Общото название Диксиленд в Централна Стара планина деликатно подсказва на другите селища в района, че феодалното мислене води до неразумно прахосване на финансови средства и организационни усилия. Известно е, че в този регион работят няколко оркестъра с трайно установени пристрастия към предвоенните направления в джаза. Сред тях с най-стари и здрави традиции е Габрово, създал първия подобен ансамбъл точно преди 75 години благодарение на Александър Керков (1901-1982). Велико Търново е с по-скромно, но все пак добре поддържано наследство. В по-ново време към диксиленда и суинга проявиха интерес в Тетевен, Троян и Севлиево. Така в България се очерта своеобразен остров на старата музика, който е добре познат и посещаван от редица чужденци, но остава пренебрегван от нашите музиканти, институции и медии.
Пред БАНКЕРЪ организаторите на Диксиленд в Централна Стара планина много точно аргументираха целта на благородната си провокация - да предложат на гостуващите музиканти и съпътстващата ги публика историко-културния блясък на Велико Търново, старите традиции на Габрово и романтичния чар на Тетевен и Троян. Културните центрове на някои западноевропейски страни у нас вече намекнаха за отзивчивостта си към подобна инициатива. Министерството на културата, към което за финансова помощ досега не се е обръщал никой, също изрази готовност да подкрепи подобен проект според възможностите си. Да добавим и добрите договорености с побратимени градове в Европа (миналата година Габрово изпрати своя детско-юношески състав в Швейцария, а през юли Диксиленд Тетевен ще участва там на фестивала във Фрютиген). Не са за пренебрегване и донорските възможности на частния капитал, който има интерес за по-широкото международно популяризиране на региона и привличането на инвестиции в него.
Така се очертават параметрите на една възможна по-широкообхватна фестивална проява. Подобен центростремителен подход може да коригира и разпокъсаността на сензационните рок и поп концерти, пръснати из цяла България според неясни корпоративни идеи и намерения - все в краткосрочен, мимолетен план.
Да не говорим за възможностите за прилагане на все по-популярната в света фестивална формула, която изгражда събитието не около името на една или няколко звезди (с комерсиална цел), а върху темела на някакви стилови характеристики. Регионът на Централна Стара планина предлага дадености и опит точно за подобни прояви. А примерът на Варненско лято с предпочитанията му към най-съвременните разклонения на джазовото изкуство потвърждава умния и правилен избор на подобна програмна стратегия. Остава само културната общественост да разбере това и да убеди общинските управи във Велико Търново, Севлиево и Троян, че деликатният намек на Диксиленд в Централна Стара планина заслужава сериозно внимание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във