Банкеръ Weekly

Съдби

ДЯВОЛЪТ Е В ПОДРОБНОСТИТЕ

каре


Джим Гастън е в България от 1997 година. По народност е канадец. Висок, рус и стегнат мъж, за когото жените без съмнение биха отсекли, че е на средна възраст, макар паспортните му данни да показват повече зрялост. Гастън е в разцвета на жизнените и професионалните си сили - от четири години е управляващ съдружник на ПрайсуотърхаусКупърс (PricewaterhouseCoopers), най-голямата и успешна консултантска компания в България и в света. Джим Гастън е щастливо оженен за българка. Има син и дъщеря. Синът му вече има собствен бизнес - занимава се с износ на стоки от България за САЩ и Канада. Дъщеря му е уважаван лекар във Ванкувър.


Джим Гастън пуши по малко и харесва не западните марки цигари, а нашите Виктъри Лайтс, които били досущ като канадските. Говори много добре български. Единствено американският акцент и напевният говор издават, че е отраснал под кленовите листа на Канада. Въпреки че е работил на различни управленски нива в областта на компютърните технологии в Торонто, Джим Гастън осъзнава, че силата му е в областта на счетоводния одит. Три години работи за Прайсуотърхаус във френската столица Париж. Но от четири години логото на обединената ПрайсуотърхаусКупърс-България се свързва главно с личността на Гастън. Освен това той е и член на BIBA (Международната бизнесасоциация в България). Участва активно в работата на Американската търговска камара в София (AmCham). Не му е чужда и благотворителността. Той е съосновател и активен поддръжник на Форума на бизнеслидерите на името на Уелския принц.

Джим Гастън идва в България в един много напрегнат момент за Прайсуотърхаус. Взето е решение за обединяването й в глобален мащаб с друга световноизвестна фирма от консултантския бизнес - КуперсЛайбрънд. Подготовката и осъществяването на амбициозната задача в София е поверена на Гастън. В деня, в който пристигнах в България, аз разбрах, че ще се сливаме, а това е много трудно - да обединиш в едно семейство двама конкуренти! - споделя той. Това обаче дава възможност на новата компания ПрайсуотърхаусКупърс (PWC) да реализира завидни икономии и да се сдобие наготово с отлични специалисти в областта на финансите, данъчните консултации, енергетиката и др.


Джим Гастън не пропуска да отбележи, че ПрайсуотърхаусКупърс има за клиенти най-големите и мощни банки в България - ОББ, БУЛБАНК, Пощенска банка, БНП-Дрезднер Банк, ХЕБРОСБАНК... Банковият сектор, изтъква Гастън, предпочита ПрайсуотърхаусКупърс, защото за разлика от нашите конкуренти имаме специалисти, които се занимават само с банкови услуги. Отношенията между клоновете и централата на ПрайсуотърхаусКупърс са много близки и Джим Гастън констатира със задоволство, че те работят като един екип навсякъде по света. Предимство е и стриктната система за квалификация на персонала, за да е наясно с всички модерни тънкости на консултирането и одитинга. Обучението е по английски образец и по тази причина ние имаме повече дипломирани експерт-счетоводители по международните счетоводни стандарти от всички подобни компании в България, взети заедно - заключава Гастън. И наистина - около 90% от тези специалисти у нас работят за ПрайсуотърхаусКупърс.


С гордост мога да заявя, че аз плащам доста по-високи заплати на своите служители, отколкото конкурентите ми от Голямата петица на одиторите - отговаря на провокативните въпроси канадецът. Стабилни били и допълнителните бонуси за перфектно изпълнена задача. Малко по-късно обаче той добавя, че изисква от хората си повече и изключително качествена работа. Но като най-важна причина за просперитета на ПрайсуотърхаусКупърс Гастън посочва уважението и доверието вътре в екипа. Всеки може да дойде при мен и да ми каже:


... Джим, дай съвет! - от човека на рецепцията до моя заместник.


Желанието на много млади хора да напуснат България и да работят на Запад преселилият се у нас Джим Гастън обяснява така: Тук има неравновесие в областта на квалифицираните кадри. Вие имате много добри инженери и твърде малко хора, запознати със съвременните методи на маркетинг и управление. Затова тези специалисти предпочитали да се реализират в чужбина. От друга страна пък, работодателите нямат възможност да си наемат добри сътрудници. Особено трудно, смята Гастън, е да се намерят вещи кадри в областта на модерното банково дело.


ПрайсуотърхаусКупърс е една от фирмите, занимаващи се сериозно с консултации по приватизацията. Помогнали сме на много чуждестранни инвеститори да стъпят на българска земя, като те са вложили общо в икономиката над 1 млрд. щ. долара - подчертава със самочувствие Гастън. Като главни свои заслуги от компанията сочат приватизацията на Нефтохим, където консултираха ЛУКкойл, помощта, оказана на Риджънт Пасифик за закупуването на ХЕБРОСБАНК, и приватизацията на софийското водоснабдяване, при която съветваха Софийската голяма община.


Винаги съм казвал на своите клиенти, че техните истински трудности започват чак след като купят една фирма в България - споделя полу на шега управляващият мениджър на ПрайсуотърхаусКупърс. И добавя, че освен всичко друго, е адски трудно да намериш висококвалифициран западен мениджър, който да дойде в нашата страна и да поеме ръководството на приватизирана компания. Другата спирачка пред чуждестранните инвеститори била липсата на достатъчно интересни и големи предприятия.


Джим Гастън е на мнение, че икономическата обстановка у нас се е подобрила чувствително в сравнение с 1997 година. Вие имате 58% раздържавена собственост в сравнение с 1989 г. - коментира той - докато положението в Беларус, Украйна, Сърбия, Румъния и другаде е доста по-зле. Така че трябва да бъдем оптимисти. Тъжното е, че виждам тук много пенсионери, които нямат достатъчно пари да живеят. Още по-тъжно му ставало на канадеца, когато гледал големите хора от правителството, които карат още по-големи мерцедеси.


Като цяло, според Джим Гастън, данъците в България не са големи. Комбинирани със социалните и здравните удръжки обаче, те ставали непосилни за хората. На работодателя му се събират да плати до 42% от заплатите на служителите си на държавата и какво получаваме за това - безобразно лошо здравно обслужване, нереално ниски пенсии, мръсни улици... В канада, казва Гастън, средният процент на социалната осигуровка е 6%, но пък услугите на медицинската помощ са на светлинни години напред от тези в България. При това обикновената канадска пенсия се равнявала на около 1800 български лева. Приемете, че цената на храните в Канада е като тук, но всичко друго е по-евтино - възкликва мениджърът. Изключения правели единствено алкохолните напитки, цигарите и яденето в ресторант, което у нас наистина излизало по-евтино. Освен всичко друго данък добавена стойност в Канада бил 15%, за разлика от непосилните 20% в нашата страна.


София е много приятен за живеене град, но за бизнеса в него е много трудно - подчертава Гастън. - Няма добра инфраструктура, не мият улиците, постоянно ти влиза прах в очите. Въпреки че даваме много пари за общински данъци, можем спокойно да си счупим краката в някоя дупка по улиците. Хората обаче му допадат. Те са много сърдечни - особено с чужденците.


Шефът на ПрайсуотърхаусКупърс обича да похапва в Капитал бар на хотел Шератон, в ресторант Уно и в няколко закътани китайски ресторанта. За разлика от повечето чуждесстранни бизнесмени, постоянно пребиваващи в София, той не живее в Бояна или Симеоново, а в малка къща с двор до НДК, която жена му си е възвърнала благодарение на реституцията. Въпреки хубавото местоположение на него му било малко шумно. Всяка нощ се събуждал по три-четири пъти заради лаещите бездомни кучета, алармите на колите или крясъците на пияници.


Джим Гастън с умиление си спомня за страната, в която се е родил и израснал, но харесва и България. Особено планините, които му напомнят за родната Канада. Най-много си пада по Родопите, където редовно отмаря със своята съпруга. Родопите според мен са най-българското място - не са много високи и стръмни, няма и тълпи от туристи.


Като канадски гражданин Гастън не се интересува много от изхода на американските президентски избори. За него Буш е повече капиталист, а Гор е по-скоро мъничко наляво от идеалния център на американската политическа сцена. В сравнение с България и двамата са много по-надясно, дори от СДС - пояснява той.


Джим Гастън недоумява защо правителството и парламентът у нас вземат решения, без да се съветват с хора от бизнеса, които биха могли да им помогнат с изключително ценни съвети. Дяволът е в подробностите, казвали в Канада. Всичко може да е перфектно, но някои грешки в детайлите развалят цялата красива картина.


Причините за трудностите на България по пътя й към приемането в Европейския съюз са няколко, е становището на Гастън. Първо, разликата в силата на българската и европейската икономика е много голяма. А това автоматично води до загиването на част от нашите предприятия. Другата сериозна пречка пред интегрирането на България в Евросъюза пък бил единодушният вот при вземането на решения за членство в съюза. Късметлиите - новоприети членове, щели да са малцина.


Слабата европейска валута не плаши Джим Гастън. В Европа е много по-скъпо от Америка - твърди той. - Горе-долу с 50% са по-високи цените на Европейския континент. Затова управляващият мениджър на ПрайсуотърхаусКупърс смята, че за да се изравнят жизнените стандарти от двете страни на Атлантика, балонът евро трябва още малко да изпусне от напомпания въздух. Така отново ще е жизнеспособен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във