Банкеръ Daily

Съдби

Детективът Шерлок Холмс се "ражда" през 1892 г.

На днешния ден през 1892 г. Артър Конан Дойл публикува "Приключенията на Шерлок Холмс" (The Adventures of Sherlock Holmes) - първият сборник с 12 разказа на писателя за известния детектив.
Разказите са публикувани за пръв път като поредица в периода между юли 1891 и юни 1892 г. в списание "Странд". Сборникът като книга е публикуван в Англия през 1892 година. Първото издание на книгата е било само от 14 500 броя.

Сър Артър Игнейшъс Конан Дойл (Sir Arthur Ignatius Conan Doyle) е британски писател, автор на романи и разкази. Той е най-известен като създател на образа на детектива Шерлок Холмс. Освен това е и автор на научнофантастични разкази, исторически романи, пиеси и поезия.

Шерлок Холмс (Sherlock Holmes) е литературен герой от книгите на Артър Конан Дойл. Фигурата на детектива се появява в 56 разказа и четири романа, написани в периода 1887-1927 година. В повечето от разказите Шерлок Холмс участва като съветващ детектив, който помага на търсещи от него клиенти или подпомага полицията в лицето на инспектор Лейстрейд. При това той е описан като пълна противоположност на тогавашната полиция, която често е затруднена да разкрие престъпленията. Детективът действа дедуктивно, често без да напуска дома си и разкрива изненадващо голям процент от случаите.

Негов пръв помощник в разследванията е д-р Джон Уотсън, армейски лекар, завърнал се от служба в Афганистан. Приятелството на Холмс и д-р Уотсън започва, когато през 1881 година Уотсън става съквартирант на Холмс на улица "Бейкър Стрийт" №221Б. Тази начална история Артър Конан Дойл описва в романа "Етюд в червено". Почти всички истории писателят пресъздава през гледната точка на Уотсън, като от фабулата на разказите става ясно, че Уотсън пише и публикува историите за своя приятел.

Фигурата на Холмс авторът изгражда в течение на разказите като студена, точна и лишена от емоции. Всяко действие на Холмс се ръководи от здравия разум. Често той бива сравнен с машина. Въпреки това на моменти писателят придава на героя си и типични човешки качества - раздразнение, страх, скрупули. Шерлок Холмс често свири в историите на своята цигулка Страдивариус и пуши лула, но типичната форма на лулата, с която днес е рисуван, не е описана никъде в разказите.

"Бейкър стрийт" №221Б е измислен адрес. По времето, когато са писани произведенията, улицата е имала само 100 номера. Днес на специално създадения номер 221Б се помещава Музеят на Шерлок Холмс. На 24 септември през 1999 г. на ул. "Бейкър стрийт" е открит и паметник на Шерлок Холмс.

"Смъртта" на Шерлок Холмс при неговата фатална среща с проф. Мориарти е при Райхенбахските водопади. Днес пътеката, която води до тях се казва "Пътека на Шерлок Холмс" (разказът "Последен случай").

Facebook logo
Бъдете с нас и във