Банкеръ Weekly

Съдби

Десетте най-богати в света

Списание Forbes публикува новия си рейтинг на най-богатите хора в света. Карлос Слим и Бил Гейтс отново са на върха. А основателят на веригата Zara, Амансио Ортега, за първи път изтласка от челната тройка на лидерите легендарния оракул от Омаха Уорън Бъфет.

Карлос Слим Елу

Състояние: 73 млрд. долара


Източник на богатството: телекомуникации


Мексико


Собственикът на латиноамериканската телекомуникационна империя America Movil държи първата позиция в рейтинга на милиардерите за четвърта поредна година. През изминалите 12 месеца състоянието на мексиканеца е нараснало с още 4 млрд. долара, въпреки внезапния му неуспешен опит да придобие европейски телекоми. Освен инвестиции в отрасъла 73-годишният Слимс активно влага капитали във въгледобивната промишленост, банковия сектор, недвижимите имоти, тютюневия бизнес и дори има дял във вестник The New York Times. През изминалата година портфолиото на магната бе попълнено с три футболни отбора едновременно (мексиканските Леон и Пачука и испанския Реал Овиедо), макар че милиардерът минава за фен на бейзбола. Слим продължи да разширява и меценатската си дейност, както и работата за развитие на човешките способности - през януари неговият благотворителен фонд подкрепи образователния проект Khan Academy.


nbsp;


Бил Гейтс

Състояние: 67 млрд. долара


Източник на богатството: Microsoft


САЩ


През последните години основателят на американския софтуерен гигант посвещава по-голямата част от времето си на дейността на семейния благотворителен фонд. Въпреки това за една година състоянието на Гейтс е нараснало с 6 млрд. долара благодарение на стойността на акциите на Microsoft. Петпроцентният дял на милиардера в собствената му компания представлява една четвърт от капитала му. Останалите активи на Гейтс са успешно управлявани от неговата инвестиционна компания Cascade Investment. Заедно с Уорън Бъфет основателят на Microsoft привлече в движението Giving Pledge още няколко десетки собственици на големи състояния. Самият Гейтс ще отдели за благотворителни цели не по-малко от 28 млрд. долара от личния си капитал. Другото важно начинание на милиардера е разпространяването на медикаменти в държави от третия свят. По оценка на Гейтс ефективната борба с инфекциозните заболявания може да запази живота на 8 млн. души към 2020-а.


nbsp;


Амансио Ортега

Съcтояние: 57 млрд. долара


Източник на богатството: Zara


Испания


Основателят на търговската империя Inditex (бранда Zara) е най-успешният участник в рейтинга на Forbes за 2012-а. Състоянието му е нараснало с 19.5 млрд. долара благодарение на интензивното разширяване на веригата от магазини под управлението на компанията. Ортега отне от Бернар Арно титлата най-богат бизнесмен в Европа и измести от третата позиция в глобалния рейтинг самия Уорън Бъфет. Испанският магнат, който се оттегли от оперативното управление на Inditex още през 2011-а, притежава 59% от акциите на компанията и от 2001 г. е получил над 2.8 млрд. евро като акционер.


Ортега има и богато портфолио в сферата на недвижимите имоти. Той притежава офисни и жилищни сгради в Мадрид, Маями и други градове.


След като зарязва училище на 13-годишна възраст, бъдещият милиардер започва работа в магазин за дрехи, а първата продукция, собствено производство, изработва заедно с бившата си жена в хола на дома им.


nbsp;


Уорън Бъфет

Състояние: 53.5 млрд. долара


Източник богатства: Berkshire Hathaway


САЩ


На неотдавнашна среща с акционерите на своята компания легендарният оракул от Омаха призна, че 2012-а не е била най-успешната за Berkshire и че нито една от инвестициите не се е реализирала така, както е очаквал милиардерът. Въпреки това състоянието на Бъфет е нараснало с 10 млрд. долара за една година, нищо че напусна челната тройка на лидерите на световния рейтинг на Forbes.


Въпреки онкологичното заболяване, което му откриха, през изминалите 12 месеца Бъфет така и не назова името на своя приемник зад кормилото на Berkshire. Заедно с Бил Гейтс той продължи кампанията за привличане на бизнесмени към инициативата Giving Pledge, в чиито рамки предприемачите завещават половината от състоянието си за благотворителност. Самият оракул вече е похарчил 20 млрд. долара като меценат.


През 2012-а той участва активно в кампанията на Барак Обама, призовавайки състоятелните американци доброволно да поемат по-голямо данъчно бреме в името на благополучието на държавата.


nbsp;


Лари Елисън

Състояние: 43 млрд. долара


Източник на богатството: Oracle


САЩ


През изминалата година основателят на Oracle е увеличил състоянието със 7 млрд. долара, след като акциите на компанията преживяха неустойчив период и отново започнаха да поскъпват. Елисън успя да се сдобие и със собствен остров на Хаваите заедно с разположените на него хотели и жилищни сгради срещу 500 млн. долара.


През май 2012-а той заяви, че покупката на Sun Microsystems от 2009-а се е оказала изцяло успешна. Сумата от 7.4 млрд. долара, която Oracle плати за компанията, била покрита, след като новият собственик ликвидирал губещите направления в бизнеса. Инвеститори повярваха и цената на акциите на Oracle се повишиха с 20%, въпреки опасенията, свързани с многобройните патентни баталии, които води компанията.


nbsp;


Чарлз и Дейвид Кох

Състояние: всеки от двамата притежава по 34 млрд. долара


Източник на богатството: инвестиции


САЩ


Всеки от най-богатите братя в света, Чарлз и Дейвид Кох, собственици на втората по големина частна компания в САЩ - Koch Industries - за една година е увеличил състоянието си с 9 млрд. долара. Печалбата на тяхната бизнес империя е нараснала до 115 млрд. долара, а портфолиото на активите им продължава да изненадва с разнообразието си. Koch Industries например е представена както в строителството на нефтопроводи и нефтопреработването, така и в производството на кърпи, чаши и строителни материали.


nbsp;


Ли Ка-Шин

Състояние: 31 млрд. долара


Източник на богатството: инвестиции


Хонконг


Най-богатият азиатски бизнесмен Ли Ка-Шин укрепи позициите си в рейтинга - за една година състоянието му е нараснало с 5.5 млрд. долара. В компаниите на хонконгския магнат работят 270 хил. човека от 53 държави в света. Неговите структури са построили всяко седмо жилище в Хонконг, неговият Hutchison Port Holdings осъществява 13% от световните контейнерни превози, а фирмата му Northumbrian Water доставя чиста питейна вода на 4.5 млн. души в Англия и осигурява канализацията на още 2.7 милиона. Ли Ка-Шин има лични инвестиции в технологични компании от категорията на Facebook и Spotify.


Милиардерът отстъпи оперативното управление на бизнес империята си на своите синове Виктор и Ричард. Сред последните мащабни сделки на Ли е покупката на британския газов доставчик Wales amp; West Utilities за 1 млрд. долара и инвестицията в размер на 1.5 млн. долара в социалната ТВ платформа Stevie.


nbsp;


Лилиан Бетанкур и семейството й

Състояние: 30 млрд. долара


Източник на богатството: L'Oreal


Франция


След дълги съдебни разправии ексцентричната 89-годишна наследничка на козметичната търговска империя L'Oreal Лилиан Бетанкур попадна по опеката на собствената си дъщеря Франсоаз. Колкото и да е странно, този факт повлия положително на състоянието на най-богатата жена в света - за една година капиталът на Бетанкур е нараснал с 6 млрд. долара, благодарение на успешната пазарна конюнктура. Под натиска на семейството си Лилиан беше принудена да се оттегли от управлението на компанията, а мястото й бе заето от нейния 25-годишен внук Жан-Виктор Мейер.


Постепенно бе потушен и друг шумен скандал с участието на Бетанкур. През 2008-а дъщерята обвини нейния млад приятел, фотографа Франсоа-Мари Барние, че е убедил състоятелната си покровителка да му направи подаръци за общо 1 млрд. долара.


Юридически Бетанкур си остава единствената законна наследничка на империята L'Oreal от смъртта на баща й през 1957-а.


nbsp;


Бернар Арно и семейството му

Състояние: 29 млрд. долара


Източник на богатството: LVMH


Франция


Френският магнат е единственият в топ 10 на рейтинга, който през миналата година е намалил размера на състоянието си - капиталът му е намалял с 12 млрд. долара. До голяма степен за това допринесе скандалът между собственика на империята LVMH и правителството на родната му страна. След като Франсоа Оланд стана президент, богатите французи се оказаха под заплахата да бъдат обложени със 75-процентен данък върху печалбите си. В резултат Арно реши да се премести в съседна Белгия и предизвика гневната реакция на левите.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във