Банкеръ Weekly

Съдби

Десетте най-богати монарси в света

На 30 април 2013-а на холандския трон за пръв път от 120 години ще седне крал (досега монархията се управляваше от жени). Четиридесет и пет годишният Вилем-Александър ще наследи от майка си не само трона и титлата, но и значително богатство. Сега холандската кралица Беатрикс заема седмо място в рейтинга на най-богатите монарси, съставен в края на 2012-а от британския хералдически Almanach de Gotha. Сумата на нейното състояние, в зависимост от начина на изчисляване (със или без недвижимите имоти, принадлежащи на кралските династии, семейни антикварни колекции и т. н.), е между 300 млн. и 15.8 млрд. долара. Ето и 10-те най-богати действащи монарси в света, класирани от сп. Forbes.nbsp;


Кралицата на Великобритания Елизабет ВтораВъзраст- 85 години


Управлява от 1952 г.


Състояние - 94.8 млрд. долара


Традиционното изчисляване на състоянието на британската кралица не включва уникалните обекти, които се възприемат като държавна собственост, затова и крайната сума е твърде скромна. Но ако се вземе предвид стойността на Бъкингамския дворец, двореца Кенсингтън, палатите Сент Джеймс и Холируд, Уиндзорския замък и други недвижими имоти, които са собственост на кралското семейство, както и кралската колекция от произведения на изкуството, британският монарх заема първо място в класацията.


nbsp;


nbsp;


Кралят на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азиз ал СаудВъзраст - 87 години


Управлява от 2005 г.


Състояние - 63.2млрд. долара


В основата на състоянието на саудитския крал е петролът, чиято продажба носи на държавата около 1 млрд. долара дневно. Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд притежава и голяма конюшня, в която са събрани най-добрите арабски състезателни коне (монархът е известен като страстен ездач и основател на Конния клуб в Рияд), богат автомобилен парк, в който повечето коли са ексклузивни или антикварни.


nbsp;


Емирът на Абу Даби шейх Халифа бин Зайед ал НахаянВъзраст - 64 години


Управлява от 2004 г.


Състояние - 47.4 млрд. долара


Шейхът на Абу Даби и действащ президент на Обединените арабски емирства също е богат благодарение на нефта, който се добива в страната му. И това не е за чудене - 80% от нефтените запаси на страната са съсредоточени именно в емирата Абу Даби. Халифа бин Зайед ал Нахаян получава добър доход и от инвестираните собствени средства в различни отрасли на световната икономика.


nbsp;


Кралят на Тайланд Пумипон АдулядетВъзраст - 84 години


Управлява от 1946 г.


Състояние - 44.24 млрд. долара


Тайландският крал е не само един от най-богатите монарси в света, но и един от най-предприемчивите - той е похарчил голяма част от състоянието си за разработката и реализирането на над 3 хил. проекта за развитието на селскостопанските земи в страната. Впрочем това не е изненадващо предвид факта, че монархът оглавява по съвместителство Кралската агенция за недвижими имоти на Тайланд, която притежава огромни участъци земя в страната. Световноизвестна е и кралската колекция от скъпоценни камъни, която влияе сериозно върху размера на състоянието на монарха.


nbsp;


nbsp;


Емирът на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал МактумВъзраст - 62 години


Управлява от 2006 г.


Състояние - 39.5 млрд. долара


Емирът на Дубай, който сега заема и поста премиер-министър на Обединените арабски емирства, подобно на саудитския крал е известен със своите състезателни коне. Неговата конюшня е една от най-големите и най-скъпите в света. Разбира се, значителна част от състоянието му се формира от нефтените запаси, с които може да се похвали емиратът Дубай, както и от доходите от инвестиции в различни отрасли на световната икономика.


nbsp;


Султанът на Бруней Хасанал БолкиахВъзраст - 65 години


Управлява от 1967 г.


Състояние - 37.92 млрд. долара


Най-известната собственост на брунейския султан (освен нефтът, добиван в неговата държава) е колекцията му от автомобили, която наброява от 3 хил. до 6 хил. коли. Много от тях са произведени в крайно ограничени серии, други са единствени екземпляри. Прочут е и султанският дворец Истана Нурул Иман (Дворецът на света) с площ от над 200 хил. кв. м, в който са разположени 1788 апартамента и 257 бани.


nbsp;


nbsp;


Кралицата на Холандия БеатриксВъзраст - 74 години


Управлява от 1980 г.


Състояние - 15.8 млрд. долара


Традиционно състоянието на кралицата на Холандия се оценява на 300 млн. долара, но тази сума не включва кралския дял от акции в Royal Dutch Shell (в размер на 25%), както и стойността на монаршеските колекции от произведения на изкуството и бижута. Ако се отчетат и тези богатства, състоянието на Беатрикс, която преди дни обяви, че се оттегля от трона, е 30 пъти по-голямо, което я нарежда в десетката на най-богатите монарси в света.


nbsp;


nbsp;


Емирът на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах


Възраст - 82 години


Управлява от 2006 г.


Състояние - 14.22 млрд. долара


Годишната стипендия на шейх Сабах, която се формира от дела му от доходите от продажбата на петрол, е в размер на 188 млн. долара. Тъкмо тези плащания са в основата на състоянието на кувейтския монарх. Емирът обаче добре разбира, че рано или късно петролните запаси ще се изчерпят и отсега подготвя страната си за това време, инициирайки икономически реформи. Най-важните от тях са опростяване на правилата за приватизация на земята и облекчаване на условията за привличане на чуждестранни инвестиции.


nbsp;


nbsp;


Емирът на Катар шейх Хамад бин-Халифа ал-Тани


Възраст - 60 години


Управлява от 1995-а


Състояние - 11.06 млрд. долара


Сегашният емир на Катар идва на власт, сваляйки баща си, докато той е на почивка в Швейцария. Сред близкоизточните си колеги Хамад има репутацията на прогресивен лидер. По време на неговото управление Катар пръв от страните в региона предостави на дамите правото да гласуват. Емирът е осигурил ръста на и бездруго солидното си състояние чрез реформи в отрасъла за добив на петрол и газ, създавайки идеални условия за привличане на чуждестранни инвестиции.


nbsp;


nbsp;


Султанът на Оман Кабус бин СаидВъзраст - 71 години


Управлява от 1970 г.


Създателят на султаната Оман, възникнал след обединяването на султаната Маскат и имамата Оман, също е собственик на нефтено състояние. Значим дял от богатството на Кабус представлява построеният през 1972 г. кралски дворец Каср ал Алам с изглед към главното пристанище на столицата Маскат, както и няколко яхти (включително и 155-метровата Ал Саид, кръстена в чест на собственика си).

Facebook logo
Бъдете с нас и във