Банкеръ Weekly

Съдби

Денис Тито е първият космически турист

На днешния ден през 2001 г. мултимилионерът Денис Антъни Тито (на английски: Dennis Anthony Tito) става първият космически турист, който сам си е платил билета си. Американецът, който пътува на руски космически кораб до Международната космическа станция, предпочита да бъде наричан "независим изследовател", тъй като е изпълнил няколко научни експеримента в Космоса.

Денис Тито е роден през август 1940 г. в Куинс (Ню Йорк). Освен, че има висше образование по астронавтика и аеронавтика, той е и бивш учен работил за НАСА. Затова той винаги е имал интерес към Космоса.

Богаташът става кандидат на проект на пионерската компания "МирКорп" на Федералната космическа агенция, но космическа станция "Мир" е свалена от орбита и затова Тито се насочва към компания за космически туризъм Space Adventures Ltd. Под нейно ръководство лети на космически полет "Союз ТМ-32" на 28 април 2001 г. и прекарва почти осем денонощия в Космоса, като прави 128 обиколки на Земята.

Денис Тито заплаща 20 млн. долара за пътуването, но негови близки приятели предполагат, че е платил по-малко, а именно около 12 милиона.

През февруари тази година първият космически турист и мултимилиардер Денис Тито разкри плановете си да изпрати пилотирана частна мисия до Марс. Той започва осъществяваното на своята идея от нулата без налично превозно средство, нито с ясен източник на финансиране.

Според Тейбър МакКалъм, технически директор на организацията Inspiration Mars и управител на корпорацията за космическо развитие Paragon, мисията на Тито е постижима. Експертите смятат, че ключът към успеха е правилното обединяване на наличните технологии и системи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във