Банкеръ Daily

Съдби

Дейвид Гилмор променя облика и стила на "Пинк Флойд"

На днешния ден през 1968 г. китаристът Дейвид Гилмор заменя Сид Барет в групата "Пинк Флойд" (Pink Floyd). Британската рок група, основана през 1965 г., постига международно признание със своята прогресивна и психеделична музика. Тя се с използването на философски текстове, звукови експерименти, интересни обложки и изпипани до съвършенство шоута, те са една от най-комерсиално успешните и музикално влиятелни групи в историята на популярната музика. Първоначално "Пинк Флойд" се състои от студентите Сид Барет, Ник Мейсън, Роджър Уотърс и Ричард Райт. Тогава те придобиват популярност с изпълненията си на сцената на лондонския ъндърграунд в края на 60-те, и под творческото лидерство на Сид Барет издават два сингъла, които влизат в "Ю Кей Сингълс Чарт" и успешен дебютен албум.

Дейвид Гилмор се присъединява като пети член на групата през декември 1967 година, а Барет напуска през април 1968-а поради влошеното му психично здраве. Сид Барет написва повечето композиции за първия албум The Piper at the Gates of Dawn ("Свирачът при изгрев слънце", 1967 г.), чието име е заимствано от книгата за деца на Кенет Греъм "Шумът на върбите", но приносът му към втория - A Saucerful of Secrets ("Чиния, пълна с тайни", 1968 г.), е малък, което кара групата да поеме в нова посока.

Звукът на групата се втвърдява до известна степен през 1968 г., когато китаристът Дейвид Гилмор се присъединява към нея. През 1969 г. Сид Барет получава психично разстройство, дължащо се на продължителна употреба на халюциногенни средства (особено ЛСД). Състоянието му става все по-малко предсказуемо, концертите на групата стават все по-несигурни и другите членове на групата просто спират да вземат Барет на концертите, а Уотърс и Гилмор заемат мястото му на соло вокал. След раздялата с Барет, групата коренно променя своя облик и стил. Роджър Уотърс става основен текстописец на групата, включва се в композирането на нови песни и във вокалите. От средата на 70-те той доминира и в композирането на песните, разработва оригинални концепции в критично и търговски признатите им албуми The Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977), The Wall (1979) и The Final Cut (1983).

Китаристът и композитор Дейвид Джон Гилмор (David Jon Gilmour) е роден на 6 март 1946 г. в Гранчестър Медоус, Кембридж (Англия). Баща му Дъглас Гилмор е старши преподавател по зоология в Кембриджския униерситет. Майка му Силвия е учителка и филмов редактор. Мястото, където семейство Гилмор живее по-късно е увековечено в песента Grantchester Meadows, написана от Роджър Уотърс и включена в албума Ummagumma на "Пинк Флойд".

През 1954 г. Дейвид купува първия си сингъл албум - Rock Around the Clock на Бил Хейли. Когато той е на 13 г. един съсед му подарява първата китара в живота му. Той започва да се учи да свири от книга и комплект плочи на Пит Сийгър. Всички деца в семейство Гилмор са окуражавани от родителите си да развиват музикалните си таланти. Като тийнейджър Дейвид е принуден да живее отвъд океана в САЩ заради професията на баща си и е оставен сам да се грижи за себе си, свирейки на бас китара през 1963 г. в групата "Джоукърс Уайлд", изкарвайки пари от множество случайни работи, включително и като манекен. Гилмор посещава гимназията "Пърс" (The Perse School) в Хилс Роуд (Кембридж), където не му харесва особено, но там се запознава с бъдещия китарист и вокалист на "Пинк Флойд" - Сид Барет, както и с Роджър Уотърс, който учи в мъжката гимназия в Кембридж (Cambridgeshire High School for Boys), която също се намира на Хилс Роуд.

Дейвид Гилмор има многобройни и различни интереси - например, авиацията. Първата му любов обаче си остава музиката. Свири с китара Fender Stratocaster. Привърженик е на английския футболен отбор "Арсенал". Гилмор е опитен пилот и авиоентусиаст. Той притежава колекция от класически самолети и основава компанията Intrepid Aviation, чрез която ги управлява. Първоначално тя е само средство, чрез което хобито му да му носи и някакви средства, но с течение на времето става прекалено комерсиална и той решава да я продаде.

Роджър Кийт „Сид“ Барет (Roger Keith "Syd" Barrett) е английски рок китарист и вокалист. Барет горя ярко, но за кратко, оставяйки неизличим белег върху психеделик рока и прогресив рока като основател и първоначален певец, текстописец и основен китарист на "Пинк Флойд". Музикантът е отговорен за голяма част от техния първи албум от 1967 г. - "Музикантът пред портите на зората", но напуска групата в началото на 1968-а, след като нестабилното му поведение го прави твърде труден за общуване (той се появява в няколко парчета от следващия им албум - "Чиния, пълна с тайни". Такова е положението му в оригиналния състав, че малко наблюдатели мислили, че групата ще оцелее след заминаването му. Всъщност първоначалното ръководство на групата решава да продължи със Сид и да остави останалите да се справят сами. "Пинк Флойд" никога повече не възвръщат закачливия хумор и луда енергия от работата им със Сид Барет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във