Банкеръ Weekly

Съдби

ДЕЙВИД АКСЕЛРОД - СПЕЦИАЛИСТЪТ ЗАД ОБАМА

Вече е трудно да си спомним времето, когато Барак Обама още не беше издигнат за кандидат-президент от Демократическата партия в САЩ. Но миналата есен сенаторът от Илинойс изоставаше с цели 33 пункта при едно от преброяванията, Хилъри Клинтън беше спрягана като най-вероятната номинация, а щабът на Обама бе под огромно напрежение и разколебан дали не е по-добре да предприеме различна тактика в кампанията. Това не се случи. Решението - кандидатът да се придържа към положителното послание за надежда и промяна - до голяма степен се дължи на основния му политически съветник Дейвид Акселрод.
Формално длъжността на Брадвата (от англ.ax, игра на думи с първите букви на фамилията му) е главен стратег. Определението обаче е твърде безлично предвид
истинската сила на влиянието му
Акселрод познава кандидата от 16 години, по-дълго и много по-добре от който и да е сред останалите сътрудници в щаба. Помага при изграждането на имиджа на Обама и създаването на политическо звено от поддръжници, осигурява му необходимите връзки в национален мащаб и на практика го превръща във феномена, който е днес.
За Дейвид Акселрод, по политически, професионални и дълбоко лични причини, пътят към победата на президентските избори през ноември се е превърнал в
нещо повече от предизвикателство
Близките му твърдят, че това е кръстоносен поход. И той не е започнал с официалната кандидатура на Барак Обама преди година и половина, а почти пет десетилетия по-рано.
Годината била 1960-а. Акселрод бил едва петгодишен, когато сестра му го завела на предизборен митинг. Там той слушал великолепната реч на Джон Фитцджералд Кенеди - тогава също млад сенатор, поел по пътя към Белия дом. Малкият Дейвид бил истински запленен. Вълнуващото преживяване се запечатало в съзнанието му с усещането, че се случва нещо наистина значимо. Осем години по-късно вече продавал рекламни материали като доброволец в кандидатпрезидентската кампания на Робърт (Боби) Кенеди.
Политическият идеализъм на Акселрод
повлиян от ерата Кенеди, обяснява само донякъде връзката на консултанта с Обама и основната линия в неговите предизборни изяви, в които централно послание е необходимостта от промяна. Акселрод води напористо предизборната битка, чиято целеустременост има по-дълбоки корени.
Архитектът на кампанията на първия в историята чернокож кандидат-президент е роден в Нюйоркския квартал Долен Ийстсайд и е отраснал в Манхатън. Баща му бил психолог, а майка му журналист в ляво ориентирания вестник от 40-те години PM. Несъмнено още в детството на Акселрод е формиран не само интересът му към политиката, но и съзнанието за нейната значимост. Може би в тези години е придобил и някои черти, с които е известен и до днес сред приятелите и колегите си. Определят го като самовглъбен човек с променливи настроения, сериозен, одухотворен, целеустремен и с жилав характер.
Родителите му се развели, когато бил на осем години. На 19 преживял трагедия - самоубийството на баща му. За пръв път споменава за това много по-късно, в статия за Деня на бащата във вестник Трибюн (Tribune): Баща ми почина преди 31 години…, а по-нататък го описва като своя най-добър приятел и герой, имигрант, избягал от антисемитските погроми в Източна Европа, изживял провала на нещастния си брак, но никога не показал признаци на тъга и отчаяние. Изповедта завършва с откровението: Отне ми повече от 30 години да призная на глас, че човекът, когото обичах и на когото се възхищавах най-много, отне собствения си живот. По това време младият Дейвид следвал политически науки в Чикагския университет и стажувал в Чикаго Трибюн. През 1977 г. бил назначен за щатен репортер, а по-късно станал най-младият политически колумнист във вестника. След осемте години работа за Чикаго Трибюн Акселрод го напуснал, за да се посвети на кампанията на сенатора от щата Илинойс Пол Саймън.
Джордж Де Лама, неотдавна пенсиониран редактор от Трибюн', казва за бившия си колега, че бил не просто проникновен анализатор и репортер, но и прекрасен писател - нещо, което личи от някои речи на Барак Обама. Когато напуснал вестника, главният редактор казал, че се е случило неизбежното - Дейвид
обичал да бъде в играта повече, отколкото да пише за нея
Напористият Акселрод основал консултантска фирма и скоро се отличил, оглавявайки кампанията за преизбиране на първия за Чикаго кмет афроамериканец Харолд Уошингтън. И това било само началото... Мустакатият мъж с тъжно-замислен поглед е водещият политически консултант в Чикаго повече от 20 години. Помогнал е на Ричард Дейли да стане кмет, както и на Рам Емануел, който в момента е сред най-влиятелните фигури в Демократическата партия, да спечели място в Конгреса. Успехите на Брадвата на местна почва правят името му популярно в политическите среди и отвъд Чикаго. От 2002-ра консултантската му фирма била начело на 42 предварителни и същински избирателни кампании в САЩ и е спечелила 33 от тях, което е 80% успеваемост. През различни периоди от време е работил за петима от демократите, кандидатирали се за сегашната надпревара - Барак Обама, плюс Хилъри Клинтън, Джон Едуардс, Крис Дод и Том Вислак. Един от специалитетите на консултанта е опаковането на черни кандидати за бели гласове.Списъкът му с цветнокожи победители включва бившия кмет на Филаделфия Джон Стрийт и Девал Патрик - губернатора на щата Масачузетс, чиито речи понякога съмнително напомнят на тези на Обама.
В последния си клиент обаче, почти от мига, в който се срещнали, Акселрод сякаш видял нещо много повече.
Усетил потенциала на историческия фактор за промяна
на американската политика. Съвместната им работа се увенчала с успех още през 2004-а, когато Обама се кандидатирал за Сената. Именно на Дейвид Акселрод е и заслугата за впечатляващата реч пред Конгреса на демократите през същата година, поставила цветнокожия сенатор на националната политическа сцена. (но много преди това - казва Робърт Шръм (консултантът, ръководил кампаниите на Ал Гор и Джон Кери) - помня как Дейвид разказваше какъв изключителен човек е Обама.
Още преди сезона на президентските избори специалистът споделил с приятели, че има намерение да се оттегли за известно време и да се посвети на продуцирането на документални филми. Вече бил работил за Клинтън и Едуардс - двама от спряганите за основни конкуренти в надпреварата за номинация на демократите - и не виждал как ще им помогне, когато се изправят един срещу друг. Някои от приятелите му изтъкват и други причини за решението му. Още като журналист в Трибюн Дейвид се оженил за своята състудентка от Чикагския университет Сюзън Ландау. Прекрасна жена - изтъква Джордж Де Лама, която, както Дейвид би казал, го допълни и го направи по-разумен и грижовен. Но щастливото им семейството също e преживяло своите изпитания. Дъщеря им Лорън страдала от епилепсия като дете, а Сюзън имала рак на гърдата, с който успяла да се пребори.
Той нямаше да работи с никого от кандидатите - отбелязва де Лама. - Но заяви, че ако Обама се включи в надпреварата, би направил изключение. Мисля, че здравословните проблеми на Лорън и Сюзън породиха и усещането за необходимост от съществена промяна както по отношение на благотворителната дейност на семейството в борбата с епилепсията, така и в настоящата предизборна работа.
Обама се кандидатира. Някои критици смятат, че успехът на кампанията се крепи на безпрецедентно близките отношения между кандидат и главен стратег. Миналия септември - спомня си Шръм - всички техни спонсори бяха в паника от факта, че Хилъри е с голяма преднина, и настояваха за явна атака срещу нея. Тогава Обама проведе конферентен телефонен разговор, в който настоя всички да се успокоят, защото в щаба знаят какво правят, имат стратегия и възнамеряват да продължат борбата в същия дух. Обама явно има това качество - да запазва самообладание, да бъде ведър, спокоен и прозорлив при почти всякакви обстоятелства. Дейвид също го притежава. А това, че понякога минава за мрачен, не може да прикрие факта, че е изключително интелигентен.
Политическият експерт обаче е бил
обект и на някои сериозни обвинения
като например това, че в консултантската си работа за корпоративни клиенти компанията му понякога залага на т.нар. астротърфинг*. Един от упреците, отправяни лично към него дори от приятелите му, е за често пъти язвителното му чувство за хумор.Мисля, че самият Дейвид съжалява за пренебрежителния коментар, който веднъж направи от името на свой клиент. Нарече един от конкурентните сенатори застаряващ кон в кожата на реформатор, споделя Де Лама.
А в Барак Обама, твърдят запознати, Акселрод вижда мечта, която може да се сбъдне.

*Астротърфинг - съпътстващо лобистката практика явление за упражняване на влияние. Наименованието му идва от (твърде удачната) аналогия с изкуствената трева Astro Turf. В американската политика терминът астротърфинг описва официални проекти, които се стремят преднамерено да проектират впечатление за спонтанно поведение на общността. Целта е демонстрация на независима обществена реакция спрямо политики, политическа група, събитие и други подобни посредством централизирано оркестриране на поведението на множество разнообразни и географски разпределени групи хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във