Банкеръ Daily

Съдби

Давос - прекрасно място за зимни спортове

Въпреки минусовите температури малкото градче Давос от години през февруари се превръща в център на света. Причината за това е, че тук се провежда годишната среща на Световния икономически форум.

Давос (на немски Davos, на италиански Tavate, Тавате, на местния диалект Tafaas, Тафаас) е град в Източна Швейцария, кантон Граубюнден, на река Ландвасер в Алпите.

Граубюнден (на немски: Graubunden) е най-големият кантон в Швейцария. Негова столица е град Кур. Почти цялата му територия е заета от планини. От цяла Швейцария единствено в този кантон се говори ретороманският език романш (един от четирите национални езика в Швейцария от 1938 заедно с немски, френски и италиански език). В Швейцария говорещите романш съставляват около 0.04% от населението на тази страна.

Със своята височина от 1 574 м Давос е най-високият град в Европа. Население му е около 11 142 жители.

Този планински курорт и ски-център е известен като най-големият в Европа и прекрасно място за зимни спортове, дори в топли зими.

Историята на града започва с това, че още през 19 век лекарите признали полезността на микроклимата на високопланинската долина за болните от белодробни заболявания. В средата на 20 век градът придобива известност като моден център за ски алпийски дисциплини. Курортът разполага със 99 ски писти с обща дължина от 790 километра. Крос кънтри трасетата са общо 75, като има и три фриистайл паркове.

В Давос всяка година се провежда международен турнир по хокей, известен като „Купата на Шпенглер“.

Лятото в Давос също предлага много възможности за почивка и спорт – плуване, тенис, скуош, яздене на кон или походи. А за доброто насторение има изключителен избор от заведения – ресторанти, барове, клубове.

Първата годишна среща в Давос е проведена през 1971 г., като в нея са взели участие само 500 експерти. Световният икономически форум е основан от германеца Клаус Шваб, преподавател в Женевския университет. В момента той е изпълнителен председател на събитието. През миналата година броят на участниците стигна до 2 500.

Решението на Централната банка на Швейцария за премахване на тавана за поскъпвана на швейцарския франк спрямо еврото, значително ще увеличи цените в хотелите и разходите за всички посетители на форума. Но едва ли ще намали интереса към това ВИП събиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във