Банкеръ Daily

Съдби

Давос е най-големият ски курорт в Европа

Едно малко швейцарско градче отново прикова погледите на света тази седмица.

Даво́с (на немски: Davos, на италиански: Tavate, Тавате, на местния диалект Tafaas, Тафаас) е разположен в Източна Швейцария, на река Ландвасер в Алпите на височина 1 574 метра.

Този планински курорт и ски-център с 11 142 жители е известен главно като мястото на провеждане на Световния икономически форум (World Economic Forum) - международна неправителствена организация, понякога наричана само "Давоски форум". Създадена през 1971 г. от професора по икономика Клаус Шваб, тя e най-популярна със свикваните ежегодно в планинския курорт в Граубюнден срещи на световни икономически и политически лидери, интелектуалци и журналисти. Традиционно това се случва в края на януари - началото на февруари, а на форума се обсъждат най-важните световни теми.

Историята на града започва с това, че още през 19 век лекарите признали полезността на микроклимата на високопланинската долина за болните от белодробни заболявания. В средата на миналия век градът придобива известност като моден център за ски алпийски дисциплини в кантон Граубюнден. Освен че предлага изключително добри възможности за скиори от всякакви нива, Давос е най-големият ски курорт в Европа. От височината на своите 1 586 м надморска височина той е прекрасно място за зимни спортове, дори в топли зими. Курортът разполага със 99 ски писти с обща дължина от 790 километра. Крос кънтри трасетата са общо 75, като има и 3 фриистайл паркове.

Давос споделя обширна мрежа от лифтове и писти с близкия град-близнак Клостерс (на 11 км северно), друго привлекателно алпийско селище, което очаква запалените скиори (шведската и английската кралска фамилия са редовни посетители тук).

Най-добро време за посещение е март - за ски, и август-септември - за пешеходен туризъм.

Давос е известен и с международния турнир по хокей на лед - "Купата на Шпенглер", който се провежда всяка година.

Лятото в Давос можете да се отдадете на други спортове - плуване, тенис, скуош, яздене на кон или походи. Не са забравени и другите гости на града. Тук има изключителен избор от заведения - ресторанти, барове, клубове.

В близост се намират и езерата Давос и Оберзее, където можете да се насладите на спокойствието на планината.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във