Банкеръ Weekly

Съдби

Дарение за близо 2 млрд. долара

Преди броени дни Майкъл Блумбърг пожертва 1.8 млрд. долара за университета "Джон Хопкинс". По думите му сега учебното заведение ще може да приема перспективни студенти без да дава предимство на богатите. "Искам да дам същите възможности, които имах, на поколения талантливи студенти независимо от тяхното благосъстояние", заяви милиардерът.

Според Блумбърг не си струва някой да бъде приет в колеж само заради банковата сметка на семейството му. Вместо това почти всички висши училища в Америка обръщат внимание на платежоспособността при разглеждането на документите за постъпване. Резултатът е, че кандидатите с висок успех често получават отказ, за да има места за потомците на семейства с високи доходи. 

Университетът "Джон Хопкинс" е частно изследователско висше училище, основано от американския предприемач Джон Хопкинс в Балтимор, щата Мериленд, през 1876-а. Той се нарежда на второ място след Масачузетския технологичен институт по обем на военни проекти в САЩ.

Пожертвуванието на Блумбърг от 1.8 млрд долара е най-голямото в историята на американските висши учебни заведения. За сравнение, през 1999-а фондът на основателя на Microsoft Бил Гейтс и съпругата му Мелинда стартира проекта Gates Millenium Scholars Program за отпускане на 1 млрд. долара разпределени в продължение на 20 години. Досега това се смяташе за най-значителното дарение за американските университети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във