Банкеръ Weekly

Съдби

Данъчен ад

Френският президент Франсоа Оланд винаги е твърдял, че не обича богатите. От 2013-а за тях ще бъде неизгодно да печелят повече от 1 млн. евро годишно, защото ще трябва да дават на държавата три четвърти от полученото над тази сума. Повишават се и данъците върху наследството, а размерът на облагаемите суми намалява. По времето на Никола Саркози наследниците имаха право да не плащат налози върху суми до 150 хил. евро, сега размерът им е понижен до 100 хил. евро. Това сякаш обезсмисля натрупването на капитали - собствениците знаят, че наследниците им ще трябва да дадат не по-малко от 40% от това, което ще им оставят. Защо тогава човек да се грижи за бъдещето, по-добре е да харчи, докато е жив.


В годините на Великата френска революция много аристократи, спасили се с бягство в чужбина, се връщат във Франция, за да сложат глава под ножа на гилотината, но да запазят наследството за децата си. Сега това е възможно само ако собственикът на състояние успее да избяга от Франция и да изнесе своите богатства. Напоследък мнозина постъпиха точно така, местейки се в съседни държави с по-либерално данъчно облагане. Чужденците в Швейцария винаги са плащали повече налози от местните граждани, но това им бе по-изгодно, отколкото да попълнят декларация в родината си. По тази причина Швейцария имаше репутацията на финансов рай.


Сега французите ще бъдат изгонени от рая, защото той смени политиката си. Отначало швейцарските банки капитулираха под натиска на САЩ, които настояха да получават данни за депозитите на американските граждани в чужбина. От 2013-а законът Foreign Account Tax Compliance Act ще изисква от швейцарските финансови учреждения да предоставят всякаква информация, засягаща американски пари, депозирани в тях. Това е толкова неудобно за местните банкери, че през тази година те започнаха да закриват сметки на американски граждани, а те пък започнаха да се отказват от американско гражданство в полза на швейцарското или на друга държава в Европа. Процесът не е масов, през 2011-а така са постъпили само 2 хил. човека. Но тъкмо те са хората, които има какво да плащат и има какво да губят.


Французите, установили се в Швейцария, ще бъдат лишени дори от тази възможност - да се защитят чрез приемането на ново гражданство. Франция отдавна настоява за преразглеждане на конвенцията за данъчното облагане, сключена още през 1953-а. Сега най-после е постигната нова договореност. Според новите правила с данък ще се облага всеки живеещ в Швейцария французин, който е получил наследство във Франция. Със същия налог ще бъде облаган и всеки французин, живеещ в родината си, който получава наследство в Швейцария. Те ще плащат този данък във Франция и ако състоянието е значително, размерът му може да достигне 45 на сто.


Но и това не е всичко. Франция ще обложи и наследството на всеки швейцарец, който е имал собственост в страната и е бил свързан с нея с икономически интереси, например е притежавал акции на френски компании. Данъчните са оставили възможност да се изисква плащане и в т. нар. подозрителни случаи. Ако някой замине за Швейцария в навечерието на смъртта на свой роднина, ще се счита, че е направил това не за да се грижи за болния, а за да се спаси от данъци.


Новото съглашение трябва да бъде подписано през тази есен и да влезе в сила от 2014 година. Очевидно е, че ще стани опасно човек да има работа с френски недвижими имоти или с френски активи. Може би придобиването им ще стане по-просто, но съхраняването им за семейството ще се усложни неимоверно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във