Банкеръ Weekly

Съдби

Да започнеш от нулата

Във времена, когато неравенството става все по-голямо, а икономиката расте с изключително бавни темпове, рядко се срещат хора, които са спечелили състоянието си, издигайки се буквално от нищото. Повечето от най-богатите хора в света са родени в заможни семейства.


Ето историите на няколко човека, които са започнали от нулата и са преуспели чрез упорит труд, талант и късмет. Те са доказателство, че съществуват много възможности за преодоляване на трудностите в живота, включително и на бедността.


nbsp;


Момичето от покрайнините

nbsp;


Мария дас Грасас Силва Фостър, която днес оглавява бразилския нефтен гигант Petrobras, прекарва детството си в изключително бедния район Morro do Adeus. Майка й трябвало да работи неуморно, за да изхранва семейството, а баща й бил алкохолик. Мария пък събирала алуминиеви кутии и макулатура, припечелвайки дребни суми.


През 1978-а започва като стажант в Petrobras и след като успява да преодолее редица пречки, става първата жена ръководител на подразделението за разработка на находища. По данни на агенция Bloomberg заради упорития си труд Фостър получава прозвището Caveirao - бразилска сленгова дума за брониран полицейски автомобил, с каквито пазителите на реда обикалят покрайнините. В края на краищата Фостър стана и първата жена начело на Petrobras.


nbsp;


Работа на три места

До Вон Чанг и съпругата му Джин Сук се преместват от Корея в САЩ през 1981 година. Отначало Чанг е принуден да работи на три места, за да издържа семейството си. Той се труди като портиер, работи в бензиностанция и помага в едно кафене. През 1984 г. съпрузите успяват да открият първия си магазин за дрехи. Този търговски обект поставя началото на империята Forever 21, която сега разполага с 480 магазина, а годишната й печалба е в размер на около 3 млрд. долара. Днес в семейния бизнес участват и двете дъщери на Чанг - Линда и Естер, които помагат на родителите си в управлението на компанията.


nbsp;


Роден в колиба

nbsp;


Мултимилиардерът Харолд Симънс е роден в градчето Голдън в Тексас. Той израства в колиба, в която няма дори електричество. Харолд обаче успява да постъпи в щатския университет и да попадне в привилегированото общество на студенти и възпитаници на колежи, както и да получи магистърска степен в областта на икономиката.


Отначало Симънс открива аптека с пари назаем. Впоследствие създава цяла аптечна верига от сто обекта, която продава на Eckerd за 50 млн. долара. По-късно се усъвършенства в изкупуването на фирми. Сега той притежава шест компании, включително и най-големия производител на титан в света - Titanium Metals Corporation, чиито акции се търгуват на Нюйоркската фондова борса,


nbsp;


С 50 долара в сандвич

nbsp;


През 1980-а 19-годишният Зденек Бакала бяга от комунистическа Чехословакия с банкнота от 50 долара, скрита в сандвич. Той се настанява край езерото Тахо, където започва да мие чинии в едно казино. Щастието му се усмихва и той успява да получи бакалавърска степен от Университета на Калифорния и магистърска степен по бизнес администрация в Дартмут. Бакала започва работа в банковата сфера, но съдбата го отвежда обратно в родината му. След демократичните промени той открива първия офис на Credit Suisse First Boston в Прага. Сега е председател на компания за въглища с пазарна капитализация в размер на 2.52 млрд. долара и осем производствени площадки в Централна Европа.


nbsp;


Гълтачът на огън

nbsp;


Роденият в Канада Ги Лалиберте започва цирковата си кариера с улични представления, по време на които свири на акордеон, ходи на кокили и гълта огън. По-късно рискува, като заминава с преуспялата си трупа от Квебек на Фестивала на изкуствата в Лос Анджелис. Това се случва през 1987-а, а Лалиберте разполага само с еднопосочен билет. Рискът се оказва оправдан - трупата се настанява в Лос Анджелис и се превръща в прочутия Cirque du Soleil, който познаваме днес. Сега освен че оглавява цирка, Ги Лалиберте е известен като професионален играч на покер и космически турист със състояние от 2.5 млрд. долара.


nbsp;


Живот на колела

nbsp;


Родителите на Джон Пол Деджория се развеждат, когато той е на две години. По-късно хлапето е принудено да продава вестници и коледни картички, за да подкрепя семейството си. После се озовава в сиропиталище в Лос Анджелис, а след време дори членува в банда. Служи в армията, а по-късно започва работа в Redken Laboratories. В края на краищата взима кредит в размер на 700 долара и основава John Paul Mitchell Systems.


Деджория продава шампоана, който произвежда компанията му, като чука от врата на врата и живее в автомобила си. Качеството на продукта си казва думата и сега фирмата печели над 900 млн. долара годишно. Предприемачът е основател и на компанията Patron Tequila, която работи в различни отрасли.


nbsp;


Упоритата Урсула Бърнс

nbsp;


Преди да се превърне в престижен район нюйоркският Долен Ийст Сайд е свърталище на различни банди. Точно там в един жилищен комплекс израства Урсула Бърнс. Майка й е самотен родител и глади ризи, за да спечели пари за католическото училище на дъщеря си. По-късно Бърнс учи в Университета на Ню Йорк, а след завършването започва като инженер-стажант в Xerox.


Сега тя е главен изпълнителен директор на компанията и председател на съвета на директорите. Бърнс е първата афроамериканка, която оглавява фирма от престижния списък Fortune 500.


nbsp;


От работник до собственик на империя

nbsp;


Леонардо дел Векио е едно от петте деца, които овдовялата им майка успява да издържа с много труд. Той започва работа в завод за производство на калъпи за резервни автомобилни части и рамки за очила, където губи част от пръста си. На 23 години открива първия си магазин, който е в основата на сегашния най-голям производител на слънчеви и медицински очила в света. Днес Luxottica включва марките Ray-Ban и Oakley, притежава 6 хил. магазина, а състоянието на Дел Векио се оценява на 11.5 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във