Банкеръ Daily

Съдби

Да загубиш милиарди

Айке Батиста да Силва
S 250 f8609c40 90cb 404c bedd 4583e12bbc38
S 250 7a8f3e21 2413 4b13 b7d9 00e153f143d5

Да спечелиш милиард е трудно, но още по-трудно е да го използваш ефективно така, че състоянието ти да продължи да расте. Днес в света има над 2 хил. милиардера, които притежават огромна част от световните средства. Но дори те не са защитени от провал и фалит.

Бразилският предприемач Айке Батиста да Силва, натрупал състоянието си от продажба на нефт, през 2012-а бе на седмо място в списъка на списание Forbes на най-богатите хора в света. Богатството му се оценяваше на невероятните 36 млрд долара. Но само след година от парите му не оцеля и 1 процент. Причината за фалита, според собствените му думи, е в мошениците, работещи в неговата компанията, започналата криза в Бразилия, както и лошата астрологична прогноза. Сега Айке Батиста да Силва работи в огромния конгломерат EBX Group, а дълговете му се измерват в милиарди.

Едни наричат Елизабет Холмс най-голямата измамница, а други - гений на съвремието. През 2005-а тя основа медицинската компания Theranos, която се прочу с уникалните устройства, способни да извършат няколко анализа на кръвта от малка капка. Това почти предизвика революция в света на медицината, но после бивши служители разказаха, че всъщност компанията разрежда капката с други течности, за да направи повече анализи. От което излиза, че Theranos не е открила нищо ново и революционно. На 31 Елизабет Холмс притежаваше състояние от 4 млрд. долара, но само след няколко години сумата намаля до нула. Въпреки че продължава да се занимава с предприемаческа дейност и да работи в сферата на медицината, тя никога няма да си върне предишните доходи.

Робърт Алън Станфорд спечелил началния си капитал по време на кризата в САЩ, заради което мнозина го намразват още тогава. Чрез финансови схеми той успява да натрупа над 2 млрд. долара, но експертите бързо установяват, че всичките му "проекти" всъщност са финансови пирамиди и чиста проба мошеничество. Станфорд успя да стане милиардер и да изгуби всичките си пари в рамките на една година. Сега той излежава присъда за измами в крупни размери.

Алберто Вилар е американски инвестиционен мениджър и милиардер, който се прослави с щедрите си инвестиции в оперни театри и учебни заведения. Наред с другото основа компанията Amerindo Investment Advisors, която в продължение на няколко години имаше капитал от над 1 млрд. долара. През 2009-а Вилар бе осъден на девет години затвор за мошеничество с пари и ценни книжа. Оказа се, че е мамел инвеститорите, които влагали парите си в неговата благотворителна компания.

Милиардерът Шон Куин беше сред най-богатите хора в Ирландия през 2008-а. Състоянието на предприемача се оценяваше на над 6 млрд. долара. Проблемите в компанията му започнаха, след като по време на икономическата криза Куин взе огромен кредит от държавната Англо-ирландска банка. Заради промени в договора се наложи милиардерът да връща срочно няколко пъти по-голяма сума. През 2011-а стана ясно, че Шон Куин никога няма да може да възстанови състоянието си. 

Сам Уайли е американски предприемач, който консултирал инвеститорите за вложения в ресторантьорския бизнес и търговията. Двамата с брат му основали фермерско стопанство, което бързо започнало да носи печалба. За няколко години компанията помогнала на Сам да спечели над 1 млрд. долара. Бизнесменът обаче почти веднага започнал да праща голяма част от доходите си в офшорен фонд, за да избегне плащането на налози. Сега Данъчното управление на САЩ разследва дело за мошеничество, а Сам Уайли вече е задлъжнял на държава с милиони долари.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във