Банкеръ Weekly

Съдби

Да възпиташ последователи

S 250 4a10340b 2493 4885 993f 7b8e2d85ae74

През август легендарният инвеститор и филантроп Уорън Бъфет ще навърши 88 години. По собствените му думи неговият живот е една трета от историята на Съединените щати. Затова не е странно, че разсъждава върху това как трите му деца ще продължат неговото дело. В края на май на среща в Сан Франциско, посветена на благотворителността, милиардерът заяви пред присъстващите: "След десет години, когато изпълнят завещанието ми, всички акции на Berkshire Hathaway, които притежавам, ще отидат за филантропия и ще бъдат предадени на нови хора с нови нужди. Вероятно бих могъл да отгатна за какво и защо ще бъдат използвани тези средства, но времето, което ми остава, вече не е толкова много." Наред с това той сподели с присъстващите вижданията си как човек трябва да възпитава децата си, за да бъдат те негови достойни наследници.

 

Позволете им да правят, каквото им е интересно

 

Често сме свидетели как родителите принуждават децата си да избират професия, която не е подходяща за тях. Бъфет е решително против този подход: "Мнозина управляват собствените си деца с помощта на парите. На моите винаги съм казвал, че могат да се занимават с каквото искат - да завършат колеж, да станат лекари или юристи. Единственото, за което ги насърчавах, е да прилагат по всякакъв начин талантите си за благото на света около тях."

 

Не пазете завещанието си в тайна

 

Докато са живи, много родители не разкриват последната си воля пред наследниците си. Филантропът от Небраска обаче казва, че не би направил завещанието си, без да се посъветва със своите деца: "Те трябва да решат две неща за себе си - разбират ли своите задължения и дали смятат условията на завещанието за справедливи."

 

Не ги принуждавайте да вършат нещо заедно

 

Заедно с Бил и Мелинда Гейтс Уорън Бъфет е учредител на кампанията The Giving Pledge, която призовава състоятелните хора да жертват за нуждаещите си по-голямата част от състоянието си. Конкретно Бъфет обеща да даде почти всичките си 82.9 млрд. долара за филантропия, включително и за проектите на потомците си. Двамата му синове и дъщерята имат собствени благотворителни фондове - Howard G. Buffett Foundation е на най-големия - Хауърд, Sherwood Foundation е на дъщерята Сузи, а NoVo Foundation е на Питър. Баща им всяка година прави пожертвувания на ценни книжа на Berkshire Hathaway и за трите фонда. Според милиардера той е успял да запази хармонията между наследниците си именно защото всеки от тях има своя мисия - "няма смисъл да сложиш всички в една лодка". Наред с това Бъфет-старши дарява акции на Berkshire Hathaway на благотворителния фонд на покойната си първа съпруга Сюзън Томпсън, както и на фонда на Бил и Мелинда.

Филантропските организации на децата на милиардера са специализирани в различни сфери. Самият инвеститор казва, че се е надявал именно на това. Фондът на Хауърд работи за повишаване на качеството на живот в най-бедните кътчета на планетата, организацията на Сузи популяризира идеите за равенство и социална справедливост в родния щат на семейството - Небраска. Фондът на Питър се опитва да подобри положението на жените в обществения живот и бизнеса. 

 

Понякога наследството е много голямо

 

Според рейтинга на Forbes днес Бъфет е четвъртият по богатство човек в света. Той не съобщава колко точно ще остави на децата си, но ако следва собствените си съвети, това ще е относително малка част от огромното му състояние. Милиардерът препоръчва да оставим на децата си достатъчно, за да могат да се занимават с всякакъв бизнес, но не и толкова, че да потънат в безделие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във