Банкеръ Daily

Съдби

Да удариш джакпота

Били Боб Харел-младши

Когато хората спечелят джакпота, неизбежно изпадат в еуфория - струва им се, че животът им вече няма да е същият, че ще успеят да сбъднат и най-съкровените си мечти. Животът им наистина се променя, но според най-разпространения сценарий щастливите собственици на милионни печалби веднага зарязват работа, купуват елитни недвижими имоти, луксозни автомобили, маркови дрехи и започват да пръскат безразсъдно останалите пари. Това по правило приключва с тежка депресия, алкохолизъм, наркомания, разводи и дори убийства. Според експертите около 70% от победителите в лотарии и други игри на късмета губят всичко в продължение на няколко години.

Подобна е участта на американеца Били Боб Харел-младши, който през 1997-а спечелил 31 млн. долара от лотарията Texas Lotto. Той напуснал работа, купил си ранчо, няколко къщи и автомобили за себе си и членовете на семейството си. Направил големи дарения за църквата и дори раздавал храна на бедните. Щедростта му привлякла вниманието и непознати започнали да му звънят с молби да им даде пари. След година го напуснала жена му, което се оказало голям удар за него. На 22 май 1999-а синът на Харел го открил мъртъв в дома му с огнестрелна рана в гърдите. Малко преди да сложи край на живота си, "щастливецът" казал на финансовия си консултант, че печалбата от лотарията е най-лошото нещо, което му се е случвало някога.

Друг безрадостен пример е канадката Иби Ронкайоли от Онтарио, спечелила 5 млн. долара през 1991 година. Тя загинала от ръката на съпруга си, от когото скрила невероятния си късмет. Ронкайоли решила да даде 2 млн. на сина си от първия брак, а останалите пари да похарчи за собствено удоволствие. Жената до такава степен се пристрастила към хазартните игри, че профукала не само печалбата, но и всички семейни спестявания. През 2003-а вече имала толкова дългове, че се наложило да продаде къщата си. Тогава Джоузеф Ронкайоли случайно научил за парите, пропилени от съпругата му и се вбесил дотолкова, че я отровил с конска доза болкоуспокояващи, след което го осъдили за убийство.

Често даряват парите, спечелени от игри, за благотворителност. Канадецът Томас Крист например, който се сдобил с 37 млн. канадски долара през 2013-а, ги предоставил до последния цент за медицински изследвания за профилактика и лечение на рака, от който починала жена му. А британската пенсионерка Маргарет Лаури, която внезапно забогатяла с 27 млн. долара, превела 26 млн. от тях на различни филантропски организации, оставяйки за себе си само един милион, за който цял живот мечтаела. Трудно е да се каже дали тези хора правят това от сърце, или от страх да не бъдат убити или ограбени. Така или иначе, вече съществува феноменът на безстопанствените милиони, когато победителите в лотарията просто не се явяват да получат печалбата си.

Независимо от всичко  многомилионният джакпот може да ви осигури и спокойни старини, без да поставя под заплаха сигурността ви. Когато първите емоции от печалбата отшумят, е необходимо човек да оцени трезво ситуацията и да действа предпазливо. Много експерти съветват спечелилите да не разпространяват информация за парите сред приятели и роднини, да не говорим за медиите. Но укриването на внезапното богатство от семейството и най-близките също не се препоръчва.

Второто нещо, което щастливците трябва да решат, е дали искат да получат цялата сума наведнъж, или да я разпределят на няколко плащания. Добре е също така да потърсят услугите на финансов консултант или юрист и да се въздържат от големи инвестиционни решения поне през първите шест месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във