Банкеръ Weekly

Прозрения

Да спечелиш 1 млрд. долара за минута

Основателят и генерален директор на японската корпорация SoftBank Масайоши Сон обича да разказва историята как му трябвала само минута за да спечели 1 млрд. долара. През август 2016-а в Токио пристигнала представителна делегация от Саудитска Арабия -  престолонаследникът принц Мохамед бин Салман със свита от 500 души. "Вие сте за пръв път в Токио и аз искам да ви направя подарък - спомня си по-късно Сон своето обръщение към принца. - Става дума за 1 трлн. долара." След тези думи очите на събеседника му се разширили, а Сон обяснил, че създава фонда Vision за 100 млрд. долара, и този, който го финансира, ще получи 1 трлн. долара печалба. В края на краищата Мохамед бин Салман се съгласил да вложи 45 млрд. долара. Срещата му със Сон продължила едва 45 минути. 

Масайоши Сон заема втора позиция в рейтинга на най-богатите японци със състояние от 21.6 млрд. долара, отстъпвайки с малко само на съсобственика на Uniqlo Тадаши Янаи (22.2 млрд. долара). Сон е вече на 61 години и рано или късно ще се пенсионира. Какво обаче ще остави след себе си? По думите на милиардера той има план за развитието на SoftBank за 300 години напред. Зад гърба му са десетки свръхуспешни инвестиции - например в Alibaba и Uber. Затова мнозина мислят, че Сон умее да предсказва бъдещето не по-лошо от Уорън Бъфет, провъзгласен за Оракула от Омаха. Сега основателят на SoftBank залага на изкуствения интелект.

"Хората мислят, че не обичам да продавам, а това не е така", каза Масайоши Сон през февруари. Впрочем по данни на TechCrunch  засега Vision е направил едва шест сделки. Един от тях е от януари 2019-а - фондът продаде дял от 4.9% от акциите на американския разработчик на графични процесори Nvidia. През пролетта на 2017-а Softbank вложи 4 млрд. долара в ценните книжа на компанията, ставайки четвъртия по големина неин акционер. За Сон това е третата по обем инвестиция, той и партньорите му са вложили повече само в Uber (9.25 млрд. долара) и в производителя на чипове ARM (8 млрд. долара).

Изглеждаше, че Nvidia е поредната изключително успешна инвестиция - от 2016-а до септември 2018-а капитализацията й подскочи със 17 млрд. долара до 175 млрд. благодарение на бума на процесорите, използвани за копаене на криптовалути. Но после цените на акциите й рухнаха с 40 на сто.

Когато през февруари 2019-а се разбра, че фондът на Сон продава книжата на Nvidia, пакетът от 4.9 на сто вече струваше 3.6 млрд. долара. Само че инвестицията не беше губеща - собственикът на Softbank успя да спечели от нея 3.3 млрд. долара. Успешно избраната стратегия на хеджиране му позволи при пазарна цена на акциите на Nvidia по 150 долара за всяка  да ги продаде по 218 долара. (През 2017-а SoftBank ги купи за по 105 долара).

Най-новото увлечение на Масайоши Сон са логистичните компании и услугите, занимаващи се с доставки, в които инвестира активно през тази година. През февруари американската Nuro, разработваща самоуправляващ се автомобил за доставка на стоки, получи 940 хил. долара от Vision. Nuro е създадена през 2016-а, а сред основателите й е Олдън Удроу, работил върху проекта Makani (гигантско хвърчило, превръщащо енергията от вятъра в електрическа) в тайната лаборатория Google X.

Uber си остава една от най-големите инвестиции на Vision. Неотдавна SoftBank и Toyota обявиха намерението си да предоставят на фирмата 1 млрд. долара за усъвършенстване на технологията за безпилотно шофиране. Наред с това Сон  инвестира в индийския аналог на Uber - фирмата Ola. SoftBank влага средства в нея от 2014-а. През януари бе обявено, че в Ola ще бъдат инвестирани още 1 млрд. долара. Сделката не се състоя, защото съоснователят на услугата - Бхавиш Агарвал, се страхува от увеличаващото се влияние на японската компания, която вече притежава 26% от акциите на Ola. Агарвал и Сон се срещаха няколко пъти през последните месеци, но така и не успяха да се договорят.

Индийският бизнесмен има основания да се безпокои - в началото на 2018-а Uber обедини подразделението си в Югоизточна Азия с конкурентната компания Grab, в която SoftBank също има дял. На готовността на Сон да увеличи инвестициите си в Ola индийските собственици отговориха, че планират след три -четири години да направят първично публично предлагане на акциите си. Вероятно по този начин те се опитват да запазят своята самостоятелност и да избегнат съдбата на Grab.

Facebook logo
Бъдете с нас и във