Банкеръ Weekly

Съдби

ДА СЕ РАЖДАМЕ ЛИ, ИЛИ НЕ?

През 2006-а здравната касата ще заплаща за раждане по-малко, отколкото през миналата година, което автоматически превръща сегашните дискусии в доста безсмислено и глуповато начинание. Опасението на лекари и директори в АГ болниците се оказва основателно. В рамковия договор срещу съответната клинична пътека е записана сумата 400 лв., или с 40 лв. повече от 2005-а, но от друга страна Министерството на здравеопазването вече няма да финансира дейността за грижите по новороденото, когато то е здраво. Да не би след раждането да не се грижим за бебето? Нима тези грижи не изискват труд и консумативи?, питат акушер-гинеколозите, поставени пред свършен факт.
През миналата година около 80% от ражданията са завършвали със здраво, износено бебе и за грижите за него здравното министерство е плащало 270 лева. От 1 януари родилните отделения губят тези пари. (б.а. - за недоносените и бебетата с вродени аномалии са запазени клиничните пътеки, което пък може да доведе до увеличаване на такива новородени в статистиката и в отчетните документи).
С колегите сме запознали здравната каса с проблема. Смятаме, че той е резултат от недоглеждане, но от него ще произлязат тежки финансови последици. Очаквам в средата на февруари с експерти на касата отново да дискутираме тази тема или да бъде актуализирана цената на пътеката за раждане, или да се дефинирана нова пътека за здравото новородено, заяви пред БАНКЕРЪ д-р Методи Янков - директор на Първа АГ болница Св. София в столицата. Всичко това обаче засега остава в сферата на пожеланията и на надеждите, а междувременно ражданията не могат да спрат. Нормалното раждане във водещите софийски болници струва към 600 лв., а със секцио - около 1000 лева. Такива са и сумите, които заплащат здравно неосигурените родилки.
Нормално не означава безпроблемно, обясняват специалистите. За него също се изразходват консумативи и материали, полага се труд от квалифициран екип, възможни са усложнения или възниква необходимост от по-дълго време за възстановяване на родилката. Раждане със секцио пък се извършва по показания, като разходите се увеличават с около 50 процента. Когато се прави секцио по желание на родилката, то се заплаща допълнително от нея. От което следва, че двата вида раждания не бива да бъдат диференцирани в две отделни пътеки, тъй като разликата в цената би стимулирала извършването на по-скъпата дейност, подчертават експертите.
Сумите, които здравната каса заплаща по клиничните пътеки, не се базират на правилата за ценообразуване. Пътеките служат за разпределяне на определена сума пари, но нито отразяват положения лекарски труд, нито отчитат амортизацията на апаратурата и на сградите, отбелязва директорът на университетска болница Майчин дом доц. Николай Доганов. Според него по това коя пътека е оценена по-скъпо може да се съди чии лобита в касата са надделели. В Майчин дом в момента са остойностили нормалното раждане на 500 лв., а с операция - на 1000 лева. Ако родилката поиска определен екип да я изражда, трябва да заплати допълнително 100 лева, които влизат в бюджета на клиниката. За по-продължителен престой по желание сумата е по 20 лв. на ден, а във ВИП-стая - 36 лева. В малка болница невинаги може да се гарантира благоприятен изход при евентуално усложнение, докато в университетските медицинското обслужване е с много по-голяма сигурност, изтъква доц. Доганов. Разбира се, най-добрият вариант е този, при който са съчетани сигурност и удобство.
С решение на съвета на директорите в Първа АГ болница е приета формула за изчисляване на цената на едно раждане за неосигурените бременни. Дължимата сума се формира от цената на клиничната пътека (400 лв.) плюс таксата за всеки ден престой, която е 101 лева. Сумата е изчислена коректно и можем да я обосновем, казва д-р Методи Янков. Става дума за средната цена на един болничен ден през 2005-а. През следващото тримесечие тя може и да е друга, по-висока. По тази формула за четири дни в Св. София родилка без здравни осигуровки трябва да плати 804 лева. Практиката до този момент обаче показва, че в 80% от тези случаи болницата не успява да си получи парите за раждането. Не можем да задържим пациентката тук. Тя става и си заминава. Дори имаме случаи, когато роми оставят не само документацията, но и детето. И идват да го вземат на другия ден... Няма механизъм, с който да принудим жената да плати, категоричен е д-р Янков.
Директорът на Св. София е неспокоен заради ражданията, за които няма кой да плати, но в същото време не се притеснява да обяви допълнително няколко платени услуги, регламентирани отпреди година. По този начин са извадени на светло онези плащания в здравеопазването, за които отдавна се говори и срещу които отдавна нищо не се предприема. ВИП-услугата избор на лекар в тази болница струва 500 лв., като за тях се издава финансов документ и лечебното заведение плаща данъци. Част от парите остават за болницата, а след приспадане на осигуровките и налозите с около половината се премира избраният лекар. Цените за ВИП-стаите в Св. София също са по-солени - 30 лева (за двама) и 75 лв. (с едно легло) - на ден. Нека не се сравняваме с четиризвезден хотел, защото при нас се извършва сложна медицинска дейност с много по-различни разходи, ангажиран е екип, а не само една... камериерка. Обикновено нямаме свободни легла, пояснява д-р Методи Янков.
Частната АГ клиника Торакс в Пловдив също е сключила договор със здравната каса за определени дейности. Според управителя й д-р Георги Джаров действителните разходи при раждане са двойно по-големи от предвидената в Националния рамков договор цена на съответната пътека. А за да се развива дадено лечебно заведение, е необходимо то да формира и печалба, която да инвестира в апаратура и в по-добри условия за работа и за престой на болните. За нормално раждане пациентките, които влизат в клиниката не по пътека на здравната каса, заплащат 800 лв., а при раждане с операция - 1100 лева. Сумата не зависи от дните на престой. Както се вижда и от този пример, независимо че здравните заведения образуват цените си самостоятелно и независимо едно от друго, в различните градове те се оказват близки. Приблизително еднаква е и недофинансираната част от здравната каса. Което подсказва, че касата заплаща раждането доста под себестойността на медицинското обслужване.
Колкото и АГ-специалистите да твърдят, че не цените в болниците са причина жените в България да не раждат, въвеждането на регламентирано доплащане - идея, която е на път да се материализира в законопроект, със сигурност ще бъде допълнителна тежест, а не стимул за бъдещите майки. Запознати с реалностите в бранша смятат, че решение може да се намери чрез създаването на държавен фонд от 50 млн. лв., средства от който да се използват за безплатни раждания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във