Банкеръ Weekly

Съдби

ДА СДЪВЧЕШ КОНКУРЕНЦИЯТА

Дъвките са забранени със закон в Сингапур, а у нас всеки дъвче и плюе, където му падне. В света обаче има компании, в които ако не е задължително, то е най-малкото препоръчително служителите да прехвърлят от лявата към дясната половина на ченето си дъвка. Дори шефовете им ги насърчават с награди - за най-голям балон или за продължително дъвчене. Фирмата, в която традициите отдавна не са това, което бяха, носи името Ригли (Wrigley) и произвежда едни от най-популярните марки като Orbit, Winterfresh, Hubba Bubba, Airwaves, Eclipse. В централния й клон Мюнхен работи от 2005 г. като финансов директор Даниела Тодорова. Освен за Германия 36-годишната софиянка изпълнява контролни функции в още няколко държави - Австрия, Холандия и Швейцария. Ръководи мениджърски екип от 20 човека, при все това й е трудно да се определи като успяла. Даниела се е научила да цени малките неща, които ни заобикалят и които ние често не забелязваме. За нея успех е, когато е свършила планираното за деня или е помогнала на колега. Дори когато се прибера у дома при семейството си с пет минути по-рано от предвиденото, също е успех, изтъква дамата. Като постижение посочва, че през 2005 г. добавя към биографията си магистърска степен за ръководни кадри - EMBA, от Американския университет в Благоевград. Първата магистратура, която завършва, е в Университета за национално и световно стопанство през 1994-а Международни икономически отношения.
Въпреки високата си квалификация и опит финансовият директор бързо се сблъсква с консерватизма на немците. На тях им е трудно да допуснат до себе си една чужденка, особено когато става дума за ръководен пост. Чувството за безпомощност и уязвимост, които изпитва Даниела през първите месеци на тази си позиция, вземат връх. Мисли си, че е взела грешното решение и е имало дни, когато е била готова да се качи на първия самолет за София.
На прага на отчаянието, в една хладна дъждовна вечер, разлиства книга, за която все не й е оставало време да прочете. За да се отърси от проблемите, се зачита и на страниците й открива ключовото изречение: Първо трябва да спечелиш битката със себе си и после да се бориш с другите. Именно в него тя съзира мъдростта, нужна й, за да се справи с трудностите.
На следващата сутрин Даниела Тодорова привидно не е променила нищо. Станала е обаче по-уверена в самата себе си. Самочувствието, което си налагах, ми отне немалко време, лъкатушене и съмнения дали малкият екип, който управлявам, ще се довери на моите способности - споделя тя. - В момента съм щастлива да работя с тези хора и се радвам, че в крайна сметка те ми повярваха. Заедно постигаме много. Станахме сплотен колектив и успяваме дори да се забавляваме. За мениджър като нея всеки ден представлява борба за себедоказване, а всеки нов проект е поредното начало с много неизвестни.
За трите години престой в Германия българката не може да свикне и с тамошната кухня. Предпочита да посещава гръцки таверни и италиански ресторанти. Вкъщи запретва ръкави, слага си престилката и готви за семейството си традиционни български гозби. Съпругът й Стефан, с който са се запознали в България, ги обожава. Старая се да създам необходимия домашен уют - казва Даниела. - Опитвам се да предам нашите традиции и на сина си Георги. Той е ученик в трети клас в немско училище. Даже и късно вечер време за семейството винаги се намира и се старая. Старая се тогава да ни е интересно и забавно.
Според Тодорова семейната топлина не може да замести изцяло липсата на приятелите. Наистина, технологиите позволяват модерни интерактивни комуникации, но директният контакт не може да бъде пренебрегван. Една от приятелките й Бойка Модева определя Даниела като безкраен работохолик, откровена личност с добродушен характер. Модева ужасно съжалява, че все по-рядко й се случва да я среща: Тази година сме се виждали само веднъж. Бяхме се уговорили на следващия ден отново да изпием по едно кафе, но Даниела ми се обади късно вечерта, за да ми съобщи, че на следващия ден трябва спешно да пътува и вече приготвила дори недоразопакования си багаж.
Като става въпрос за пътуване, Даниела Тодорова си припомни първата екскурзия в чужбина, която прави до Германия през 1990 година: Пътувах с часове, сърбите правеха проблем и ни забавяха допълнително на границата. Това беше и времето, когато в България нямаше много стоки по магазините. Когато стигнах в Берлин, снимах колбасарските магазини, които бяха препълнени. По-късно, през 1995-а, пропътувахме половин Европа с колеги от Ригли Германия.
Още като студентка Даниела избира да работи във Вела България (Wella). През този период се научих на дисциплина и организация на работата, общуване с клиенти, поемане на риск и придобих увереност, че винаги има начин да се справиш, но с много труд и упоритост. Работата ми във фирмата беше прохождане в бизнеса - трябваше бързо да науча много нова терминология. В началото на 1994 г. се явява на интервю за работа в клона на Ригли у нас. С управителите на компанията трябваше да си говорим на английски, но тогава знаех единствено немски, спомня си тя. Перфектният немски и познанията й все пак не остават незабелязани от новите й работодатели, които я пращат на обучение за една година в Ригли Германия (Wrigley GmbH). Специалистите в Берлин я подготвят да поеме ръководството на финансовия отдел за страната ни. През 1995-а Даниела се връща в България и до 2004-а е финансов и административен мениджър, контролирайки и бизнеса в Сърбия и Македония. След показаните хъс, амбициозност и резултати е поканена да участва в разработката на бизнес проект във Франция.
Надничането в кухнята на чуждестранните и българските компании формира мнение у Тодорова, че различия в начина им на управлението почти няма. Навсякъде се ценят компетентността, толерантността и откровеността, ясните рамки на поведение и правомощия - разсъждава тя. - Щях да забравя най-важното, а то е на първо място - човечността.

КАРЕ
Даниела Тодорова:
- Най-трудните и най-прекрасните моменти в живота ми бяха... от времето, през което пътувах много, учех по за магистърската степен за ръководни кадри, но и не бях близо до сина си и ми беше много трудно.
- Радват ме... успехите - моите, тези на съпруга ми и на сина ми, на близки и познати. А също, че всички приятели продължават да се отзовават на поканите ни за среща, когато сме в България.
- Старая се... максимална част от свободното си време да прекарвам с моя син. Чета, за да научавам нови неща и, разбира се, виждам се с приятелите си.
- Няма нищо по-хубаво от... добри приятели, заслужена почивка и приятен следобеден shopping.
- Никога не бих отказала помощ.
- Винаги ще вярвам в добрите намерения на всеки човек.
- Финансистът трябва винаги да е нащрек и да е акуратен.
- Бъдещите ми планове са... да продължавам храбро напред.

ЛИЧНИ ЩРИХИ
Даниела Тодорова е родена през 1972 година,
Омъжена е, с един син.
Административен асистент в представителството на Вела (Wella) за България (1992-1994).
През 1994 г. започва кариерата й в Ригли. Първата година прекарва в Wrigley GmbH в Мюнхен, отдел Финансов контрол.
Финансов и административен мениджър за България, Сърбия и Македония (1995 - 2004).
Финансов директор в Ригли Германия от февруари 2005 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във