Банкеръ Weekly

Съдби

Да работиш и да пееш

Времената, когато компаниите предлагаха съкратен петъчен работен ден, безплатни закуски и неограничен отпуск, за да привлекат служители, безвъзвратно отминаха. Днес фирмите търсят всякакви начини да задържат сътрудниците си и да ги накарат да се чувстват щастливи на работното си място.

Ако се трудите в Genentech, ще ви е много по-лесно да изпълнявате задълженията си. Биотехнологичната компания предлага щедри услуги на място за своите служители, включително и автомивка, подстригване, спа процедури и дори зъболекраски услуги.

IKEA предлага до четиримесечен платен родителски отпуск за сътрудниците, които са работили поне една година в компанията. Правилото важи не само за щатните служители, но и за онези, които се трудят на непълен работен ден, без значение дали са наети в някой от магазините на корпорацията, или в централния й офис.

Прочутата верига от кафенета Starbucks също е известна с доброто отношение към служителите си. Компанията предлага пълна компенсация за обучението на онези, които получават висше образование.

Много стажанти във Facebook печелят над 7 хил. долара месечно. Причината е, че фирмата им предоставя безплатно жилище и медицинско обслужване.

Google е една от най-големите технологични компании в света. Прочутият й централен офис Googleplex в Маунтин Вю, Калифорния, предлага сякаш безкрайни варианти за безплатно хранене. Служителите могат до похапнат в ресторантите и кафенетата на кампуса, икономисвайки маса пари. Наред с това Google предлага зала за безплатни тренировки, както и кулинарни уроци, които също не струват нищо на сътрудниците й. При смърт на служител компанията изплаща на съпруга или партньора на починалия щедрите 50% от работната му заплата в продължение на десет години.

American Express предоставя до пет месеца платен отпуск на новоизпечените майки и татковци. Допълнително родителите могат да получат между шест и осем седмици медицински отпуск, през които също получават възнагражденията си. 

Сайтът Airbnb за краткосрочно наемане на частни жилища в цял свят отпуска на служителите си годишна стипендия от 2 хил. долара за пътувания и отдих в обектите, с които работи, независимо от местоположението им.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във