Банкеръ Weekly

Съдби

ДА ПАТЕНТОВАШ ИНТЕРНАЦИОНАЛА

Във Франция вече всичко е запазена марка, всичко е патентовано, всичко е свещена и неприкосновена частна собственост. Включително и думите. Френското публично радио например е патентовало 350 заглавия на предавания, като всяка година прибавя към тях още по 20. Но въпреки това един от каналите му бе даден на съд за това, че е използвал названието Science Friction (Научна буря), което кой знае защо се оказа собственост на търговец на чадъри. Радиоводещата Паскал Кларк пък трябваше да прекръсти предаването си Тамтам и т.н., тъй като думата Тамтам се оказа патентована от един производител на бельо.
По същата причина човек не може да рисува кръгли уши, защото те са собственост на Уолт Дисни, както и да снима Айфеловата кула нощем, ако не е платил за авторските права на фирмата, която поддържа нейното осветление.
Правото на собственост все по-често принуждава французите да крадат, което пък ги отвежда директно в съда. В това отношение ловкият адвокат може да постигне истински чудеса. Писателят Франсоа Сере бе осъден от наследниците на Виктор Юго за това, че е написал продължение на Клетниците. Всеки евентуален наследник на Молиер би могъл да забрани всяка постановка на Тартюф, тъй като по френските закони авторските права са вечни. През 2002 г. имаше съдебен спор между двореца Версай и един производител на шоколад. Версай обвиняваше фирмата, че използва неправомерно изображение на сградата му. Адвокатите на фирмата обаче доказаха, че именно тя е собственик на марката, сиреч на думата Версай. И спечелиха делото. Невероятно? Но факт.
Вече никой няма право да пее Интернационала на публично място, ако не е платил за съответното разрешение. Във филм на Пиер Мережковски един от героите си подсвирква седем секунди Интернационала. В резултат на което Мережковски бе осъден да плати 1000 евро, въпреки че филмът е, меко казано, губещ (досега е събрал по-малко от 300 зрители).
Милка Будимир, шивачка от Бур-льо-Валанс, създава собствена ИНТЕРНЕТ страница, носеща името й - Milka.fr. За това си прегрешение тя е осъдена от производителите на шоколадите Милка. Засега изглежда, че фирмата за десертни кремове Монблан и фирмата за писалки Монблан нямат намерения да се съдят една друга. За сметка на това френският департамент Горна Савоя, в който се намира алпийският връх, може да съди и двамата производители.
В щастлива Франция е патентована дори думата щастие. Тя е собственост на фирмата Нестле и не може да бъде използвана, когато става дума за стоки като кафе, какао, сладолед, бисквити.
Кусто, Океански парк Кусто, Кусто Биотоп, Фондация Кусто, Резерват Кусто, Вестник на капитан Кусто, Екипът на Кусто, Дружество Кусто - всички тези названия също са запазена марка. Нещо повече - със съдебно решение капитан Жак Ив Кусто, вече покойник, забрани на собствения си син да използва общото им фамилно име. Фамилното име на автора на статията, която четете (Жак Дрион), също принадлежи на един производител на бордо. Виното се нарича Шато Дрион и върви по 4.95 евро бутилката.
През 1952 г. композиторът Джон Кейдж написва творба, която нарича 4'33. В шедьовъра няма нито един звук - когато го изпълнява, музикантът сяда, поглежда си часовника и след четири и половина минути става. Доста лесна за изпълнение творба, а и от партитура няма нужда. Но ето че през 2002 г. английският рокмузикант Майк Бат съчинява безмълвната композиция Една минута тишина, като я подписва с имената Бат/Кейдж. И неприятностите не закъсняват. Издателят на Кейдж, някой си Питърс, обвинява британеца в плагиатство. Оправданието на Бат е, че неговото произведение е по-добро от това на Кейдж. До процес наистина не се стига, защото двете страни се споразумяват Бат да плати на издателя неколкостотин хиляди паунда.
Холандската фирма Шилд марк е патентовала първите седем музикални тонове от композицията на Бетховен На Елиза, както и думата кукуригу. В една своя кампания продуцентът на рекламни филми М. Кист използва и композицията, и думата, в резултат на което е обвинен в плагиатство и нелоялна конкуренция. Европейският правен трибунал тепърва ще се произнесе по въпроса.
Веднага трябва да бъдат изправени пред съда и всички музиканти, които използват под една или друга форма разни патентовани имена (например Денди Уорхол и Мерилин Менсън). Човек само може да се чуди как така наследниците на маркиз дьо Сад все още не са докопали групата Маркиз дьо Сад или очарователната британска певица Сад. Кой знае защо собствениците на авторските права на Дикенс също не са погнали факира Дейвид Копърфилд.
Както са тръгнали нещата, в най-скоро време дори личните ни дневници ще придобият горе-долу следния вид: Пристигнахме с еърбъс® в Ница®, след това с Пежо®, наето от Херц®, се отправихме към Сен-Жуан-льо-Пен®. Спряхме в чаровния хотел Казабланка®, чийто адрес намерихме в ИНТЕРНЕТ®. Сега сме на терасата и пием вино порто®. Жена ми се готви за ролята си в пиеса на Брехт®, а аз смуча бърбън® и пиша статия за философа Блез Паскал®.

Facebook logo
Бъдете с нас и във