Банкеръ Weekly

Съдби

ДА НАПРАВИШ КАРИЕРА В ЛОНДОНСКОТО СИТИ

Полякинята Роксана Чурисек, инвестиционен консултант в прочутата банка J.P.Morgan в лондонското Сити, е на 32 години. Задачата й е да обслужва инвеститорите, които въртят милиарди лири в Източна Европа и Централна Азия.
Роксана пристига за пръв път в града на Темза преди 14 години - като гимназистка, на ваканционен курс по английски. Започнах като повечето поляци - продавачка в магазин, келнерка в ресторант, оператор в пункт за ксероксни услуги, разказва тя. Когато веднъж изпълнявала поръчка на някакъв брокер, казала на работодателя си, че и тя смята да стигне до Ситито. В отговор шефът й само се изсмял добродушно.
След завръщането си в родния Гданск момичето съобщава на родителите си, че иска да следва икономика. Това е голяма изненада за тях - Роксана е отлична пианистка и има в актива си вече няколко турнета из Полша. Така или иначе тя наистина записва икономика в Гданската политехника. Следването й върви повече от успешно. Канят я още като студентка да участва със свои реферети в международни научни конференции. Спечелва стипендия за шестмесечна специализация в Испания, а накрая общоевропейската образователна програма изявява готовност да финансира стажа й в избрана от нея фирма в Европа. На кандидатурата й откликва Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Така Роксана отново пристига в Лондон, този път само за един месец, и остава в него цели... седем години!
Това всъщност е и големият й шанс в професионалната й кариера. В ЕБВР рядко приемат хора, които не са завършили в Кеймбридж, в Оксфорд или не притежават поне сертификат за MBA. Когато полякинята пита жените в отдел Кадри на банката на какво се дължи нейното назначение, й отговарят: на изключително убедителното ви мотивационно писмо.
Скоро обаче се оказва, че Роксана Чурисек притежава и други сериозни достойнства освен мотивационния хъс. Много й помага и полското образование, познаването на източноевропейските реалности. А и кандидат-банкерката е истински работохолик. През деня тя работи върху проекти, свързани с хранителната промишленост в Полша, вечер зубри финансовите термини на английски език. Година по-късно пани Чурисек вече е на щат анализатор, а след още две - заместник-началник на отдела за стратегическо управление. Накрая се прехвърля в Задгранични инвестиции, където, по нейните думи, за пръв път подушва пазара. А който веднъж е почувствал адреналина на инвестирането, той несъмнено се ориентира към някоя търговска банка, специализирана именно в тази област, обяснява Роксана причините за раздялата си с ЕБВР. Тя наистина държи да работи в инвестиционна банка, но няма университетска квалификация по банково дело. Ето защо полякинята изкарва тригодишен курс, който завършва с международен сертификат CFA (по-престижен от MBA). Но преди да се хвърли сред стихията на големите пари, учи фотография и история на изкуството в канадския град Ванкувър, където е поканен на работа бъдещият й съпруг.
При третото си пребиваване в Лондон Роксана работи няколко години в Merill Lynch, една от най-големите инвестиционни банки в света. А от половин година насам вече е в J.P. Morgan, където оглавява група от половин дузина консултанти. Освен че съветва клиентите на банката къде да инвестират милионите и дори милиардите си, полякинята изготвя и специални пакети от акции на фирми в даден регион на света, например в строителния бранш в Латинска Америка, инфраструктурата в Централна Европа и т.н.
Самата Роксана вече е богат човек, но плаща висока цена за това. Започва работа в 7 сутринта и приключва в късния следобед. В свободното си време се занимава с фотография или се изявява като активистка на Полския клуб, все по-многолюдната организация на полските мениджъри и висши служители в лондонското Сити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във