Банкеръ Weekly

Съдби

Да изваеш тяло на затворник

Кос Марте позира зад решетките в спортната си зала.
S 250 2beb49e7 b5ea 48ee a382 8dacabd5b0f4
S 250 384199e5 2ebe 4d5f b57b f3d44564df3b

Кос Марте винаги е мечтал да има пари. "Когато бях дете и ме питаха какъв искам да стана, отговарях, че ще бъда богат", спомня си той. Семейството му дошло в Ню Йорк от Пуерто Рико и живеело в нищета. Момчето често срещало в квартала младежи, които разполагали с пари. Те търгували с  наркотици и Кос не виждал нищо осъдително в това. Просто нямал  други примери за подражание...

Веднъж купил няколко грама марихуана, занесъл ги в училище и ги препродал изгодно. Бил на 12 години и започнал да търгува с трева по цял ден. Бизнесът процъфтявал и след две години добавил в асортимента си кокаин, хероин и екстази. Когато станал на 19, за него вече работели 20 човека и в добри дни успявал да печели до 30 хил. долара. Но и харчел с широка ръка. "Давах по две хилядарки за риза Louis Vuitton - твърди той. - Сега никога не бих го направил."

Марте мислел, че всичко е под контрол, но полицията успяла да го залови на местопрестъплението. Така за пръв път попаднал в затвора със 7-годишна присъда. Успял да излезе след четири и веднага подновил "бизнеса" си. Втория път влязъл зад решетките за 12 години по обвинение в създаване на престъпна организация. Но заради промяна в законите присъдата му била намалена на седем. 

Докато бил на свобода, успял здравата да напълнее - при ръст 173 см тежал 104 килограма. След първия преглед лекарите в затвора му заявили, че затлъстяването ще го убие и то скоро. "Казаха ми, че имам високо кръвно налягане и високо ниво на холестерола. Обясниха ми, че ако не започна да спортувам и да се храня правилно, ще умра след пет години", споделя Марте.

Отначало започнал всека сутрин да тича в двора на затвора. Другите му се смеели, но той бил упорит. Измислил упражнения, подходящи дори за килия, дълга 1.7 м и широка 1.8 метра. Така успял за свали 32 кг за шест месеца и затворниците не само престанали да му се подиграват, но и се появили желаещи да тренират по неговата система.

Излизайки на свобода, Марте разбрал, че никой не иска да вземе на работа човек със съдебно минало. "Животът с такова петно върху репутацията беше като още една затворническа присъда - отбелязва той. - Даже не си правеха труда да ми звъннат, за да ми откажат."  От някогашното му богатство не останало нищо. В края на краищата Марте си намерил място в нетърговската организация Goodwill Industries - отначало като стажант, а после на пълен работен ден. След осемте часа в офиса бързал към втората си работа - да мие тоалетните в един хотел. Рано сутрин бившият затворник се срещал с приятели в парка. Там си направили лост от ръждиви тръби и поддържали формата си, тренирайки по неговата програма. Веднъж някакъв непознат се опитал да се включи в упражненията. "Ей, това е моят лост - предупредил го бившият наркотърговец. - Ако искаш да тренираш - плати си." Колкото и да изглежда странно, мъжът не възразил и се поинтересувал колко струват занятията. "Двеста долара", отговорил  на посоки Марте. Минувачът отишъл до близкия банкомат и донесъл сумата. След което започнал редовно да посещава тренировките.

Кос Марте разбрал, че това е неговият шанс и решил да открие собствен фитнес център. В осъществяването на идеята се включила нетърговска организация, помагаща на бивши затворници да започнат бизнес. Намирането на подходящо помещение в Ню Йорк се оказало трудна работа - излежаните присъди отблъсквали не само работодателите, но и собствениците на имоти. Все пак бъдещият предприемач намерил такова на две крачки от кръстовището, където започнала криминалната му кариера.

Марте не крие затворническия произход на своите тренировъчни методи. Фитнес центърът му се казва ConBody - "тяло на затворник". Почти всички инструктори в него са бивши престъпници, залата е "украсена" с решетки, а на фона на стената може да се правят полицейски фотографии. Някои клиенти се притесняват от обстановката, но те са изключение. Точно обратното, мнозина идват в ConBody именно заради затворническата екзотика. Две години след откриването залата на Марте се посещава от 400 души седмично. Сред посетителите има и известни хора като актьора Стивън Ланг, който изигра ролята на злия полковник в "Аватар", и прочутия телевизионен продуцент Лари Дейвид. 

През май ConBody откри свой филиал в един от универсалните магазини на веригата Saks. Ако експериментът се окаже успешен, подобни зали ще се появяват във всички нейни търговски обекти. Бившият затворник е чест гост на телевизионни предавания. През 2018-а се очаква да излезе книга за тренировъчните му методи, а след още една година - документален филм за него. Марте вече популяризира упражненията си и в интернет и сега може да разчита и на международна аудитория.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във