Банкеръ Weekly

Съдби

Да изчезнеш заради едни голи снимки

Обещавам, че няма да публикувам голи снимки на кралица Елизабет Втора. Ироничното изказване е на главния редактор на италианското списание Chi Алфонсо Синьорини, цитиран от Кориера де ла сера. Поводът бе грандиозният скандал с топлес снимките на Кейт Мидълтън. Херцогинята на Кеймбридж бе фотографирана гола, докато тя и съпругът й принц Уилям се препичали на терасата на вила в Прованс в началото на септември. Фотосите са един изключителен репортаж, уточни Синьорини, един от малцината журналисти, публично признали хомосексуалната си нагласа и обявил Владимир Путин за най-красивия мъж на Земята. Освен това Кейт Мидълтън не е Алиса в Страната на чудесата и би трябвало да очаква подобно нещо, аргументира поместването на снимките Синьорини. На въпроса знае ли, че срещу издателство Мондадори британското кралско семейство ще заведе съдебен иск, той отговори така: Обвинение в какво?


Списанието, което взриви кралските нрави на Острова, е френското Closer. То също е в портфолиото на медийната компания Мондадори, контролирана от финансовия холдинг на Силвио Берлускони Fininvest. Мондадори се ръководи от най-голямата дъщеря на Берлускони - Мария-Елвира, наричана Марина, която преди няколко години се снима топлес за eдно от изданията на групата. В извънредния си брой в началото на седмицата Closer посвети 28 страници на любовния уикенд на Кейт и Уилям в Южна Франция. Три от тях, на които херцогинята на Кеймбридж е по адамово облекло, сложи на корицата си. Към материала на вътрешните страници отпечата и професионалното мнение на пластичен хирург. Най-вероятно, за да коментира формите на знатната особа. Фотосите се появиха и в италианското списание за клюки Chi, също част от империята на Берлускони. И докато Великобритания се гневеше с типичния си показен аристократизъм от наглостта на папараците, всички медии в кралството спазиха неписаното споразумение да не отпечатват апетитните фотоси. На Острова се обади само едно смело издание, но кадрите, публикувани през уикенда, провокираха неговото затваряне. Съществуването на The Irish Daily Star e под голяма въпросителна, а главният му редактор от понеделник е на борсата за безработни. Издателят Ричърд Дезмънд стартира процедура по закриването на вестника. Бесен съм от решението да се публикуват тези снимки, заяви Дезмънд, шеф на консорциума Нортън и Шел, който управлява изданието. За мен Кейт е като всяка друга звезда. Да не би да става кралица на Ирландия, контрира бившият вече главен редактор Майк О'Кейн.


Историята с голата Кейт Мидълтън е толкова скучна. Кого изобщо го интересува това?, попита пък риторично италианският блогър Доменико Назо, който пише за в. Фато куотидиано (Всекидневни факти). Казусът раздуха спор между Марина Берлускони и в. Република, който отдавна питае неприязън към нейния баща. Автор на кадрите е французойката Валери Суо, която вярва в своята невинност и в това, че не е нарушила никакви правила и закони. На същото мнение са и колегите й от Closer и Chi. Според Алфонсо Синьорини пък дори личното позвъняване от страна на кралицата не би накарала Суо да се откаже от публикуването на фотографиите. Синьорини е категоричен, че в снимките, на които Кейт събира тен гола, няма нищо ужасяващо или унизително за човешкото достойнство.


И докато Кейт и Уилям участваха в диамантения юбилей от качването на Елизабет Втора на престола и по този повод се щракаха ухилени с местни в Тувалу, от Chloser обявиха, че имат още около 200 снимки от въпросната ваканция от замъка на лорд Линдли, племенник на кралицата. Част от кадрите били доста пикантни, от интимен характер, и наистина можели да компроментират Кейт. Отговорът на издателите бе резултат от заведеното дело от херцога и херцогинята на Кеймбридж. Те се обърнаха към френската Темида, тъй като, според запознати, законите в страната на Волтер бранели сурово личното пространство. Решението на магистратите от парижкото предградие Нантер бе мълниеносно и категорично забрани препродаване и отпечатване на кадрите. Дори поиска оригиналите, за да бъдат предадени веднага на кралските адвокати, като всеки ден закъснение ще струва на Мондадори по 10 000 евро. Съдиите наредиха още броят на Closer да бъде незабавно изтеглен от разпространителската мрежа във Франция, тъй като личният живот на принц Уилям и съпругата му бил брутално излаган на показ. Властите са започнали и предварително криминално разследване срещу непокорното издание и срещу немирната папарачка.


Изненадана съм от поведението на британските медии и от двойния стандарт - ако Кейт Мидълтън искаше да се държи като херцогиня, да не беше проявявала поведение на обикновено момиче, коментира за БАНКЕРЪ Галина Чолакова, главен редактор на българското светско списание Стори. По повод решението на френски съд да изиска оригиналните кадри, Чолакова допълни, че това е комунизъм, цензура и проява на двоен стандарт - в такъв случай нито една знаменитост нямаше да е на кориците на лайфстайл списанията. Главната редакторка на едно от най-четените светски издания допълни още, че под съдебна отговорност може да се подведе само фотографката, ако обаче се докаже, че тя е пристъпила частна собственост.


В медиите на Острова пък се появиха препратки към трагедията с лейди Даяна, чиято кола бе засечена от френски папараци и катастрофира фатално в Париж през 1997 година. В никакъв случай не съм съгласна и с препратките за френските фотографи, виновни и за смъртта на принцеса Даяна. Надявам се скоро да няма концлагер за папараци, допълни Чолакова и не изключи възможността Стори да препечата любопитните кадри, разтресли Кралството и половин Европа.


Цялата кралска фамилия нещо е почнала да си хвърля дрехите. Вярно, на Елизабет Втора много й се насъбра напоследък - първо, цял свят видя задните части на принц Хари по време на запой в САЩ, а сега и топлес кадрите на кралската снаха обиколиха ако не печатните медии, то интернет. А в мрежата няма как да бъдат свалени, иззети и спрени от разпространение. Поне засега. Излиза въпросът защо Хари може да е гол, а Кейт - не. Излиза, че и британците имат проблем със свободата на медиите. У нас царското семейство отдавна не е в обектива на папараците ни, т.нар. знаменитости пък се събличат с повод и без повод. Остава да изпратим на британците Нели Крус да им дигитализира медиите, за да не изчезнат заради едни голи снимки.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във