Банкеръ Weekly

Съдби

Д-р Методи Янков - стопанинът на РОДИЛНИЯТ ДОМ НА СОФИЯНЦИ

В един от ранните си разкази писателят Деян Енев описва как навремето баща му отишъл да го прибере от родилния дом. Почукал на вратата с табелка Гении, но се оказало, че синът му го няма в тази стая. Зад следващата врата Природнонадарени също нямало дете с търсеното име. По-нататък бащата проверил в стаите за нормално развити и за бебета с леки вродени дефекти. Не. Детето му не било и там. Тогава мъжът с много усилия стигнал до врата с надпис Изродчета. Идиоти... Оказало се обаче, че и идиотче с такова име няма. Пребледнял, родителят отишъл до последната стая в коридора и преди да почука, вдигнал поглед към вратата. На нея с големи букви пишело: Деян Енев...
Не знам защо, но още преди да видя отвътре Първа акушеро-гинекологична болница Света София, която мнозина столичани помнят и назовават като Тина Киркова, все си представях, че действието на този разказ се развива именно в това родилно и лечебно заведение.
Мисля, че съм от късметлиите в професионално отношение, защото имах възможност първо да получа обичаната специалност акушерство и гинекология, второ - да бъда участник в една много дълга реформа в здравеопазването, която за съжаление още продължава, и трето - съчетах лекарската си професия със здравния мениджмънт, казва още в началото директорът на Света София д-р Методи Янков. Болницата е открита преди 54 години и за това време тук са се родили над 210 000 деца. Един голям град... Оказва се, че в тази болница са се появили на бял свят най-много софиянци. В последните години в лечебното заведение са разкрити нови звена и развити допълнителни дейности: мамография - за проблемите на женската гърда не само като диагноза, но и като хирургично лечение, отделение за патологична бременност с най-съвременна апаратура и методи за пренатална диагностика - за ранна откриваемост на вродените аномалии на плода. Втора година функционира безплатният профилактичен кабинет за навременно откриване на рак на маточната шийка. Повече от три години успешно работи т.нар. училище за бъдещи родители, което е на разположение на всички столични жители, независимо къде ще раждат жените...
Спомням си, че преди време зърнах стенен календар на болницата с изписано на него лого: Първа АГ болница - родилният дом на софиянци. Позволихме си да изпишем това изречение, без да имаме авторски права върху него... Света София (бившата Тина Киркова) е най-старото обществено родилно заведение в столицата - пояснява д-р Янков. - Това е единствената болница, която комплексно може да отговори на здравните проблеми на жената, както и да изпълнява профилактични задачи. После докторът се сеща за още едно основание болницата да се нарича родилният дом на софиянци - тук започва работа първият български екип от програмата ин витро - Павлета Табакова, Атанас Щерев и Илия Ватев. Тук преди 30-ина години е родено първото българско бебе ин витро и оттогава програмата е изключително успешна за болницата.
В момента се гордеем с още нещо - подчертава директорът на Първа АГ болница. -
Единствено при нас се раждат т.нар. ледени бебета
от замразени ембриони. Това е уникална технология, в страната никой друг не разполага с необходимата апаратура и не прилага метода. Ние го развихме, за да повишим успеваемостта на ин витро програмата и да спестим много пари и здраве на жените.
С усилие отклонявам темата за болницата към времето, когато Методи Янков е правил професионалния си избор. Още от малък знаел, че ще стане лекар. Това желание наследил от баща си, който не успял да осъществи мечтата си. Затова и трите деца в семейството отрано били насочени към медицината. Едната сестра на д-р Янков също станала лекар, а другата - фармацевт, като майка им...
В гимназията бях любимец на учителя ми по математика, въпреки че не бях най-силен в сметките. Но той казваше, че така добре ще ме подготви, че аз от раз ще вляза във ВМЕИ-то и ще стана инженер - спомня си д-р Янков. - Колкото и да се дърпах, той ми наложи тогава частни уроци. Беше готов без пари да ме учи, но да ме направи инженер. Аз обаче въобще и не помислих да кандидатствам друго освен медицина. За мой късмет ме приеха и ако трябва да повтарям професионалния си избор, ще направя същото.
Като студент по медицина мечтаел да стане ортопед. Дори още пази учебниците си по ортопедия. Тогава обаче по разпределение бил изпратен в хирургията в Бобовдол. Работил там известно време, но семейството му се преместило в Дупница и той се прибрал при съпругата си и при двете си деца. В градската болница обаче имало свободно място за акушер-гинеколог. Когато главният лекар на болницата предложи вместо с хирургия да се занимавам с акушерство, аз му казах: Първо ще отида да поговоря с жена ми... - усмихва се д-р Янков и добавя - И от тази шега досега имам вече 28-годишна практика. И никога не съжалих за това.
Мениджърският стаж трупа от 14 години. И за секунда не е напускал болницата. Дори когато преди шест-седем години станал първият директор на Столичната здравна каса, в 7 сутринта идвал в Св. София, а чак към 10 часа отивал в касата. Издържал година и половина и се прибрал окончателно в болницата. Колкото и да критикуват здравната каса, д-р Янков се гордее с този период от кариерата си. Дал е нещо от себе си, назначил е 217 души, свършили с колегите прекрасна работа и сега перфектно работи с тази институция.
Смята, че да си здравен мениджър е истинско предизвикателство, изисква квалификация, огромни усилия и непрекъснато усъвършенстване.
Има три специалности
- по акушерство и гинекология, по обществено здравеопазване и социална медицина и по икономика на здравеопазването. За годините, в които е директор, непрекъснато повишавал квалификация си - има тапии за три магистратури - по медицина, по социално дейности и по здравен мениджмънт.
Много са професионалните ми късмети, но един от тях е, че ръководя точно тази болница - допълва д-р Янков. - Всички мои началници и приятели казват, че периодът в здравната каса е много успешен, но аз смятам, че това, което правя сега, е далеч по-важно. Според мен управлението на една болница не се прави само в работно време. Непрекъснато чета, срещам се с колеги и приятели, с финансисти, със специалисти от сферата на здравеопазването, с преподаватели от различни университети. Често пътувам, обичам да участвам в конференции и семинари - не само като слушател, а и със собствено мнение.
Активността му обхваща и обществената дейност. Без да е политик от кариерата, той се оживява, когато заговаря за лявото и дясното... Симпатизира на десните партии, но за съжаление му е трудно да избере на коя точно сила да симпатизира. И на нас ни омръзна непрекъснатото им роене и все да се оказва, че не харесваме тази, която последно се е пръкнала - коментира разпалено. - Много се надявам на обединение на десните сили, за да се успокои и голяма част от привържениците им, които нямат различия помежду си и всъщност тичат и работят в една посока. Абсолютно убеден е в дясното бъдеще на България. Противник е на популизма. Смята, че у нас ляво и дясно са размити понятия. В икономическия ни живот в голяма степен спазваме дисциплината на валутния борд - без никакво ляво и дясно. След 2007 г. пък, когато вече ще бъдем членове на ЕС, ще ни наложат политически борд и пак тези понятия трудно ще се разграничават, убеден е д-р Янков.
Той изтъква, че
обществото ни е истински длъжник на своите медици
- не само на лекари, но и на сестрите, на акушерките и санитарите. Ето, наскоро стана известен фактът, че заболяемостта сред медиците е като при миньорите. Работят буквално в денонощен ритъм, който срива и имунната система, и психиката им. Това не е просто бодърстване, а тежка задача да се грижиш за повече от един живот. Като знам заплащането, което получават, често се чудя защо нашите акушерки изобщо идват на работа - отбелязва д-р Янков. - И няма да съм единственият, който отсега предупреждава, че ако нещата не се променят, две-три години след влизането ни в ЕС, когато ще имаме право и на работни визи, България ще бъде напусната от най-добрите си лекари, медицински сестри и акушерки. Ще отидат да работят там, където заплащането е по-достойно.
Е, той самият не би напуснал България. Има мотив да бъде в родината: Първо, като участник във всички реформи, считам, че съм дал част от сърцето си през тези 17 години. Второ, след 53 години трудно бих се променил. Трето, в България заплатите на директорите са добри. Всъщност не е необходимо човек да живее в лукс. Аз например не съм посещавал Лас Вегас и сигурно никога няма да отида. Никога не съм влизал в казино. И смятам, че условията, в които работя и се развивам, са ми достатъчни. Имам и достатъчно обществено признание от моите пациенти, от сътрудниците, семейството, приятелите...
Слушайки го, човек неволно се доверява на думите на д-р Янков. Сигурен е, че приятелите му не са малко. Неговото дар слово, харизмата му бяха причина на една конференция журналистка да възкликне : Ех, как не съм го познавала по-рано?! Щях да знам къде да родя...
Преди четири години д-р Янков имал много тежък здравословен проблем и благодарение на изключителния професионализъм на негови колеги е жив и здрав. Оттогава пожеланието му в личен план е това - да остане здрав, за да може да бъде със семейството си, с приятелите си, с екипите на болницата. Иначе се надява условията, в които живеем, да бъдат такива, че неговите две деца - също избрали здравеопазването за свое поприще, да не станат емигранти.
Затруднява се да посочи хоби. Ако има такова, то не е от традиционните. Обича да пътува с приятели. В една компания са от 25 години и сред тях д-р Янков се слави като добър вицаджия. Обича доброто настроение, хубавата трапеза и македонските песни. Тях не само слуша с удоволствие, но и ги пее. Винаги съм мислил, че най-приятното място в България е Паничище, но през последните четири-пет години любимото ми селище е Велинград, уточнява д-р Янков с усмивка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във