Банкеръ Weekly

Съдби

ЧОВЕКЪТ С МНОГОТО ПРИЯТЕЛИ

Един ден Карл-Вилхелм Стенхамър си казал: Аз имам всичко. Така че защо да не помогна на онези, които нямат нищо? Днес той оглавява организацията Ротари Интернешънъл (Rotary International), в която членуват над един милион представители на интелигенцията и деловия елит в цял свят, обединени от общата цел да служат най-вече на обществото.
Ротари Интернешънъл е най-голямата международна организация. Тя е основана преди повече от сто години - през 1905-а адвокатът Пол Харис открил първото отделение на клуба в Чикаго, за да пресъздаде духа на приятелството и сътрудничеството, който царял между деловите хора. През над 100-годишната си история Ротари е реализирала множество програми с хуманитарна насоченост - защита на децата от глада и бедността, профилактиката срещу СПИН, борбата с наркоманията, защитата на околната среда.
Стенхамър, преуспял бизнесмен, брокер по международни операции и бивш собственик на компанията Gust.F.Bratt AB, е убеден, че парите не са най-важното в живота. Винаги съм бил галеник на съдбата - твърди той. - Беше ми осигурено всичко - храна и покрив над главата, плащаха ми образованието. Изобщо не се замислях какво се случва извън тесния кръг на заможното общество, в който съществувах. Докато не разбрах за съществуването на Ротари.
Животът му се променил след една случайна среща през 1974 година. Карл и съпругата му решили да се запишат в тенис клуб, чийто председател се оказал ротарианец. Той започна да ми обяснява какво представлява организацията Ротари и какви са основните й цели и задачи. Тогава си помислих: щом съм успял да подредя живота си доста прилично, защо да не се възползвам от уникалната възможност, която ми се предоставя да направя нещо за онези, които не са толкова щастливи?- споделя Стенхамър.
От този момент битието му се променило драматично. След като бил избран за председател на комитета на Ротари за обмяна на студенти и младежи в цял свят, той получил възможност да пътешества. Тъкмо тогава се запознал с истинската нищета и това му отворило очите за неща, върху които никога по-рано не се бил замислял: Спомням си, че когато участвах в програма за борба с полиомиелита, заминах за Индия. Там видях как пред доброволците, извършващи ваксинациите, се извиват дълги опашки, а съвсем малки деца носеха на ръце по-малките си братя и сестри.
По-късно Стенхамър станал съветник на националния комитет за борба с полиомиелита и успял да убеди шведското правителство да отделя по 30 млн. долара годишно за международните програми за ваксиниране. Впрочем всички членове на организацията са доброволци. Макар и президент на Ротари Стенхамър не получава заплата за дейността си. Затова пък твърди, че има приятели почти във всяка точка на света. Той се смята за истински щастлив човек - баща е на двама синове и дядо на трима внуци. Двамата със съпругата му Моника обичат да играят тенис и да пътешестват с яхта. Много обичам ветроходството - имам 34-футова яхта. Колкото до тениса, никога не сам бил звезда - усмихва се Стенхамър. - Жена ми играе много по-добре, което впрочем ни позволява да побеждаваме. Когато се срещаме на корта с друга двойка, винаги печелим първия сет, защото нашите противници си мислят: щом е жена, значи е по-слаба и изпращат топката към Моника.
Съпругата на Стенхамър се занимава с проблемите на защитата на околната среда и помага като доброволец на една от глобалните екологични организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във